(10.00 hodin)
(pokračuje Vávra)

Myslím, že to by stačilo.

Chci vám sdělit, dámy a pánové, jak jste si jistě uvědomili, že tam jsou určitá slova jako "rozdělování čistého zisku", "aby měl každý člen užitek přiměřený k míře své účasti", "členové mohou být zákazníky, zaměstnanci nebo dodavateli" atd., a "neměly by existovat žádné umělé překážky členství". Jistě jste si tedy uvědomili, že v nařízení nejde o družstevní bydlení. Takovou mystifikaci ze strany MMR si Poslanecká sněmovna nezaslouží.

V důvodové zprávě se dále píše, že jsou dvě formy řešení naplnění záměru neziskového nájemného bydlení. První forma, o které tady mluvil pan ministr, je na principu členském, a druhá forma je pro třetí osoby, to je nájemce, kteří se na výstavbě nebudou finančně podílet a nebudou členy právnické osoby. Stanou se však pronajímateli. První princip je nyní předložen ve vládním návrhu, druhý princip se předpokládá předložit v roce 2005.

Proto si dovoluji navrhnout odročení projednávání sněmovního tisku č. 816 a přerušení jeho projednávání do předložení návrhu zákona o druhém principu, tak abychom je mohli projednat společně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Evžen Snítilý, připraví se pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych jenom ve stručnosti reagoval na některé věci, hlavně z vystoupení ctěné kolegyně Horníkové.

Za prvé, nájemní bydlení nemůže být nikdy řešeno kondominiem, protože kondominium je o bydlení vlastnickém.

Za druhé, tento zákon jasně říká, že po dvaceti letech člen tohoto družstva nakládá se svým podílem tak, jak v normálním družstvu je zvykem.

Za třetí, paní kolegyně citovala směrnici OSN z roku 2001 z New Yorku. Musím říci, že tato směrnice má několik částí, minimálně deset, nejsem si jist, a z té citace vyvodila, že vlastně tento zákon upřednostňuje jednu skupinu, které stát dává přednost. Já si myslím, že to je špatná interpretace, protože družstva jsou jednou z posledních skupin, pro které tento stát ještě nic neudělal. Neposlal jim žádnou pomoc ať už formou dotace nebo půjčky, prostě je to jedna z posledních skupin lidí, které stát do této chvíle jakoby opomíjel. Proč si to myslím? Cožpak stát nedotuje hypoteční úvěry na bydlení? Dotuje. Cožpak stát nedotuje stavební spoření? Dotuje. Cožpak stát nedotoval tři sta dvaceti plus osmdesáti? Dotoval, a nakonec to bylo také vlastnické bydlení. Já si myslím, že vývod z té směrnice není úplně správný.

Jsme v prvním čtení, padl tady návrh na zamítnutí. Já jsem osobně přesvědčen, že ten zákon musí být projednáván. Musí být projednán. Mám trošku problémy s návrhem na prodloužení lhůty jednání, ale to rozhodneme hlasováním. Nezabíjejme tento zákon ať už na základě ideologie, nebo na základě citování vytržených směrnic teď v prvním čtení. Na to máme vždy dost času.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Evženu Snítilému. Nyní má slovo pan poslanec Stanislav Křeček, připraví se pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já navážu na to, čím kolega Snítilý končil. Také já se domnívám, že tento zákon je velmi potřebný, že je třeba ho projednávat, ale myslím, že to není tak, jak tu myslím zaznělo, že to je zákon bezproblémový, že s tím žádné problémy nejsou, v budoucnosti nebudou a že budoucnost tohoto zákona je jenom růžová. Já vidím hlavní problém v tom, že je sice pravdou, že družstva a družstevnictví jsou jedním z pilířů bydlení. Bylo to za první republiky, bylo to po válce, je to v celé Evrop běžné. Jen si nejsem zcela jist, zda ta naše dnešní tzv. bytová družstva, která jsme zdědili z minulého režimu a která jako obrovské obchodní společnosti vlastní tisíce bytů ve čtyřech městech, jsou těmi skutečnými družstvy, tak jak družstevnictví má vypadat. Nechci nikoho jmenovat, ale znám družstvo, které v pěti městech má tisíce bytů, lidé v životě nepotkali předsedu, v životě žádným družstevním životem nežili, v životě se nesešli na žádné schůzi, protože takový sál v republice není. Jde o to, jestli to je ta družstevní forma, jestli to je pravé družstevnictví. Vedle toho máme družstva, která vznikla privatizací bytových domů, kde se lidé znají, kde vlastní jeden barák, kde je deset dvacet členů, a to je úplně něco jiného.

Já samozřejmě dovedu pochopit, že dnešní bytová družstva si přejí, aby ze státního rozpočtu na jejich činnost šly peníze, aby do těch mamutích družstev ještě stát dal peníze na nějakou výstavbu bytů. Ale kdo o tom bude rozhodovat, jak se ti lidé sejdou, jaký bude vztah nových členů, kteří budou stavět tyto byty, s těmi starými členy, jaký je tam systém družstevního rozhodování? Čas od času tady přece máme družstva, kde družstevníci o své peníze přišli, protože nemohou každý večer zkontrolovat, co předseda družstva za odpoledne udělal. Léta mají auditorské zprávy dobré, a mezitím družstvo je na pokraji krachu. Družstva na tom dnes prostě nejsou dobře.

Já si myslím, že státní peníze, které do družstevnictví dáme - znovu zdůrazňuji, je to zákon potřebný - musí být lépe ochráněny než tou dosavadní vágní formou družstevního bydlení, jak tomu dosud je.

Já také navrhuji, abychom tento zákon propustili do druhého čtení. Musí být projednán. Osobně bych se přiklonil k prodloužení lhůty na projednání, protože opravdu je to důležitá věc. Jak to řekl Evžen Snítilý, je to jedna z věcí, že málo družstevnictví pomáháme, je to vlastně první způsob, kdy se družstevnímu bydlení pomáhá, a zaslouží si to, abychom nenadělali škody a aby to bylo skutečně důsledně projednáno.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Beneš, připraví se paní poslankyně Miroslava Benešová. Předtím se ještě s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, já se hlásím s faktickou poznámkou, ale už na předřečníka pana Snítilého. Bylo zde řečeno, že pro bytová družstva stát zatím nic neudělal. Chtěl bych říci, že to není pravda, protože existuje dlouholetý program oprav panelových vad. Ten je určen především pro bytová družstva. Stát podporuje stavební spoření a úvěry ze stavebního spoření jsou samozřejmě použitelné i na nákup členských podílů v družstvech a na opravy družstevních domů. Jen bych souhlasil s tím, že zatím neexistoval program pro podporu výstavby družstevních bytů se státní dotací, ale to je něco jiného než to, co tu bylo řečeno, že pro bytová družstva se nic nedělá.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, paní předsedající. Páni ministři, dámy a pánové, po mně zřejmě je přihlášena paní poslankyně Vlčková, nemýlím-li se. Nebude to Benešová, to už by toho klanu Benešů bylo ve Sněmovně více než dost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se omlouvám, jestli jsem paní poslankyni nazvala Benešovou.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Není za co se omlouvat. Není zase nic špatného se takto jmenovat.

Dámy a pánové, teď trochu vážněji. My se tady opakovaně, mnohokrát, a vlastně od revoluce opakovaně bavíme o hledání receptu na odstranění nedostatku bytů. Hovoříme o tom, kterak dostatečnému počtu občanů této země umožnit z jejich pohledu dostatečně kvalitní bydlení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP