(16.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi jenom reagovat na tato slova.

Já určitě vítám to, že se sejde podvýbor, jehož jsem byla členkou, který promýšlel to, jak uspořádat interpelace, aby za a) byly sdílnější pro ty, kteří se dívají na televizi a mohou posoudit, s jakými problémy poslanci předstupují a jak jim na to vláda, která je zodpovědna, odpovídá; za b) aby tyto interpelace také splnily tu možnost, aby se dostalo na více členů Poslanecké sněmovny, to znamená, že bude nutno zkrátit i jejich časovou lhůtu k tomu, aby více interpelací bylo projednáno.

Co bylo důvodem vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého dnes dopoledne, byla ta věc, že ze čtvrtečního jednání, které z jednacího řádu má pravidelně na programu právě ústní interpelace, tedy reakce vlády na aktuální problémy, se ministři velmi často omlouvají, nebo neomlouvají, prostě zde nejsou. My jsme již v uplynulých týdnech několikrát upozorňovali zejména paní ministryni Buzkovou, pokud si vzpomínám, náš kolega Walter Bartoš, na to, že zde opakovaně na interpelacích není. Přitom ministři vědí, že tento den je vyhrazen právě interpelacím, a buďto se jim vyhýbají programově, anebo nepovažují za dostatečně pro ně důstojné odpovídat na dotazy občanů, s kterými se na nás právě oni obracejí. Toto byly výtky předsedy poslaneckého klubu ODS. Chtěli jsme, aby nastaly poměry, kdy vláda bude zde přítomna, nebude zde zastupována jedním místopředsedou nebo jedním ministrem. K tomu směřovala naše výtka.

Děkuji vám. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já teď samozřejmě nechci vést diskusi, z tohoto místa se to asi ani nehodí. Jenom mohu zopakovat co jsem řekl, že ti, kteří byli omluveni, byli omluveni buď z důvodu nemoci, nebo jednání ministrů školství v Maastrichtu, anebo účasti za pohřbu vojáků, kteří zahynuli při dopravní nehodě v Prostějově. Všechny ty důvody jsou jednoznačné a já mohu pouze zopakovat, že dnes opravdu byli všichni ministři, včetně premiéra, řádně omluveni.

Teď už jenom opakuji, že předpokládám, že se podvýbor pro jednací řád bude v každém případě zabývat tou zmíněnou podobou jednacího řádu a vyhodnocením toho, jak funguje.

 

Já bych v této chvíli ukončil projednávání ústních interpelací a otevřel další bod, kterým jsou

 

99.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořadu jednání této naší 39. schůze jsou předloženy dvě odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad naší schůze. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odstavec 6, který zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná. A nyní přistoupíme k projednání těchto odpovědí na písemné interpelace.

První se týká ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, který odpověděl na interpelaci poslance Jaroslava Plachého ve věci státní diskriminace občanů České republiky pobírajících slovenské důchody. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 843. Vidím pana poslance Plachého, prosím, máte slovo, můžete se vyjádřit k odpovědi.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená nepřítomná vládo, nevím, zda bychom měli jednat, pokud zde není přítomen ani jeden místopředseda vlády.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si myslím, že ministr Zdeněk Škromach by zde někde měl být přítomen, tak bych jenom požádal, jestli by bylo možné, aby se dostavil do jednací síně. (Poznámky poslanců v sále.) Já tedy vyhlašuji pauzu do 16.30 hodin. Sněmovna bude pokračovat v 16.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP