(11.40 hodin)

Poslanec Antonín Macháček: Mohli bychom nyní hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích, můžeme tedy přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o správních poplatcích, podle sněmovního tisku 629, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Prosím o stanoviska. (Stanovisko zpravodaje i předkladatele je souhlasné.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 73. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 73 z přítomných 188 pro hlasovalo 94, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat za chvíli, až proběhne kontrola tohoto hlasování.

O slovo se hlásí pan poslanec Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Dámy a pánové, velmi se omlouvám, ale chtěl jsem hlasovat ano, ale nemám tam žádné hlasování. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 74. Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 74 z přítomných 189 pro hlasovalo 147, proti 4. Námitka byla přijata a budeme opakovat hlasování o celém návrhu předloženého zákona.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 75. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 75 skončilo. Z přítomných 187 pro 95, proti 86. Návrh byl přijat.

 

Dojde ještě ke kontrole tohoto hlasování? Proti tomuto hlasování není námitka. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končím projednávání bodu 67, sněmovní tisk 629.

 

Dalším bodem je bod

 

68.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o správních poplatcích,
/sněmovní tisk 630/ - třetí čtení

 

Místa u stolku zpravodajů jsou správně obsazena ministrem financí a zpravodajem rozpočtového výboru panem poslancem Antonínem Macháčkem. Pozměňovací návrhy máme uvedeny ve sněmovním tisku 630/2.

Otevírám rozpravu. Nemám písemnou přihlášku, ale vidím přihlášku pana zpravodaje a poté pana poslance Vladimíra Doležala.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přečetl jedno legislativně technické upřesnění. Týká se původního článku LIII, je to článek 14. Týká se účinnosti. Navrhuji za stávající text doplnit slova: S výjimkou části 13, která nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2005.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dále se hlásí pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Paní předsedající, dovolte, abych navrhl legislativní úpravy svých pozměňovacích návrhů pod písmenem F.

U písmene F4 doplnit po dohodě s legislativou za slova "rozpočtového výboru" slova "bod 218", a poté slovo "čtvrté" nahradit slovem "šesté".

Na základě toho, že v usnesení rozpočtového výboru je znění mého pozměňovacího návrhu F5 lepší, stahuji tento pozměňovací návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozuměli jsme vašim návrhům. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, páni ministři, paní a pánové, vzhledem k tomu, co říkal pan ministr informatiky Vladimír Mlynář, dovolím si navrhnout, aby u mého pozměňovacím návrhu byla hlasována pouze varianta, která se týká nižší položky, to znamená místo 50 milionů Kč za provoz digitálního vysílání částka 20 milionů Kč, tedy alternativa s nižší částkou.

Rozumím sice panu ministrovi, ale nevidím důvod pro to, aby částka za povolení digitálního vysílání představovala 50 tisíc Kč. Při částce 400 milionů Kč, která byla za anologové vysílání, je to výrazný nepoměr a nevyužívání našeho prostoru nad územím České republiky, které jiné státy zpoplatňují mnohem tvrdším způsobem než Česká republika. Nebudu opakovat svůj návrh, že jsem velmi nespokojen s tím, že se v současné době vysílání přes družice pouze registruje. Tato věc vyžaduje širší novely zákona než pouze zákona o poplatcích, respektive souvisejících zákonů.

Navrhuji k hlasování lacinější variantu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Filipovi. Ptám se, zda chce někdo další vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje Antonína Macháčka, aby nás opět seznámil s procedurou, kterou se budeme řídit, a poté jednotlivé návrhy uváděl.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, bude to trochu komplikovanější procedura, než byla předchozí.

Nejprve bych se chtěl zmínit o návrzích kolegy Filipa. Jsem přesvědčen - a je to i v souladu s parlamentní legislativou - že jeho varianta 2 je nehlasovatelná v tuto chvíli, protože novelizuje zákon, který ještě legislativně neproběhl. Nelze novelizovat zákon, který nemá účinnost, není ve Sbírce zákonů. Podle stanoviska legislativy, s kterým se ztotožňuji, varianta 2 je nehlasovatelná. Stejně tak se domnívám, že by měla být nehlasovatelná varianta 1 pana kolegy Filipa, ale předpokládám, že vůči této mé úvaze vznese námitku.

Kolega Doležal opravil nedorozumění, a tudíž bychom mohli přejít k procesu hlasování, který by vypadal takto:

Nejprve bych navrhl odhlasovat souhlas se stažením pozměňovacího návrhu pod písmenem F5 kolegy Doležala, pak bychom hlasovali B1 poslance Macháčka, pak J1 kolegy Svobody, pak bychom hlasovali o I, což je usnesení rozpočtového výboru, plus II.8. Pokud bude přijato toto hlasování, je varianta I.11 nehlasovatelná.

Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu B2, potom C1 kolegy Bartoše, D1 kolegyně Šojdrové. V případě nepřijetí bychom hlasovali o návrhu kolegy Šplíchala E1.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP