(15.10 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Chápu, že kolega Exner využil příležitosti, abychom se pobavili, trochu věc odlehčili, ale ta věc zase tak úplně lehká není.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Myslím, že v tuto chvíli bychom se měli dohodnout na tom, že zde je několik návrhů. Prvním návrhem je, že Poslanecká sněmovna stanoví, že tímto sněmovním tiskem se nebude zabývat. Proti tomu byla vznesena námitka panem poslancem Michalem Doktorem, který navrhuje přerušení tohoto bodu do doby přítomnosti premiéra Stanislava Grosse.

Myslím, že se musíme nejdříve vyrovnat s tímto protinávrhem. Pakliže nebude schválen návrh pana poslance Michala Doktora, budeme hlasovat o návrhu, že se nebudeme tímto tiskem zabývat. Pokud ani ten neprojde, bude zahájeno standardní projednávání. Pak bude mít příležitost přednést svůj návrh usnesení v podrobné rozpravě také pan poslanec Exner, lépe řečeno - zopakovat svůj návrh usnesení.

Je námitka proti tomuto návrhu postupu? Pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, paní a pánové, já se domnívám, že je nezbytné nejprve hlasovat o návrhu, který předložila předsedající, tedy o návrhu, že se Poslanecká sněmovna nebude zabývat programovým prohlášením, tedy tiskem, který v tomto okamžiku máme na pořadu. Pokud tento návrh bude přijat, není o čem, pokud návrh přijat nebude, můžeme se bavit o dalším postupu. Ale nejprve je nezbytné hlasovat o návrhu předsedající: Poslanecká sněmovna se nebude tímto tiskem zabývat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem byla přesvědčena o tom, že byla vznesena námitka proti tomuto návrhu a že nejprve se má hlasovat o protinávrhu, kterým byla slova pana poslance Michala Doktora.

Byla vznesena námitka, chápu to tak, panem poslancem Vidímem. Myslím, že není nutné, abychom se tady vzájemně přestřelovali. Jestliže pan poslanec Vidím vznesl protinávrh proti mému, pokud v tuto chvíli není žádná jiná námitka, navrhuji, abychom hlasovali, jak v tuto chvíli oznámil pan poslanec Jan Vidím. Tedy nejprve o návrhu, že Poslanecká sněmovna stanoví, že se sněmovním tiskem 717 nebude zabývat.

Registruji vaši žádost o odhlášení, tedy vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. V hlasování rozhodneme o návrhu, který jsem před pár vteřinami přednesla.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 270. Kdo je pro návrh, že se nebudeme tímto tiskem zabývat? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 270 z přítomných 118 bylo pro 72, proti 25. Tento návrh byl přijat. Tím končí projednávání bodu 75.

 

Můžeme se zabývat dalším bodem, a to

 

76.
Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2003
/sněmovní tisk 726/

 

Předloženou zprávu měl uvést ministr průmyslu a obchodu, ale dostala jsem avízo, že ho zastoupí v tuto chvíli ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych v zastoupení pana ministra Urbana uvedl velmi stručně tuto zprávu.

Zpráva charakterizuje vývoj malého a středního podnikání v roce 2003 na základě údajů Českého statistického úřadu. Obsahuje souhrnné informace o podporách ze státního rozpočtu a programu Phare poskytnutých malým a středním podnikům v loňském roce. Ve zprávě jsou uvedeny ekonomické ukazatele malých a středních podniků dosažené v roce 2003, jejich srovnání s předchozím období a další záměry v podpoře malého a středního podnikání od roku 2005. Rovněž je charakterizován vývoj ukazatelů efektivnosti programu podpory.

Z prostředků státního rozpočtu byly na podporu podnikání v roce 2003 vynaloženy 4 miliardy korun. K podpoře malých a středních podnikatelů v roce 2003 významně přispělo i 317 milionů korun z prostředků Phare a 473 milionů korun z prostředků úvěrové linky od německé banky Kreditanstalt. Celková výše podpory tak dosáhla 4,8 miliardy korun, což znamená zvýšení proti roku 2002 o 6 %.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zprávu projednal hospodářský výbor. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 726/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za udělení slova. Dovolte mi, abych vás ve stručnosti seznámil s usnesením hospodářskému výboru.

Hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2003.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám písemnou přihlášku. Ptám se, zda se hlásí někdo z místa. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Není žádná písemná přihláška. Opět se ptám, kdo se hlásí. Prosím, o slovo se hlásí pan poslanec Urban.

 

Poslanec Ladislav Urban: Vážená paní předsedající, páni ministři, dámy a pánové, chtěl bych v podrobné rozpravě přednést jeden návrh. Nechtěl jsem zdržovat v obecné rozpravě. Mám návrh, aby v příští zprávě, která bude předkládána za rok 2004, byla srovnávací tabulka, která by srovnávala míru nezaměstnanosti v jednotlivých regionech a výši a strukturu poskytnutých podpor v těchto regionech. Myslím, že je to důležité proto, že se sice tyto vzájemné vztahy nechají ze zprávy vyčíst, ale jsou dosti nepřehledné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám děkuji, pane poslanče, ale domnívám se, že byste svůj návrh měl formulovat jako doprovodné usnesení, protože jinak nevím, jak bychom se s ním mohli v tuto chvíli, kdy jsme v podrobné rozpravě, vypořádat. Pokud bude formulován jako doprovodné usnesení, bude-li přijato základní usnesení, k němu můžeme hlasovat o tomto vašem návrhu.

 

Poslanec Ladislav Urban: Doprovodné usnesení by mohlo znít: Poslanecká sněmovna ukládá vládě České republiky, aby při předložení Zprávy o podpoře malého a středního podnikání za rok 2004 doplnila tuto zprávu o srovnávací tabulku míry nezaměstnanosti, výši a struktuře podpor v jednotlivých regionech.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím, abyste tento svůj návrh předal zpravodaji Miloši Melčákovi, aby při hlasování jej případně mohl uvést.

Ptám se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo, končím podrobnou rozpravu. Ptám se na případná závěrečná slova, a to pana ministra nebo pana zpravodaje. Pravděpodobně není zájem o závěrečné slovo, proto můžeme přistoupit k hlasování o usnesení.

Myslím, že je zřejmé, o čem budeme hlasovat. První návrh je návrh, který přednesl pan poslanec Miloš Melčák. Určitě nám návrh ještě zopakuje, aby bylo jasné, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Miloš Melčák: Aby bylo úplně jasné, o čem budeme hlasovat v prvním hlasování: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a podpoře v roce 2004."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 271. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 271 z přítomných 113 pro návrh 79, proti 15. Usnesení bylo přijato.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP