(9.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Pan poslanec Titz navrhuje vyřazení tisku 804, bod 80, z důvodu neprojednání ve výboru, z pořadu této schůze.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 40 a ptám se, kdo je pro tento návrh na vyřazení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 40 z přítomných 186 pro 158, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Pan ministr Karel Kühnl navrhuje pevné zařazení bodu číslo 76, a to jako první bod po třetích čteních v pátek.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 41, které jsem zahájila, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 186 pro 108, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali se všemi návrhy, které zazněly. Měli bychom začít projednávání tak jak jsme se rozhodli v těchto hlasováních.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

98.
Návrh poslance Františka Beneše na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
/sněmovní tisk 758/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec František Beneš, a prosím také zpravodaje hospodářského výboru, pana poslance Tomáše Teplíka.

Sděluji, že žádné pozměňovací návrhy nebyly předneseny. Přesto otevírám rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, rozpravu tedy končím. Nevím, zda chce se závěrečným slovem vystoupit pan předkladatel nebo pan zpravodaj. Není tomu tak.

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Prosím ještě jednou o klid v jednací síni! (V sále je stále velký hluk.)

Přednáším návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Františka Beneše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, podle sněmovního tisku 758."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 42 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 187 pro 178, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

O slovo se hlásí pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám poděkoval.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: My děkujeme vám, pane poslanče. Děkuji také panu zpravodaji.

 

Můžeme se začít věnovat dalšímu bodu.

(V sále je stále velký hluk.)

Vážně vás prosím o klid, protože otevíráme bod

 

58.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb.,
o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům
a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 747/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů je ministr financí Bohuslav Sobotka a také zpravodaj rozpočtového výboru je přítomen. Je jím pan poslanec Ladislav Šustr. Pozměňující návrhy nám byly rozdány jako sněmovní tisk 747/4.

Ve druhém čtení přednesl pan poslanec Petr Braný návrh na zamítnutí.

Otevírám rozpravu. Hlásí se předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS přednést návrh na opakování druhého čtení tohoto zákona. Tento návrh předkládáme, protože, jak všichni víte, do současné doby existují protichůdné názory na vyřešení způsobu financování středních a speciálních škol, které byly převedeny do majetku krajů, a do této chvíle hrozí vážné nebezpečí, že nebude nalezeno kompromisní řešení, které by umožnilo, aby tento zákon byl Poslaneckou sněmovnou schválen. Přitom neschválení tohoto zákona by znamenalo další prodloužení nejistoty financování krajů a prodloužení stavu, který trvá už velmi dlouhou dobu.

Poslanci ODS společně s hejtmany ODS zpracovali pozměňovací návrh, který formuluje kompromisní, pro všechny strany zcela přijatelné řešení, vycházející z následujících principů. Financování krajů i jednotlivých škol se odvozuje od aktuálního počtu žáků, kteří navštěvují tyto školy jak v příslušné škole v daném roce, tak v příslušném kraji. Současně je v tomto návrhu obsažena definice minimálního příspěvku na jednoho žáka této školy v rozsahu 80 % částky rozpočítané podle žáků mezi jednotlivé kraje a jednotlivé školy.

Je to návrh, který by dal všem potřebné jistoty, jak krajům z hlediska financování jejich škol, tak příslušných škol, a zbavil by dle našeho názoru obav i učitele škol, kteří v případě, že nebude nalezeno podobné řešení, správně upozorňují na nepřesné definování financování jejich škol. Je to návrh, jak opakuji, který je plně podporován jak poslanci ODS, tak hejtmany ODS, a my tento návrh v tuto chvíli předkládáme proto, abychom umožnili Poslanecké sněmovně nalezení snadnějšího řešení, neboť sdílíme s vámi obavu, že dosavadní vývoj na nalezení takového východiska velké naděje nedává.

Máte-li tedy, dámy a pánové, opravdový zájem na tom, aby výsledkem jednání Poslanecké sněmovny bylo schválení funkční a pro všechny přijatelné podoby zákona o rozpočtovém určení daní, podpořte prosím návrh poslaneckého klubu ODS na opakování druhého čtení. V opakovaném druhém čtení by samozřejmě byl tento návrh okamžitě rozdán na vaše lavice. Jeho předkladatelem je Walter Bartoš.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Ptám se, kdo další se hlásí do otevřené rozpravy. Poslanec a zároveň zpravodaj Ladislav Šustr má slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já pouze upřesňuji, že pokud bude přijat pozměňovací návrh pod písmenem b) (nebo d?), což je účinnost, tak bych chtěl upřesnit, že se týká v části 9. bodu 1, § 3 odst. 1, 3, 4 a 5 se slova "k 31. prosinci 2004" nahrazují slovy "ke dni předcházejícímu účinnosti zvláštního právního předpisu 7, odkaz na tento zákon" a v odstavci 5 se slova "řádné účetní závěrky" nahrazují slovy "mimořádné účetní závěrky".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže to jsou vaše návrhy legislativně technického charakteru, které předkládáte, a zařadíte je poté do procedury o návrzích, o kterých budeme hlasovat.

O slovo se hlásí ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, já se chci vyjádřit k té spíše procedurální části, protože předseda poslaneckého klubu ODS zde zmínil návrh na opakování druhého čtení, ale nezazněly časové rámce, ve kterých by toto mělo případně proběhnout.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP