(10.10 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Cílem působení v Kosovu, cílem působení Armády České republiky je naprosto a jednoznačně ochrana civilního obyvatelstva před útoky zpravidla bohužel vždy druhého etnika, před útoky paramilitaristických skupin a organizací a částečná specializace nasazených sil na "zvládání pouličních nepokojů" a zpravodajskou činnost; ta musí být viděna ve světle toho, co tyto výrazy znamenají. Samozřejmě pod tím obecným výrazem "zvládání pouličních nepokojů" se skrývá právě a jedině schopnost ochránit lidi, majetek, ochránit pravoslavné kostely, které byly na jaře velmi silně ohroženy, před útoky paramilitaristických skupin, před útoky druhých etnik, ochránit, abych tak řekl, civilní části obyvatelstva vždy vzájemně proti útokům druhé strany, ochránit samozřejmě také hranice. A k tomu je potřeba i zvýšená zpravodajská činnost. Bez ní to prostě nejde, bez ní nemohou jednotky být na něco takového připraveny.

Pokud jde o námitku, že v případě nasazení sil rychlé reakce nebude zahrnuto žádné rozhodování Parlamentu, Ústava České republiky jasně stanoví, že v takovýchto krizových případech může vláda České republiky rozhodnout o vyslání jednotek na dobu 60 dnů, ale musí okamžitě a neodkladně informovat obě komory českého Parlamentu, které následně buď potvrdí, nebo nepotvrdí rozhodnutí vlády. Čili Parlament samozřejmě rozhodovat bude a já mohu z tohoto místa přislíbit, že pokud to jen trošku technicky bude možné, zcela určitě ministr zahraničních věcí, premiér i já zajistíme, aby Parlament byl alespoň informován předtím, než vláda takovéto rozhodnutí udělá.

Dovolte mi, dámy a pánové, abych se nyní vyjádřil k procedurálnímu návrhu pana předsedy Vidíma. Návrh na působení sil a prostředků Armády České republiky v příštím roce v zahraničí je návrh, který platí jako celek. Je možné ho považovat dokonce alespoň za krátkodobou koncepci nasazení sil a prostředků Armády České republiky. Já se domnívám, že není logické, abychom hlasovali po jednotlivých částech. Domnívám se a stojím za celým tímto návrhem, proto se domnívám, že bychom měli hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Pan zpravodaj Vidím. Dámy a pánové, posaďte se, já vás odhlásím a poprosím o novou registraci. Slovo má pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Slyšeli jste závěrečnou řeč pana ministra, ve které namítá proti postupu odděleného hlasování. Předpokládám, že v této chvíli musíme postupovat podle § 72 odstavec 5, kdy se Sněmovna může usnést, že bude o jednotlivých částech návrhu hlasovat odděleně. Považuji to za velmi nešťastné, protože dosud zde existoval jistý precedens, jistý úzus v jednání Sněmovny, že pokud kdokoliv z poslanců požádal, aby se o jednotlivých částech návrhu hlasovalo odděleně, pak tak Sněmovna učinila. V tomto případě patrně tedy bude nezbytné, abychom o návrhu na oddělené hlasování rozhodli hlasováním. My si samozřejmě budeme dobře pamatovat to, že Sněmovna takto v případě návrhu poslance ODS postupovala. Nic jiného nám nezbývá.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, souhlasíte se mnou, že je nezbytné dát o návrhu na oddělené hlasování hlasovat.

Paní a pánové, ještě předtím než začneme hlasovat věcně, tak vám předkládám k rozhodnutí návrh pana poslance Nečase a Vidíma. Tyto návrhy zazněly v rámci podrobné i všeobecné rozpravy a znějí takto: abychom hlasovali o jednotlivých bodech uvedených pod I odděleně.

 

Kdo souhlasí s návrhy těchto poslanců, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 78, které jsem právě zahájil. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 165 poslanců, pro 61, proti 75. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o celém návrhu usnesení, tak jak jej máme uvedeno v našich materiálech, tedy v tisku 757/2, en bloc. Víme, o čem hlasujeme.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 79. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 170 poslanců pro 86, proti 34. Tento návrh byl přijat.

 

Ale je to na knop, takže počkáme, jak dopadne kontrola hlasovacího zařízení. (Probíhá kontrola hlasování.) Prohlašuji toto hlasování za zmatečné, protože nebylo nastaveno správně kvorum, které musí být ve výši 101 hlas v souladu s ústavou.

Nyní už je všechno v pořádku. Dám vám ještě jednou příležitost.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas… a teď je tam šest bodů… - Myslím, že tento výklad není neobvyklý, že před závěrečným hlasováním je přestávka na poradu klubů, což avizuje pan poslanec a předseda klubu US-DEU Vlastimil Ostrý.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Ano, děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych požádal o přestávku na klub US-DEU v délce 15 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Sejdeme se v 10.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.18 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP