(16.00 hodin)
(pokračuje Pleva)

Nebyl ani učiněn pokus o jednání.

Na poslední jednání výboru, kde měli zástupci Národního divadla zdůvodnit, jaká vedou jednání a jak pokročili v těchto jednáních, se zástupci Národního divadla vůbec nedostavili, takže jim zřejmě neleží na srdci vlastnictví provozní budovy, vlastnictví pozemku ani stav, který je teď. Takže nesdílím názor paní kolegyně Fischerové, že stav je pro Národní divadlo katastrofální, když nikdo z Národního divadla nemá čas, aby přišel na projednávání výboru.

Protože se domnívám, že je potřeba se nad tímto zákonem ještě zamyslet a je nutné, pokud by měl být přijat, skutečně specifikovat veřejný zájem, navrhuji tento zákon vrátit výboru k novému projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, na projednávání tohoto návrhu zákona, který nepochybně má zvláštní povahu, se ukazuje, že naše parlamentní jednání se zvláštní rychlostí nevyznačuje. Je to už, nemýlím-li se, rok, kdy jsme o této věci začali jednat.

Kolegovi Plevovi bych chtěl říci jednu věc. Není pravda, že Řád svaté Voršily neměl příležitost tu část parcely, která mu byla omylem zákonem Federálního shromáždění převedena do jeho vlastnictví, že neměl čas toto vypořádat, toto vlastnictví, ke kterému přišel, jak říkám, omylem na základě špatných podkladů pro zákon Federálního shromáždění, zákon výčtového charakteru; prostě měl dost času, aby to vrátil. Je to už dávno, je už patnáct let, kdy se to stalo. Takže měli bychom v této věci argumentovat reálnými skutečnostmi.

Vzpomínám si, když jsme o tom hovořili v prvním čtení, že jsem na otázku, kterou teď kolega Pleva klade jako otázku, zda to je veřejný zájem, jsem tehdy položil této Sněmovně řečnickou otázku, jestli tedy zájem dobrého fungování Národního divadla není veřejným zájmem, potom tedy nechť mi někdo dokáže, co veřejným zájmem je. Možná že tato moje formulace se vám bude zdát demagogická, ale demagogická není. Myslím že každý ví, že k hodnotám českého národa patří také několik základních budov. Je to Hrad, je to Národní muzeum a je to i Národní divadlo, tato naše Zlatá kaplička.

Čili neměli bychom v této věci k tomuto problému se chovat takovýmto, zdá se mi, až příliš byrokraticko-formalistickým způsobem, který tu předvedl kolega Pleva.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Pleva se přihlásil s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, prosím, abyste vyřídila mému předřečníkovi, že od ústavního právníka, zvláště takto zkušeného, bych takovou ústavněprávní lehkost nečekal v uvažování.

A dále abyste mu vyřídila, že informaci, že nebylo jednáno s Řádem svaté Voršily, máme přímo od zástupců Národního divadla. Kolegové mi to mohou potvrdit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Domnívám se, že pan poslanec Jičínský váš vzkaz slyšel. Není tedy třeba, abych mu ho znovu předávala.

Nyní se do obecné rozpravy přihlásila paní poslankyně Čurdová jako zpravodajka výboru.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, paní předsedající. Chtěla bych pouze fakticky reagovat na pana poslance Plevu, protože i na jednání našeho výboru zazněla informace, že s Řádem svaté Voršily bylo jednáno. Bylo jednáno i s firmou Themos. Ale Řád svaté Voršily byl osloven, ale jeho matka představená je dlouhodobě v zahraničí.

Pokud se pamatuji dobře, já jsem nebyla v těchto poslaneckých lavicích, ale i tento návrh zákona už je tady letitým evergreenem. A pokud by pan poslanec Pleva navštívil sekretariát našeho výboru, tak je tam zhruba asi půlmetrový štos materiálu, který hovoří o tom, kdy, jak a za jakých okolností bylo jednáno jak s firmou Themos, tak se Řádem svaté Voršily.

Já bych vás všechny chtěla požádat o jednu věc. Už to tady zaznělo v řeči předřečníků, jak paní kolegyně Fischerové, tak pana poslance Jičínského. My bychom k této předloze měli přistupovat s určitým rozumem v hrsti a také s určitou úctou, protože Národní divadlo je skutečně symbolem českého národa a my bychom tady měli napravit chybu, která se před několika lety stala ve Federálním shromáždění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jako jeden z předkladatelů rovněž reagoval na některé argumenty, které zatím byly v rozpravě uvedeny.

Myslím si, že je velmi pozitivní, že paní poslankyně Fischerová i pan poslanec Jičínský, kteří při prvním čtení vystoupili s určitými pochybnostmi, se hlásí nyní k řešení, které je po modifikacích, které ještě asi ve druhém čtení provedeme, navrženo.

Chtěl bych ujistit paní poslankyni Fischerovou, že řešení, abychom zahrnuli do návrhu zákona také pozemky, je zcela na místě nejen proto, jak už bylo uvedeno, že od roku 1993 všechny příležitosti k jednání i o pozemcích zatím zůstaly nevyužity. Myslím si, že Řád svaté Voršily by koneckonců měl i podle tohoto zákona možnost poskytnout pozemky za symbolickou cenu, kdyby měl takový zájem a uplatnil ho.

Pokud jde o veřejný zájem, chtěl bych vás ujistit, že komplexní pozměňovací návrh, který poslanec František Beneš navrhuje dneska projednat, je velmi analogický tomu, jak jsme ve veřejném zájmu vyvlastnili nebo nabyli vlastnictví pro stát k nemovitostem, které se týkají Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky. Jestliže tento způsob vyjádření veřejného zájmu byl dostatečný, jestliže šlo o poslance a senátory, pak se domnívám, že je v zájmu kultury, v zájmu celého českého národa, abychom podobný princip použili také pro Národní divadlo.

Koneckonců pokud jde o celý průběh této záležitosti. Dostali jsme od pana ministra Pavla Dostála jako zakladatele už 28. dubna dopis, ve kterém podpořil předložení tohoto zákona a uvedl nám na naši žádost přehled toho, co se v této věci jednalo. Chtěl bych vám ukázat jenom svazek, který se týká začátku roku 2004 do odeslání dopisu, tzn. do 28. dubna, jednání a spisů, zápisů, které v této problematice byly. Co bylo od roku 1993 do roku 2003, není zde předkládáno, ale vyjádřila se k tomu, jak vysoká je to složka, moje předřečnice paní zpravodajka Čurdová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP