(15.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Nyní zde bylo předloženo doprovodné usnesení. Prosím o jeho text.

 

Poslanec Miloš Melčák: Paní místopředsedkyně, vzhledem k tomu, že nebylo toto usnesení podáno písemně a pan poslanec Urban odstranil ten základní nedostatek svého návrhu v tom, že "Poslanecká sněmovna neukládá, ale žádá vládu", prosím ho, aby ho ještě jednou přečetl na mikrofon, aby bylo zcela jasné, o čem budeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím pana poslance Ladislava Urbana, aby zopakoval před hlasováním návrh doprovodného usnesení, o němž posléze rozhodneme.

 

Poslanec Ladislav Urban: Doprovodné usnesení by znělo: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby při předložení Zprávy o vývoji malého a středního podnikání za rok 2004 doplnila tuto zprávu o srovnávací tabulku nezaměstnanosti a struktury a výše podpor dle jednotlivých regionů."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To je návrh na doprovodné usnesení. O tomto návrhu rozhodneme nyní, a to v hlasování pořadové číslo 272. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto doprovodného usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 272 z přítomných 113 poslanců pro 81, proti 4. Návrh tohoto doprovodného usnesení, neboli doprovodné usnesení, byl také přijat.

 

Končím projednávání bodu číslo 76.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu, kterým je

 

77.
Zpráva o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2003
/sněmovní tisk 736/

 

Zprávu projednal hospodářský výbor. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 736/1. Zprávu uvede ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, zpráva je každoročně předkládána Poslanecké sněmovně v souladu s energetickým zákonem. Obsahuje zejména výčet regulačních, legislativních, licenčních a správních činností úřadu, tedy tentokrát za rok 2003, dále informace o mezinárodních vazbách, kvalitativním posunu práce úřadu ve třetím roce jeho působení a o personálních záležitostech. Materiál rovněž reaguje na diskusi o loňské zprávě o činnosti a charakterizuje připravované záměry Energetického regulačního úřadu pro druhé regulační období 2005 až 2009. Zpráva obsahuje podrobný přehled správních řízení a výsledků sporů řešených úřadem podle § 17 a § 11 energetického zákona v průběhu roku 2003. Obsahuje také pasáže o hospodaření úřadu včetně informace o energetickém regulačním fondu.

Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Tomáše Teplíka, aby nás informoval o usnesení výboru.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, hospodářský výbor projednal na svém zasedání zprávu o činnosti Energetického regulačního úřadu, věnoval jí zvýšenou pozornost a projednal ji velmi zevrubně. Zároveň v rámci tohoto projednávání konstatoval, že tato zpráva byla předložena v souladu s energetickým zákonem a stejně tak v souladu s příslušnými právními normami jsou její jednotlivé pasáže, týkající se například hospodaření a vytváření příslušných fondů.

Z tohoto důvodu hospodářský výbor ve svém usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 736/1, doporučuje Poslanecké sněmovně tuto zprávu vzít na vědomí.

Zároveň hospodářský výbor v té chvíli konstatoval mimo toto usnesení, že se těší na další etapu spolupráce s Energetickým regulačním úřadem, protože v době projednávání této zprávy došlo ke změně na postu předsedy tohoto úřadu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám písemnou přihlášku, ptám se na přihlášku z místa. Není taková. Končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám, ptám se na vaše přihlášky. Žádná taková není, končím i podrobnou rozpravu.

Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu usnesení, jak nás s ním seznámil zpravodaj k tomuto tisku pan poslanec Tomáš Teplík.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 273 a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 273 ze 115 přítomných pro 87, proti nikdo. Návrh byl přijat. Usnesení jsme přijali.

 

Tím končím projednávání bodu 77.

 

Dalším bodem je

 

78.
Výroční zpráva a Účetní závěrka
Fondu národního majetku České republiky za rok 2003
/sněmovní tisk 748/

 

Předložený materiál uvede ministr financí a předseda prezidia Fondu národního majetku Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, ve smyslu § 9 zákona o působnosti orgánů České republiky a o Fondu národního majetku je Výroční zpráva a Účetní závěrka Fondu národního majetku České republiky za rok 2003 předložena ke schválení Poslanecké sněmovně Parlamentu. V souladu s citovaným zákonem projednalo výroční zprávu a účetní závěrku prezidium Fondu národního majetku na svém zasedání 16. dubna, dozorčí rada fondu dne 22. dubna a vláda dne 16. června 2004. Dozorčí rada fondu a vláda České republiky svým usnesením přijaly k Výroční zprávě a Účetní závěrce FNM za rok 2003 svá stanoviska. Obě stanoviska jsou součástí materiálu předloženého Poslanecké sněmovně. Část třetí materiálu obsahuje auditorskou zprávu k účetní závěrce, dle které auditor nezjistil významné skutečnosti, které by naznačovaly, že účetní záznamy fondu nejsou v souladu s platnými zákony a předpisy, a nemá k účetní závěrce žádných výhrad. Výroční zpráva uvádí přehled hlavních aktivit fondu v roce 2003.

Tolik v tuto chvíli velmi stručně na úvod této výroční zprávy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Usnesení rozpočtového výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 748/1. Prosím, aby se nyní slova ujal zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru k Výroční zprávě a Účetní závěrce Fondu národního majetku České republiky za rok 2003 z 32. schůze ze dne 8. září 2004.

Rozpočtový výbor po jednání doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby Výroční zprávu a Účetní závěrku Fondu národního majetku České republiky za rok 2003, tisk 748, schválila.

Zároveň bych se chtěl přihlásit do podrobné rozpravy, kde bych navrhl usnesení Poslanecké sněmovny v tomto duchu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám, ptám se na přihlášky z místa. Pan poslanec Gongol se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, ýroční zpráva a účetní závěrka Fondu národního majetku České republiky je pro tuto Sněmovnu již dlouhodobě neoblíbeným procedurálním úkolem vyplývajícím z § 9, jak prohlásil pan ministr financí. Bohužel to není jen proto, že je pátek odpoledne. Zdá se mi, že Sněmovna ani dnes nechce diskutovat o této zprávě a podle jejího názoru by se zpráva měla rovnou schválit, aby nebylo vidět, jak nám národní majetek postupně mizí. Dokonce bych řekl, že již zmizel.

Můj dojem z této zprávy je takový, že se jedná o záměrně obsáhlý dokument, který je značně nepřehledný, mlžící, s velmi často opakovanými údaji, jako by to zpracovávalo několik nekoordinovaných skupin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP