(16.10 hodin)
(pokračuje Exner)

Chtěl bych také upozornit na to, že jsme využili možnosti, kterou nám předložil ředitel Národního divadla akademický architekt Daniel Dvořák a správní ředitel Národního divadla Ing. Tomáš Hanzel. Jednali jsme přímo na půdě Národního divadla. Seznámili jsme se také s problematikou pozemků, která je s tím spojena. Národní divadlo nám k této věci jednak poskytlo přehled soudních sporů ukončených i dosud trvajících, vedených od roku 1993, Národní divadlo versus firma Themos, s. r. o, a je zde uvedeno 12 položek, které obsahují celou řadu ještě podpoložek k vedeným soudním jednáním. Kromě toho bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, a to v souvislosti se zanesením kupní smlouvy mezi společností Themos a Řádem sv. Voršily na budovu č. p. 1435 do katastru nemovitostí. Toto trestní oznámení podal režisér Jiří Krejčík jako soukromá osoba a mj. se k němu připojil i ministr kultury Pavel Dostál a ředitel Národního divadla akademický architekt Daniel Dvořák.

Národní divadlo nám také poskytlo přehled toho, jaké jsou provozní problémy a jaké vznikají škody na majetku v souvislosti s tím, že celá problematika není zatím dořešena. Upozorním, že se to týká jednak stravovacího zařízení ve čtvrtém nadzemním podlaží, jednak celkové bezpečnosti a protipožární ochrany v objektech Národního divadla, protože současný vlastník svou činností či nečinností soustavně a zásadně ohrožuje bezpečnost zaměstnanců Národního divadla, uživatelů sousedních objektů, nájemců v restaurační budově, byť tyto nájmy jsou protiprávní, jak nám dokládají představitelé Národního divadla, i návštěvníků Laterny magiky. Přes četné urgence, soudní žaloby a další legální kroky se Národní divadlo nedomohlo základního dodržování bezpečnostních a požárních předpisů. Dále se tyto škody, které vznikají, týkají škod na technologii a na vybavení. Následkem je potenciální porušení statiky restaurační budovy i objektu provozní budovy Národního divadla.

Dále nás vedení Národního divadla upozornilo na problémy, které jsou spojeny s normálním provozem Národního divadla, a na finanční a další škody. Součástí toho je, že každým rokem narůstá dluh Themosu vůči Národnímu divadlu za dodávku energií. V únoru 2004 činila dlužná částka více než 6 mil. Kč a jen za rok 2003 narostla téměř o 800 000 Kč. Pan správní ředitel Ing. Tomáš Hanzel nám k tomu napsal: "Z výše uvedených důvodů se vedení Národního divadla domnívá, že veřejný zájem na navrácení restaurační budovy zpět do majetku Národního divadla je více než nesporný. Kromě okamžité pomoci vlastní umělecké činnosti Národního divadla budou zamezeny další škody na majetku České republiky ve správě Národního divadla a odstraněny problémy, které vznikly a nadále vznikají odtržením bývalé restaurační budovy od ostatních objektů dostavby Národního divadla."

Dámy a pánové, dovolte mi, abych také já vás jako jeden z předkladatelů poprosil, abyste přispěli k tomu, že už uděláme po více než deseti letech konec této velice sporné a myslím si, že nikoho nešlechtící kauze.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Byl zatím posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Hlásí se ještě paní poslankyně Taťána Fischerová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, paní předsedající. Já už budu velmi stručná. Chtěla jsem jen odpovědět Petru Plevovi na to, že je to protiústavní, citovat slova námi všemi jistě respektovaného profesora Gerlocha: "Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku, obsahuje v čl. XI odst. 4 podmínky, za kterých může dojít k vyvlastnění nebo omezení vlastnického práva. Těmito podmínkami jsou zákonný podklad existence veřejného zájmu a poskytnutí náhrady za vyvlastnění."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se ještě jednou, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Jestliže tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Protože v obecné rozpravě padl návrh pana poslance Petra Plevy na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, pokusím se před tímto hlasováním přivolat naše kolegy, kteří se jistě budou chtít účastnit tohoto hlasování. Také vás na žádost z pléna odhlašuji. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, znovu se přihlaste.

Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Plevy na vrácení tohoto návrhu zákona výboru k novému projednání. Ještě chvilku vyčkáme. A nyní se domnívám, že už můžeme přistoupit k hlasování o návrhu na vrácení tohoto zákona výboru k novému projednání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 128 z přítomných 139 poslanců pro návrh hlasovalo 54, proti 74. Tento návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám zatím přihlášku paní poslankyně Táni Fischerové, ale protože pan navrhovatel se hlásil ještě dříve, prosím paní poslankyni Fischerovou, aby ještě chvilku počkala.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Chtěl bych jen splnit formálně avizovanou povinnost. Předkládám nyní komplexní pozměňovací návrh k tisku 589, který jste včera všichni dostali na lavice. Doufám, že ho nemusím číst, stane se součástí zápisu a bude řádně zaprotokolován. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Táňa Fischerová.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pozměňovací návrh k tisku 589 zní: Bod 1 § 1 zní: "Česká republika nabývá ke dni účinnosti tohoto zákona vlastnictví k budově č. p. 1435 na parcele č. 944/2 zapsané na LV č. 1425 u Katastrálního úřadu Praha-město pro katastrální území Nové Město, obec a okres Praha (dále jen nemovitost)."

Za druhé, v § 2 se slovo "nemovitostem" nahrazuje slovem "nemovitosti".

Za třetí, v § 3 se slovo "nemovitosti" nahrazuje slovem "nemovitost".

Za čtvrté, v § 4 odst. 1 se slovo "nemovitosti" nahrazuje slovem "nemovitost".

Za páté, v § 4 odst. 2 se slovo "nemovitostech" nahrazuje slovem "nemovitosti".

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím. Ptám se pana navrhovatele a paní zpravodajky, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. - Pan poslanec Beneš zřejmě ještě váhá, takže chvilku počkáme.

Na žádost pana navrhovatele vyhlašuji pětiminutovou přestávku. Prosím, abychom se nevzdalovali, je to přestávka nutná pro poradu navrhovatele a dalších, kteří přednesli pozměňovací návrhy, takže jim dáme trochu časového prostoru pro ujasnění sporných bodů.

 

(Jednání přerušeno v 16.19 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP