Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. listopadu 2004 v 9.01 hodin

Přítomno: 187 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené dámy, vážení pánové, kolegyně a kolegové, přeji vám hezký den. Myslím, že bychom se na sebe mohli usmívat, neboť dnes se vidíme naposledy - (oživení v sále) - v rámci této schůze.

Zahajují čtvrtý jednací den 37. schůze Poslanecké sněmovny a po tomto optimistickém úvodu vás všechny vítám.

Prosím, abyste si přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo z vás, stejně jako já, požádal o vydání náhradní karty. Já mám náhradní kartu s číslem 14. Pan kolega Nájemník má náhradní kartu číslo 3.

Sděluji, že do zahájení dnešního jednání se o omluvení z účasti na mne obrátili paní poslankyně Jarmila Boháčková - nemoc, paní poslankyně Anna Čurdová a Jiřina Fialová - zahraniční cesta. Z členů vlády pak pan ministr Pavel Dostál - rekonvalescence, místopředseda vlády Martin Jahn - pracovní povinnosti, pan ministr Pavel Němec - naléhavé jednání mimo Prahu, pan ministr Jaroslav Palas - nezbytně nutná dlouhodobě připravovaná resortní akce, a pan ministr Cyril Svoboda - zasedání Evropské rady v Bruselu.

K proceduře nejprve vystoupí pan předseda volební komise Pavel Hojda a poté paní místopředsedkyně Jitka Kupčová.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. S ohledem na to, že se včera konalo jednání volebního výboru, který navrhuje Poslanecké sněmovně k potvrzení nového předsedu volebního výboru, navrhuji zařazení bodu "Potvrzení předsedy volebního výboru", a to na dnešek v období kolem poledne, nejpozději po třetích čteních.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Byl mi avizován tento procedurální návrh. Upřesním to: po třetích čteních, ať to máme zařazeno takto fixně. To je první návrh, o kterém rozhodneme.

Nyní paní kolegyně Jitka Kupčová, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, navrhuji pevné zařazení bodu 60 - Vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava ČR, třetí čtení - jako první bod po již pevně zařazených bodech dnes dopoledne. Předpokládám, pokud se nemýlím, pokud vyhoví Sněmovna mé žádosti, že to bude bod třetí dnešního dopoledne.

Dovolím si malé zdůvodnění. Dočasná komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy se na svém minulém zasedání shodla na tom, že by bylo vhodné, aby se ještě jednou tímto tiskem komise zabývala, a to způsobem, který pro tuto fázi legislativního procesu předvídá zákon o jednacím řádu, tedy při opakovaném druhém čtení. V případě, že Sněmovna vyhoví mé žádosti o přeřazení bodu 60, v rozpravě hned na začátku vystoupím, navrhnu opakování druhého čtení a věřím tomu, že Sněmovna přání dočasné komise vyhoví. Chci tím říci, že v případě, že bude přeřazen tento bod a bude to takto probíhat, z našeho času ubere podle mého odhadu nejvýše 10 minut. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Tedy bod č. 60 jako první bod po obědě, respektive po pevně zařazených bodech.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jako první bod po již pevně zařazených bodech dnes dopoledne. Předpokládám, že by to měl být třetí bod, protože jsou dva body pevně zařazené.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Mám zde napsáno, že nejprve bychom se měli věnovat hlukovému - nemocničnímu - zákonu, potom značení lihu a poté právu na životní informace, čili byl by to pak čtvrtý bod.

A upřesňuji. Ještě jsem se díval na počty třetích čtení. Prosím pana kolegu Hojdu, zda bych mohl upřesnit zařazení návrhu na potvrzení předsedy volebního výboru přece jen jako poslední bod před polední přestávkou, to bude jistější. (Poslanec Pavel Hojda souhlasí.)

Ještě se hlásí pan poslanec Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych navrhnout, aby dnešní třetí čtení vládního návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění, což je bod č. 55, bylo zařazeno jako pátý bod dnešního jednání. V případě, že by to nešlo, tak jako další bod jednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Je nějaký další procedurální návrh? Pan kolega Braný, prosím.

 

Poslanec Petr Braný: Pane předsedající, navrhuji, aby byl zařazen bod pořadové číslo 27, prvé čtení zákona o regulovaném nájemném, tisk 714, dnes po obědě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jako první bod po obědě? Zatím toto místo žádným jiným zákonem reservováno není, pokud se nepletu. Řekli jsme, že nejprve zkusíme zvládnout třetí čtení. Mám teď informaci o tom, že jsme měli svým hlasováním schválit, že dnes budou probírána pouze třetí čtení a další body.

 

Poslanec Petr Braný: Rozumím, ale legitimně dávám tento návrh k hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, beru ho na vědomí. Hlasování pozdější ruší hlasování původní. Čili jako první bod odpoledne.

Kdo má další procedurální návrh?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP