(17.10 hodin)
(pokračuje Vnouček)

V § 8 písm. f) doplnit znění následovně: Vrátit neprodleně kontrolované osobě zajištěné doklady, pominou-li důvody jejich zajištění; o pořízení kopií částí dokladů a pořízených výpisech provést záznam do protokolu o provedené kontrole.

Krátké zdůvodnění. Takto bude zajištěna ochrana věcí i duševního vlastnictví, protože se nestanoví vrácení pořízených kopií nebo výpisů dokladů, ale zůstává povinnost zabezpečit řádnou ochranu proti ztrátě, zničení, poškození nebo zneužití, znamená to, že inspektor bude muset archivovat s protokolem i pořízené kopie nebo výpisy. V případě podezření z porušení zákona bude možné zpětně z protokolu ověřit, které kopie nebo výpisy byly v rámci výkonu inspekce pořízeny. Kontrolovaná osoba bude mít doklad o tom, co si inspektor při výkonu kontroly odnesl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu. Ptám se případná závěrečná slova pana ministra i pana zpravodaje. Není o ně zájem.

Nepadly žádné návrhy. - Nevím, k čemu se hlásíte, pane poslanče. Omlouvám se vám, ale dívala jsem se důkladně a neviděla jsem žádnou přihlášku. Je mi to velmi líto.

Nechci samozřejmě bránit tomu, abyste mohl přednést svůj pozměňovací návrh. Prosím pana ministra, aby nás vrátil o krok zpět. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Paní předsedající, dámy a pánové, já se omlouvám, ale ještě bych chtěl umožnit jednomu z poslanců vystoupit v diskusi s návrhem, takže si dovoluji tímto otevřít diskusi.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám za tuto pomoc. Slovo má pan poslanec Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já v podrobné rozpravě navrhuji, aby sídlo úřadu bylo v Ostravě, a to z těch důvodů, že Vysoká škola báňská, která v tomto městě sídlí, a Technická univerzita Ostrava mají celou řadu fakult, které jsou zaměřeny přímo na bezpečnost, takže by mohlo dojít k symbióze vysokých škol s úřadem, který by sídlil v Ostravě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Břetislavu Petrovi. Ještě jednou se ptám, zda se někdo hlásí do otevřené podrobné rozpravy. Žádné město se nehlásí o to, aby bylo sídlem tohoto úřadu. Končím podrobnou rozpravu.

O závěrečná slova nebyl zájem. Nepadl žádný návrh, o kterém bychom mohli v tuto chvíli hlasovat, a proto končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona.

 

Je před námi bod

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce
/sněmovní tisk 686/ - druhé čtení

 

Pan ministr Škromach bude tak laskav a uvede z pověření vlády předložený návrh.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, jak už jsem uvedl v prvním čtení dne 18. června tohoto roku, je hlavním účelem tohoto návrhu, který navazuje na návrh zákona o inspekci práce, o kterém jsme jednali v předchozím bodě, zejména organicky uvést změnou dotčených zákonů zákon o inspekci práce do právního řádu České republiky. Ve druhém čtení proto nepovažuji za potřebné znovu objasňovat věcný obsah tohoto návrhu.

Skutečností však, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, je, že došlo v mezidobí v právním řádu ke změnám, které učinily obsah návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, v některých směrech neaktuálním, ale také k časovému zpoždění majícímu vztah k původně předkládané době nabytí účinnosti. Na tyto změněné podmínky, které se týkají nového zákona o zaměstnanosti, ale také zpřesnění změny atomového zákona, však reagují pozměňovací návrhy, které byly dne 11. listopadu tohoto roku přijaty ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a jsou obsaženy v jeho usnesení číslo 200. S těmito pozměňovacími návrhy za předkladatele souhlasím.

Vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si vyslovit přesvědčení, že návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, podpoříte i ve druhém čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 686/1. Prosím znovu pana poslance Miroslava Krajíčka, aby se ujal své role zpravodaje.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který na své 30. schůzi dne 11. listopadu projednal vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, sněmovní tisk 686.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, sněmovní tisk 686, a přijala k tomuto návrhu změny a doplnění, které máte uvedeny ve sněmovním tisku 686/1. Za druhé zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny.

Tolik moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Pan poslanec Miroslav Krajíček. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Vzhledem k tomu, že jsem v obecné rozpravě k minulému návrhu zákona vedl poměrně širokou debatu, tak se omezím na stručné konstatování, a to pouze k torzu zákona č. 174/68 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů.

Paragraf 1 nám říká, jakým způsobem se bude postupovat. Má-li ovšem dojít k postupnému utlumení činnosti organizace státního odborného dozoru, Institutu technické inspekce Praha, jak předpokládá národní politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, která byla zpracována minulou vládou, bylo by vhodné vypustit v první větě původního odstavce 2 slovo "výhradně". Pokud to neučiníme, tak by to neumožnilo po oddělení účetnictví přechod tohoto institutu na činnost autorizované osoby. Z mého pohledu toto slovo se do zákona dostalo v roce 2000 jako následek jakési nepříliš racionální úvahy. Utlumení činnosti institutu není možné bez přijetí zákona o bezpečnosti při používání technických zařízení.

V paragrafu 2 v zákoně o inspekci práce by se mělo objevit zcela konkrétní ustanovení o rozsahu i způsobu řízení Institutu technické inspekce Praha úřadem inspekce práce. O této bezbřehosti řízení, která je v obou těchto normách obsažena, jsem hovořil již při projednávání minulého návrhu zákona.

Paragraf 7b. Do nabytí účinnosti zákona o bezpečnosti při užívání technických zařízení bude nutné důsledně využívat těchto ustanovení.

Prosím pana ministra, aby tyto připomínky byly akceptovány. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Připomínám, že jsme v obecné rozpravě. Znovu se ptám, zda se do ní ještě někdo hlásí. Nevidím žádnou přihlášku, proto obecnou rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP