(16.10 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Den po podpisu vyhlášky Ministerstvo zdravotnictví obdrželo ještě vyjádření ministra doktora Bureše, ve kterém je uvedeno, že nenaplnění všech pravidel výše uvedené Evropské směrnice de facto znemožňuje vydání vyhlášky o úhradách, i když samotná vyhláška je plně v kompetenci českého státu, a tudíž směrnici neodporuje.

Kromě důvodů, které jsem uvedla ve svém prohlášení ze dne 20. září 2004, ve kterých uvádím, že nebyly naplněny kategorizačním procesem závěry programového prohlášení vlády, byl i důvod nesplněných podmínek o zapracování směrnice o transparentnosti, pro mne významný.

Náprava stávajícího stavu je v několika rovinách. Za prvé - sladit směrnici 89/105/EHS i v oblasti cenotvorby, nutná spolupráce s Ministerstvem financí, event. převodem této kompetence pod Ministerstvo zdravotnictví. Za druhé - restrukturalizovat kategorizační komisi a obnovit její činnost. Za třetí - připravit nový systém profesionálního posuzování prospěšnosti farmakologických intervencí. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také. Prosím paní poslankyni Němcovou, aby se nyní ujala slova. Je zřejmé, že to bude poslední interpelace dnes. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám děkuji, paní ministryně za odpověď. Dozvěděla jsem se tedy, že tuto vyhlášku připravoval váš předchůdce pan ministr Kubinyi, že tato vyhláška je plně v kompetenci, nebo znění vyhlášky je plně v kompetenci české vlády, České republiky, přestože musí respektovat některá ustanovení, která nám ukládá Evropská unie. Ale já jsem se vás zejména ptala na to, protože vás nemohu vinit z kroku vašich předchůdců, to bych samozřejmě neudělala, ale já jsem se vás ptala na základní kroky lékové politiky, abyste nám nastínila, co se opravdu pod vaším vedením bude dít. A potom tedy, promiňte, ale moje informace je, že Legislativní rada vlády dala negativní stanovisko pod vyhlášku, kterou vy jste podepsala, už poprvé. Tedy ve chvíli, kdy vy jste ji podepsala, tak už tam bylo negativní stanovisko Legislativní rady vlády.

Prosím vás o odpověď na tyto dvě skutečnosti.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, otázky jsou jasné. Prosím, paní ministryně, máte dvě minuty.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Ano, já svoji odpověď ráda doplním, protože jsem nechtěla protahovat ten první vstup. Vysvětlím následovně. Vyhlášku jsem dostala k podpisu v pátek, tzn. 17. září, s tím, že pokud ji nepodepíši v pátek, je nebezpečí z prodlevy, že její platnost nebude možné uskutečnit k 1. říjnu 2004. Já jsem tedy vyhlášku podepsala s tím, že tři centimetry tlustý spis si vezmu na víkend domů a podívám se na to, jak vyhovuje mým zásadám a představám, a to jak lékařky, tak i ministryně ve vládě, která je koaliční s účastí sociální demokracie a která vydala určité programové prohlášení, se kterým bych se nechtěla dostat do rozporu, neboť to je i programové prohlášení ve smyslu mého vědomí a svědomí.

Vzala jsem si tedy tento spis - tři centimetry tlustý, upozorňuji znovu - a prostudovala jej během víkendu a přišla jsem na to, že jsou tam položky, kde se zvyšuje finanční spoluúčast - jindy se tedy snižuje, ale to zvýšení finanční spoluúčasti by se týkalo nemocných, kteří trpí cukrovkou a vysokým krevním tlakem, nemluvím o těch ostatních, které mi nepřipadají tak významné ve vztahu k seniorům. A protože jsou to moji pacienti, které dobře znám, jak stůňou, jak nezaviněná je jejich nemoc a jak mají i hluboko do kapsy ve svém důchodovém věku, tak to bylo pro mne určitým upozorněním, že musí dojít ke korekci. Poté jsem podrobila tento tlustospis expertním analýzám, jejichž výsledky dosud nemám. Jsou to analýzy na více místech, tak jak jsem ostatně slibovala, když jsem byla označena za střet zájmů s ohledem na zaměstnání mého syna ve firmě Zentiva.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. To byla poslední interpelace, kterou zvládneme v časovém limitu, který máme k dispozici, takže děkuji paní ministryni. Konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací a můžeme téměř plynule přejít na projednávání interpelací písemných. Já bych učinil jenom jednu minutu pauzy a za minutu bychom pokračovali.

(Minutová pauza.)

 

Dámy a pánové, vážení kolegové. Musíme začít projednávání dalšího bodu našeho dnešního programu ze zákona. Máme před sebou

 

85.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 35. schůze je předloženo devět odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Upozorňuji všechny na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu, který zní, že není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

Nyní přistoupíme k projednávání těchto odpovědí na písemné interpelace. První jsou na předsedu vlády Stanislava Grosse - já tady vidím, že Stanislav Gross je od 15.30 hodin omluven. Ráno byla přednesena omluva z jednání po 15.30 hodin.

První interpelace, která tady je na premiéra, je pana poslance Pavla Kováčika, kterému minulý předseda vlády Vladimír Špidla odpověděl na interpelaci ve věci nakládání s finančními prostředky státu na Ministerstvu informatiky. Ta interpelace se předkládá jako tisk 713. A já se ptám, jestli je tady pan poslanec Pavel Kováčik. Ale pokud tady není, tak platí to, co jsem před chvílí přečetl, že není-li interpelující poslanec na schůzi přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a ani Sněmovna nezaujímá stanovisko a nejedná o této interpelaci. Takže tuto první vzhledem k tomu, že tu nevidím pana poslance Kováčika, tedy odkládám.

A další interpelace pana poslance Václava Exnera. Také na ni odpovídal ještě minulý předseda vlády Vladimír Špidla. To byla otázka prodloužení smlouvy se Svobodnou Evropou, ale vzhledem k tomu, že ani pana poslance Exnera tady nevidím, tak v duchu našeho jednacího řádu odkládám i tuto interpelaci na předsedu vlády Stanislava Grosse.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP