(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je 15 hodin. Já se ještě jednou omlouvám paní zpravodajce i všem kolegům, kteří sledovali její vystoupení. V každém případě činím druhý pokus, jak projednat tento bod v klidné atmosféře.

(K poslankyni Šedivé:) Vy jste tedy skončila? - (Ano.)

Pokračujeme tedy projednáváním bodu č. 86, vystoupení paní zpravodajky skončilo, já tedy zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se, kdo se do všeobecné rozpravy k tomuto bodu hlásí. - Omlouvám se, mám zde písemnou přihlášku pana kolegy Býčka. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych se vyjádřil k tisku 734, což je vládní návrh na bezúplatný převod.

Tento materiál je pro mne z jisté části podivný. Když si pečlivě prohlédnete tento materiál, zjistíte, že obsahuje přílohu č. 15, tedy převod objektu Švýcárna, obec Adamov.

Ale, za prvé - stanovisko vlády k příloze č. 15 chybí. Kdo tedy vlastně předkládá tento materiál, když ne vláda? Neboť to není ani ve stanovisku k příloze 15, není tam uvedeno, zda souhlasí, nebo nesouhlasí, ale také tam není ani návrh usnesení. Znamená to tedy otázku, kdo vpašoval přílohu č. 15 do tohoto materiálu.

Za další - proč v materiálu týkajícím se objektu Švýcárna č. 15 není uvedeno, že byli tři žadatelé, z nichž byli dva vyřazeni - údajně nesplnili podmínky výběrového řízení. Požaduji zde stanovisko, proč byli vyřazeni, neboť v materiálu v příloze 15 je uvedeno, že Brontosaurus předkládal třikrát svůj návrh a nikdy nebyl vyřazen, pokaždé byl znovu zařazen i do jiné doplněné žádosti. Proč tedy i těm dvěma předkladatelům nebylo toto umožněno a bylo rozhodnuto? Domnívám se, pokud je moje informace správná - já netvrdím, že mám pravdu - že údajně chybělo také vyjádření obcí. No to je tedy pro mne argument!

Když se zamýšlím nad meritem věci, to znamená, poskytnout těmito převody objekty pro práci s dětmi a mládeží, neuniklo mi několik významných souvislostí. Uvažovaný nabyvatel Brontosaurus má polovinu členské základny než ČTU, který také vlastní objekt Smrčník z prvního kola, který byl převeden. Druhý, který byl vyřazen, to je Kolpingovo dílo, má již převeden objekt turistické základny Češkovice, kdy Sněmovna dala přednost této organizaci před městem Blanskem. Je tedy převeden. Třetí žadatel, který byl vyřazen, tedy samotná ČTU, má sice dvojnásobný počet členů, ale může, byť jim ve druhém kole byl schválen Jackov, který ale není převeden, a v jiném materiálu, to je Hodnocení činnosti, je napsáno, že 19 objektů nemohlo být převedeno. Ptám se tedy, proč některé věci byly upřednostněny, některé ne.

Závěr pro mne je, že ne všechno bylo v pořádku při jednání kolem této věci, že jsou některé věci neprůhledné, a tudíž navrhuji, aby příloha č. 15 objektu Švýcárna, obec Adamov, byla vyřazena z projednávání.

Jestli si někteří mojí kolegové myslí, že gestikulací na Býčka zapůsobí, tak nezapůsobí. Mohou si i sahat na čelo, mohou si i sahat na hlavu, prostě nevyvrátí-li mé pochybnosti, pak skutečně trvám na tom, aby příloha 15 nebyla projednávána.

A když už jsem mluvil o turistické základně Češkovice, chtěl bych se zeptat, zda při schvalování nabytí převodem ve Sněmovně nedošlo ke střetu zájmů pro nabyvatele z pohledu některých poslanců. A za druhé bych se chtěl zeptat, kdo vlastně kontroluje, jak jsou naplňovány programy, které jsou podmínkou pro získání tohoto majetku převodem. Pokud si vzpomínám, tak Češkovice měly být celoročně užívány, a v roce 2004 byly užívány jen a pouze o prázdninách.

Děkuji za pozornost a prosím o stanovisko.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Jen vás chci upozornit, že pokud trváte na vyřazení přílohy 15, pak se musíte přihlásit v podrobné rozpravě a podat to jako pozměňovací návrh.

S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Chtěl bych vaším prostřednictvím, pane předsedající, vzkázat panu kolegu Býčkovi, že první část jeho vystoupení se týkala jiného bodu.

Já souhlasím s jeho kritikou, kterou vznesl na adresu fondu a vlády z hlediska liknavých převodů a podobných věcí, což jsme řešili a vyslovili jsme vážné znepokojení likvidátorovi Fondu dětí a mládeže, ale souvisí to se zprávou o činnosti fondu.

Co se týče druhé části jeho vystoupení, to znamená vyřazení objektu Švýcárna, nebo vyřazení jakéhokoli objektu, neznamená to, že v budoucnu by mohl být tento objekt převeden na jinou organizaci. Toto už je poslední kolo. Fond podle zákona končí činnost 31. 12. t. r. Pokud jakýkoli objekt bude vyřazen, už nebude bezúplatně převeden žádné jiné organizaci.

Pokud je pan kolega Býček nespokojen s tím, komu má být převeden určitý objekt, pak cesta k nápravě údajné nesprávnosti je pozměňovací návrh k převodu tohoto objektu na jinou organizaci. Vyřazení objektu ale znamená, že tento objekt už nebude k dispozici pro děti a mládež, což si myslím, že je bezpochyby škoda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Další přihlášenou do rozpravy je paní kolegyně paní Miroslava Němcová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP