(16.10 hodin)
(pokračuje Doležal)

Co ale v té době dělala vláda, je zajímavější. Nejdříve chtěla tuto společnost prodat přímo předem určenému zájemci a tím byl Ústřední automotoklub. Toto samozřejmě ve vládě neprošlo a vláda vymyslela jinou variantu - výběrové řízení, ale bohužel kritéria tohoto výběrového řízení byla velice diskutabilní, protože co se nestalo: opět zvítězil ÚAMK. A co je na tom nejzajímavější - s nejnižší cenou.

Vláda na svém jednání na základě patrně dlouhé debaty toto výběrové řízení zrušila a rozhodla prodat společnost ABA opět ÚAMK, akorát že použila cenu jinou, a to maximální odhad neboli 67 milionů korun, přestože už v té době měla nabídku na 86 milionů korun a do poslední doby jí přicházejí další nabídky. Ta poslední je od stávajících akcionářů ve výši 73 milionů korun. A co je u ní nejzajímavější? Mohla by se Česká republika vyhnout arbitráži.

Co se ale v poslední době nestalo? Kontrolou Ministerstva financí bylo zjištěno, že ÚAMK neodvedl státu 83 milionů korun za dálniční známky za rok 2004. Nekomunikuje v současné době. Ministerstvo financí dokonce podalo na ÚAMK žalobu, zakázalo mu distribuovat dále dálniční známky a probíhají další jednání.

Pane ministře, nebudu tady rozebírat ještě otázku týkající se ÚOHS a státní podpory. Nebudu tady brát v úvahu to, že je již podán podnět do Bruselu. Mne zajímají odpovědi na následující otázky. Nemáte pocit, že ÚAMK hodlá koupit společnost ABA za peníze státu, které neodvedl za dálniční známky? Proč vláda neprodá společnost ABA nejvyšší nabídce? Další otázka. Nepřesvědčil vás jednáním ÚAMK o své nesolidnosti, za kterou by měl být vyřazen ze všech výběrových řízení? A poslední otázka. Jaké kroky hodláte v tomto případě udělat?

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A nyní prosím pana ministra Sobotku.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Vážený pane poslanče, já bych chtěl zdůraznit, že Ministerstvo financí v této věci postupuje zcela nepředpojatě. Koneckonců Ministerstvo financí provedlo příslušnou kontrolu ve společnosti ÚAMK. Na základě zjištění, která zde byla, byl zvolen příslušný postup, mimo jiné zatím také s touto společností nebyla prodloužena smlouva na prodej dálničních kuponů do doby, než celá tato věc bude prošetřena, uzavřena a příslušné finanční prostředky, pokud se potvrdí, že ty finanční prostředky měly být odvedeny a nebyly odvedeny, nebudou vráceny do státního rozpočtu. Proto zatím také tato společnost nezískala možnost distribuovat dálniční známky v nadcházejícím roce a Ministerstvo financí jednalo a nalezlo dohody s jinými subjekty.

Pokud jde o ty návrhy na prodej společnosti ABA, chtěl bych říci, že na základě výběrového řízení jsme se ocitli ve zvláštní situaci, kdy někoho jiného doporučil jako vítěze investiční poradce, někoho jiného jako vítěze doporučila výběrová komise, která byla složena ze zástupců několika resortů. Ministerstvo financí v té komisi mělo jednoho zástupce. A musím říci, že bylo velmi obtížné na základě těchto rozporných stanovisek, kdy koneckonců jiná stanoviska vyjadřovalo představenstvo České konsolidační agentury i například dozorčí rada České konsolidační agentury, předložit vládě nějaký návrh k rozhodnutí.

Ministerstvo financí zvolilo variantu, že doporučilo vládě, aby prodala společnost ABA buď společnosti Fenstera, nebo společnosti Suzop. To byly společnosti, jejichž cenové nabídky byly lepší než cenové nabídky společnosti ÚAMK v rámci soutěže. Byly však horší než cenová nabídka společnosti Charouz Group, s. r. o. Ovšem musím říci, že podnikatelský záměr společnosti Charouz Group neobsahoval žádné podrobnosti ke kritériím stanoveným v podmínkách výběrového řízení a navíc prodej akcií této společnosti by nebyl adekvátní z hlediska prodeje pohledávky za zlomek ceny přímo dlužníkovi České konsolidační agentury. Proto po vyřazení společnosti Charouz Group, s. r. o., z hlediska toho, že tato společnost byla zprostředkovaně dlužníkem agentury, zbyly dvě společnosti, a to Fenstera a Suzop, které nabídly druhou a třetí nejvyšší cenovou nabídku, a proto Ministerstvo financí doporučilo vládě, aby rozhodla o tom, že nabyvatelem bude jedna z těchto dvou společností.

Nicméně vláda na jednání rozhodla o tom, že nabyvatelem bude ÚAMK. Bylo to tedy jiné rozhodnutí, než navrhovalo Ministerstvo financí. Přesto během jednání vlády došlo k rozhodnutí o tom, že tento podíl majetkový ČKA bude prodán minimálně za částku 67 milionů korun, což byla horní hranice tržního ocenění, které měla v té době Česká konsolidační agentura k dispozici. Toto rozhodnutí bylo také podmíněno souhlasem ÚOHS z pohledu spojení soutěžitelů. Tuto věc Úřad pro hospodářskou soutěž v současné době analyzuje. Čili tolik velmi stručně k této věci.

Domnívám se, že tímto prodejem za cenu na horní hraně tržního ocenění nedošlo k poskytnutí veřejné podpory, a vláda rozhodla ve sboru takovýmto způsobem. A musím říci, že to bylo rozhodnutí odlišné od návrhu, který jsem vládě k jejímu rozhodnutí předložil.

Pokud jde o otázku, za jaké finanční prostředky ÚAMK pořídil podíl ve společnosti ABA, tady bych chtěl říci, že toto je věc, která mi není známá. Jsou to prostředky společnosti ÚAMK. Já věřím, že ÚAMK bude schopen vyřešit všechny svoje závazky, které má vůči České republice v oblasti prodeje dálničních kuponů, a že celá věc bude řádným způsobem dokončena. Nicméně skutečností je, že kontrola nařízená Ministerstvem financí ve společnosti ÚAMK identifikovala nedostatky, které bude potřeba odstranit.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Ptám se, jestli pan poslanec Doležal ještě položí otázky.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Já děkuji, pane ministře. Vy jste v podstatě potvrdil všechno, co jsem říkal zde já. Mám jenom jednu doplňující otázku. Mě by zajímalo, že pokud se prokázalo, že ÚAMK nemá vypořádaný svůj vztah vůči státu, to znamená není toto v pořádku, neměl by už v průběhu výběrového řízení na prodej ABA být vyřazen? To znamená, nemělo by se ustoupit od smluv s ním podepsaných?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě reakce pana ministra.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Musím říci, že bohužel v čase se tyto dvě věci neprotnuly. Nejprve došlo k rozhodnutí vlády o ukončení výběrového řízení, čili výběrové řízení proběhlo ještě dříve a bylo ukončeno ještě dříve, než došlo ke kontrolnímu zjištění na základě kontroly toho, jak společnost ÚAMK nakládala s vyúčtováním kuponů za rok 2004. Čili nejprve bylo v čase rozhodnutí vlády, teprve potom kontrolní závěr. To znamená, ten kontrolní závěr nemohl vstoupit do rozhodování vlády v té věci.

Ale znovu opakuji, Ministerstvo financí nenavrhovalo vládě prodej této společnosti. Současně jsme v tom čase nemohli vládě poskytnout informaci o výsledku kontroly, protože ten výsledek kontroly ještě nebyl znám. Proto tato věc nemohla být zohledněna při úvahách o tom, zda má být ÚAMK nabyvatelem podílu České konsolidační agentury ve společnosti ABA.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A to byla asi poslední odpověď. My jsme vlastně vyčerpali čas ústních interpelací.

Dovolte mi, ještě než ukončím projednávání ústních interpelací, zareagovat na to vystoupení, které v průběhu dnešního dne tady přednesl předseda klubu ODS pan poslanec Tlustý, který se na mne obrátil s tím, že v těch minulých interpelacích to probíhalo tak, že velká část interpelujících se nedostala ke slovu, jen část tedy měla možnost přednést svou interpelaci.

Já bych chtěl upozornit na to, že ta stávající podoba interpelací, jak je zakotvena v jednacím řádu, je výsledkem práce podvýboru pro jednací řád, kde jsou zástupcové všech politických stran. A toto byl model, na kterém jsme se společně dohodli. Mohu říci v této chvíli pouze to, že ten podvýbor svolám poměrně brzy. Upozorňuji na to, že by tam každý měl mít možnost a příležitost přednést své hodnocení způsobu, jak interpelace probíhají, a samozřejmě budeme jednat o tom, jak se ten způsob osvědčil. Domnívám se ale, že ta podoba interpelací nemůže být výsledkem ničeho jiného než dohody všech politických stran, které tady ve Sněmovně jsou. Jsem přesvědčen, že to je jediný způsob, jak se můžeme tady pohnout kamkoli dopředu.

Prosím, paní místopředsedkyně Němcová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP