(9.30 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Proto je výcvik jejich příslušníků nejlepším přínosem; a je nejlepším přínosem i k těm cílům, které si klade bezpečnostní a zahraniční politika České republiky.

Je naprosto zřejmé, že dosavadní činnost našich vojenských policistů a výcvik policistů iráckých, jichž je přes 3 tisíce, zhruba, je samozřejmě obsahem činnosti, který zůstane nezměněn. V případě schválení Parlamentem náš kontingent o 100 mužích maximálně, mužích a ženách, zůstane v základně Šaíba jako dosud, nebude se účastnit žádných bojových ani jiných akcí a bude i nadále cvičit irácké policisty.

Samozřejmě, že další působení kontingentu vlády České republiky v počtu do 100 osob je spojeno i s nějakými náklady. Ty náklady navíc jsou vyčísleny na 175 milionů korun a tyto náklady budou plně pokryty z rozpočtu Ministerstva obrany. Finanční prostředky jsou k dispozici, je možné je uvolnit mírnou restrukturalizací výdajů Ministerstva obrany.

Dámy a pánové, na základě všech těchto skutečností vás žádám o schválení návrhu vlády.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře.

Tento sněmovní tisk projednaly výbor pro obranu a bezpečnost a iniciativně také zahraniční výbor. Usnesení máte jako tisky 861/1 a 861/2. Nyní bych poprosil nejdříve pana poslance Vidíma, aby se ujal slova jako zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro obranu a bezpečnost 19. ledna projednal tento záměr vlády a přijal následující usnesení.

Výbor doporučuje Sněmovně, aby vyjádřila souhlas

1. s návrhem na prodloužení doby působení kontingentu Armády České republiky v souboru mezinárodních opatření k řešení situace v Irácké republice v celkovém počtu do 100 osob v období od 1. března do 31. prosince letošního roku, a

2. s převedením kontingentu do podřízenosti výcvikové mise NATO v Iráku v souladu s plánovacím procesem Organizace Severoatlantické smlouvy.

Výbor dále diskutoval problematiku financování této zahraniční mise a přijal usnesení ve kterém žádá ministra obrany o předložení informace o zabezpečení finančních aspektů akce, a to do 28. února letošního roku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Poprosil bych také zpravodaje výboru zahraničního, aby nás informoval. Je to pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor se zabýval touto otázkou na své schůzi 19. ledna a přijal usnesení doporučit Sněmovně, aby souhlasila s vysláním kontingentu, resp. s pokračováním činnosti kontingentu sta vojenských policistů v Iráku.

Zahraniční výbor se vždycky při projednávání vyslání vojáků zabýval třemi otázkami: je-li tato mise kryta rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN, jak se k tomu staví místní vláda, zda pozitivně, a konečně, je-li taková mise součástí činnosti naší obranné aliance. Ve všech těchto případech platí v této otázce "ano". Tato mise se zakládá na rozhodnutí Rady bezpečnosti číslo 1545 z 8. června 2004, a to zejména na základě bodů 14, 15 a 16, které pojednávají o výcviku bezpečnostních sil v Iráku. Dále se opírá o dopis, který dostal český premiér od premiéra Iráku, který žádal o to, aby čeští vojáci pomohli v budování bezpečnostních sil Iráku. A konečně, naše mise bude začleněna do sil naší obranné aliance.

Zahraniční výbor se poté zabýval také tím, zda je přiměřený rozsah této mise. Shora je toto číslo omezeno možnostmi, které Česká republika má, tedy jak rozsahem sil, které má, tak možnostmi ekonomickými. Zdola je toto číslo omezeno tím, že musí mít také věcný smysl. Jeví se tedy logickým, že je žádoucí, aby mise pokračovala v rozsahu, ve kterém doposud své úkoly plní.

Tolik tedy k projednávání tohoto bodu ve výboru zahraničním. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní mohu zahájit obecnou rozpravu do které mám tři přihlášky. Hlásí se do ní písemně pan poslance Alexander Černý, Miroslav Grebeníček a Zdeněk Jičínský. Ještě se hlásí dále pan poslanec Jan Kavan.

Takže poprosím pana poslance Alexandera Černého jako prvního.

 

Poslanec Alexander Černý: Dobrý den. Vážený pane předsedo, pane ministře, vážení kolegové a kolegyně, projednávání tisku 861 nelze oddělit od již projednaných a na sklonku loňského roku Sněmovnou schválených tisků 757, což byl vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2005, a tisku 773, což byl vládní návrh na prodloužení doby působení kontingentu Armády České republiky v souboru mezinárodních opatření k řešení situace v Irácké republice. Šlo o vojenské policisty, kteří měli zůstat v Iráku do konce února 2005, aby přispěli k zajištění hladkého průběhu voleb.

Jen si dovolím připomenout, že řada poslanců KSČM tento návrh tehdy podpořila.

Vzpomínám si, jak jsme byli ujišťováni, že termín voleb je konečný, bez ohledu na bezpečnostní rizika, a dokonce i bez ohledu na to, zda bude možné zajistit volby na celém území Iráku. Do konce ledna prostě budou volby a do 28. února 2005 se naši vojenští policisté stáhnou.

Při projednávání vládního návrhu na další působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích se předpokládalo ukončit činnost vojenských policistů v Iráku. V tomtéž materiálu Sněmovna schválila poskytnout v roce 2005 školení a výcvik pro příslušníky nové irácké armády v rámci možností ve školicích a výcvikových zařízeních Armády České republiky. Byli jsme dokonce ujišťováni o výhodách a efektivnosti takového výcviku na našem území. Předpokládalo se, že takový výcvik nás přijde asi na 20 milionů korun.

Dnes je ale jasné, že daleko efektivnější je, aby výcvik probíhal v Iráku - alespoň vláda to v předloženém materiálu tvrdí, a žádnou roli určitě nehraje ani skutečnost, že to bude stát o 150, možná dokonce o více milionů navíc. Resort obrany to bezpochyby zvládne. Stejně jako zvládne případné další mise, které se pravděpodobně v průběhu roku 2005 ještě objeví na našem stole. Už teď je jejich počet takový, že překračuje onen limit, o kterém velmi horlivě na sklonku loňského roku hovořili především naši kolegové z ODS.

Nepochybuji o tom, že původní záměr byl s iráckou prozatímní vládou projednán a že s ním vyjádřila souhlas, tedy aby výcvik probíhal na našem území. Stejně tak předpokládám, že irácká prozatímní vláda požádala o prodloužení pobytu jednotky vojenské policie v Iráku do konce roku 2005.

Je škoda - a teď cituji z materiálu č. 861 - že "předání suverenity prozatímní irácké vládě v polovině loňského roku neprovázelo očekávané zlepšení bezpečnostní situace a že podpora vlády mezi obyvatelstvem země se v posledních měsících výrazně snížila" - konec citátu z vládního materiálu.

Nechci spekulovat o tom, jak příští týden v Iráku dopadnou svobodné a demokratické volby, na jejichž klidný a bezchybný průběhu dohlíží v tuto chvíli 163 tisíc vojáků, z nichž převážnou většinu tvoří v Iráku tolik oblíbení Američané.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP