(16.40 hodin)
(pokračuje Krajíček)

Chci vás požádat o zvážení všech připomínek, které byly uvedeny při projednávání návrhu v prvním čtení, i těch, které zazněly v dnešní rozpravě, o zvážení přístupu předkladatele k projednávání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a zejména možný přínos tohoto textu i po přijetí předložených pozměňovacích návrhů, vedených samozřejmě snahou k zlepšení situace v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Jsem přesvědčen, že tento text zlepšení nepřinese, ale naopak stav v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci bude zhoršením současného neuspokojivého stavu. Zvažujme i nesoulad této předlohy s dokumentem výboru vedoucích inspektorů práce Evropské komise. Po zavedení úpravy podobné tomuto návrhu zákona na Slovensku je prováděno šetření z 80 % výkonu úřadu v oblasti pracovněprávních předpisů a vztahů a v rozsahu pouhých 20 % jsou prováděna šetření v oblasti bezpečnosti. Myslíte si, že tato cesta je tou cestou, která by přinesla zlepšení v této oblasti? Jaká je vlastně podpora zlepšení těchto problémů? Bude tato oblast nadále zneužívána pro neoprávněné konkurenční výhody? Nemyslím si, že uděláme dobře, když tento zákon v této podobě přijmeme.

Pokud by návrh na zamítnutí návrhu o inspekci práce nebyl přijat, požádal bych vás alespoň, abychom podpořili návrh na vrácení zákona výboru pro sociální politiku a zdravotnictví k novému projednání.

Chci vás požádat, abyste toto všechno zvážili. Pokud to zvážíte, tento návrh zákona bychom měli zamítnout a apelovat na vládu, aby předložila návrh zákona, ve kterém budou nedostatky odstraněny. Nevydávejme se cestou, která nás přímo vede na Balkán. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. To byl další příspěvek do obecné rozpravy. Hlásí se ještě někdo do této obecné rozpravy? Pokud je to vše, obecnou rozpravu k tomuto návrhu zákona končím.

V obecné rozpravě zazněly návrhy. Návrh na zamítnutí nyní hlasován být nemůže, protože pokud zazní v takové rozpravě návrh na zamítnutí, tak o něm Sněmovna hlasuje až ve třetím čtení po ukončení rozpravy. Návrh na zamítnutí můžeme hlasovat později.

Návrh, o kterém můžeme hlasovat bezpochyby, je návrh, který také zazněl, a to na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. A to je právě to, o čem bychom asi nyní měli rozhodnout.

Ale hlásí se o slovo předseda klubu poslanec Ostrý.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych si vzal přestávku na klub Unie svobody-DEU v délce 15 minut. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyhlašuji přestávku. Pokračovat budeme v 17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.43 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP