(15.40 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, určitě bych byl velmi překvapen a určitě bych si říkal, že asi něco děláme špatně, kdyby mě paní poslankyně Páralová začala chválit, byť už i to jsem zaznamenal.

Na druhé straně je potřeba říci, že tyto věci je možné řešit. Pouze jsem měl takovou filozofickou otázku, zda toto zvýhodnění máme poskytovat plošně, což samozřejmě je možné, ale má to samozřejmě určité fiskální dopady do státního rozpočtu. Náš postoj je takový, že z hlediska Ministerstva práce a sociálních věcí by tady měl být sociální faktor, to znamená, že v podstatě by příspěvek měli dostávat lidé, kteří na to skutečně z hlediska příjmů svých a své rodiny nemají. Tam došlo k výraznému zvýšení. I paní poslankyně určitě ví, že změna byla z toho důvodu, že nebylo možné dotovat potraviny, ale bylo potřeba změnit systém. Myslím, že ještě v době, kdy tyto změny probíhaly, jsme o tom vedli diskusi.

Je možné se samozřejmě dohadovat o tom, jakou formou. To, co je zásadní a o čem má smysl vést diskusi, je věc, nakolik je tady zdravotnický faktor a nakolik by toto měla být otázka případně léčebného procesu. To je věc, o které je určitě možné hovořit. Jak už jsem naznačil, tak v rámci meziresortní komise toto připravujeme a zvažujeme. Naším stanoviskem je, že skutečně by zdravotní pojišťovny, a tady asi zřejmě bez ohledu na výši příjmů, měly zohlednit zdravotní pohled, zdravotnictví a přispívat na tyto potraviny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. To bylo poslední vystoupení v rámci této interpelace. Dalším interpelujícím bude pan poslanec David Šeich. Interpelovaným bude ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec David Šeich: Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, myslím, že je veřejně známou informací, že došlo k zastavení prostředků Phare 2003 ve výši téměř 4 miliard korun. Je také veřejně známo, že k zastavení těchto prostředků došlo z důvodu pochybností o systému implementace a kontroly na Ministerstvu financí. Nechtěl bych polemizovat dokonce o samotném meritu věci, 4 miliardy korun není málo. Pokud tyto vady nebudou odstraněny, může dokonce dojít k pozastavení i zálohových plateb ze strukturálních fondů.

Chci se zeptat, proč Ministerstvo financí tají a odmítá zdůvodnit, proč k tomuto zastavení došlo. Jaké chyby v implementaci a kontrole prostředků Phare a prostředků strukturálních fondů jsou a proč dochází k nedostatkům, které vedou až k zastavení prostředků. Myslím si, že je zajímavou otázkou, proč Ministerstvo financí tyto informace tají a vystavuje se tak nebezpečí, že dojde k podezření z horších pochybení, než možná ve skutečnosti jsou. Myslím, že jde o prostředky veřejné, a veřejnost má právo na informace, proč k tomuto zastavení došlo a o jaké chyby na Ministerstvu financí se jedná.

Pro mě je nepochopitelné, že Ministerstvo financí takovéto informace tají a jako jeden z argumentů používá jakýsi zákaz delegace Evropské komise zveřejnit tyto informace. Neoficiálně se objevují spekulace také o tom, že delegace Evropské komise takovýto zákaz nikdy nevyslovila. Na druhé straně v době, kdy se delegace transformuje v klasický zastupitelský úřad, se musím ptát, co vede český vrcholný orgán státní správy k tomu, že poslouchá de facto zastupitelský úřad jiného státu a nechává si takovýmto způsobem vměšovat do toho, co smí a nesmí zveřejnit o veřejných prostředcích v České republice.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Bohuslav Sobotka bude mít k dispozici pět minut.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych panu poslanci Šeichovi poděkovat za tuto interpelaci, protože mi dává možnost, abych se zmínil o úsilí Ministerstva financí, které, musím říci, usilovalo od počátku o to, abychom mohli oficiální cestou zveřejnit plné informace o výsledku závěrečného auditu, který provedla Evropská komise v oblasti přípravy na udělení EDIS, to znamená nového způsobu řízení a realizace předvstupního nástroje Phare.

Musím říci, že jsem byl rovněž překvapen tím, že Ministerstvo financí v situaci, kdy se otázalo na to, zda může publikovat informace, které obdrželo, obdrželo stanovisko ze strany zastoupení Evropské komise, že tyto informace jsou vedeny v režimu "limited", a tudíž jsou přístupné pouze orgánům a úřadům, které se podílejí za prvé na auditu a za druhé na odstraňování chyb, které byly tímto auditem shledány, respektive úřadů, které fungují na linii auditor - komise příslušné implementační agentury. Inicioval jsem schůzku se zástupci delegace komise v Praze, kde jsem je osobně požádal o vysvětlení této věci. Dostalo se mi tohoto sdělení, to znamená, že komise nemůže potvrdit, že bychom mohli oficiálně jako Ministerstvo financí zveřejnit tyto informace. Musím říci, že jsem nadále nechtěl komplikovat situaci v oblasti auditu a udělení EDIS a Ministerstvo financí respektuje stanovisko, které jsme získali ať už po úrovni komunikace s úředníky Evropské komise, nebo na úrovni schůzky, kterou jsem inicioval se zástupci delegace Evropské komise tady v Praze.

Opakuji. Ministerstvo financí požádalo o to, aby mohlo zveřejnit tyto informace, a byli jsme informováni o tom, že zpráva slouží členskému státu pouze jako nástroj pro odstranění identifikovaných nedostatků a není určena ke zveřejnění. Samotného mě to mrzí. Myslím si, že kdybychom mohli oficiálně zveřejnit tyto údaje, tak by se zjistilo, že nedostatky, které byly identifikovány, nejsou závažné povahy. Koneckonců mohu odkázat na článek v Ekonomu, který vyšel tento týden a který poměrně zevrubně popisuje skutečnou situaci v této věci.

Jinak musím říci, že v podobné situaci jako Česká republika je v tuto chvíli i Slovinsko, Slovensko a Estonsko. Na Slovensku a v Estonsku také došlo k zastavení čerpání prostředků Phare. Rovněž tyto země čekají na reakci ve věci odstranění nálezu bránícího v udělení EDIS. Pokud jde o situaci v Polsku, tak Polsko zatím teprve čeká na vydání závěrečné zprávy auditu Evropské komise. Polsko ještě neobdrželo ani závěrečný audit. Čili není zřetelné, jestli rovněž tam dojde k zastavení čerpání. Pokud jde o Maďarsko, Lotyšsko, Litvu a Maltu, tak tam již byl EDIS udělen, ale bylo to proto, že audity tady proběhly v dostatečném předstihu před vstupem do Evropské unie a tyto země měly do vstupu do Evropské unie možnost reagovat na poznatky, které jim byly sděleny. Bohužel Slovinsko, Česká republika, Slovensko a Estonsko takové štěstí neměly. Audit Evropské komise zde proběhl až v pozdějším termínu, to znamená, že již byl minimální prostor pro to, abychom mohli reagovat v období do vstupu do Evropské unie.

Jinak se domnívám, že situace bude vyřešena. Nezaznamenali jsme, že by v okolních zemích, to znamená na Slovensku, ve Slovinsku nebo v Estonsku, byla kolem této věci negativní mediální publicita jako v České republice. Myslím si, že určitý podíl na tom mělo také zastoupení komise v Praze, protože tisková mluvčí v zastoupení komise nejprve médiím sdělila, že tyto informace jsou volně dostupné. Posléze v zastoupení komise toto vyjádření své tiskové mluvčí směrem k Ministerstvu financí dementovala, čili došlo zde i k určitému komunikačnímu šumu na straně zastoupení Evropské komise.

V tuto chvíli Česká republika zaslala svoji reakci ve věci připravenosti na EDIS. Domníváme se, že všechny problémy, které byly označeny v auditu, který pořídila Evropská komise, byly dostatečným způsobem vyřešeny. Osmého října se uskuteční jednání mezi zástupci Ministerstva financí a generálního ředitelství rozšíření. Předpokládám, že na této schůzce bude formálně potvrzeno, že Česká republika podnikla všechna potřebná opatření pro to, aby EDIS mohl být České republice udělen. Jsem přesvědčen, že do konce letošního roku dojde k obnovení čerpání prostředků z Phare. Jsem přesvědčen, že se podobný úkol podaří i našim sousedům, to znamená Slovákům, že se podaří Estoncům a že se podaří i Slovincům. Věřím, že také Polsko tento problém překoná, podobně jako se to doufám povede České republice.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Šeich má k dispozici minutu na doplňující otázku.

 

Poslanec David Šeich: Upřímně doufám, že se tyto vady odstranit podaří. Přesto bych rád tyto informace, jaké vady to byly, měl oficiální cestou, nikoliv z médií. V médiích se objevují, například v Respektu, spekulace o tom, že delegace Evropské komise takový zákaz neučinila a Ministerstvo financí se na to spíše vymlouvá. Nedokáži posoudit věrohodnost takové informace. Ale v souvislostí s transformací delegace na klasický zastupitelský úřad si myslím, že je to stejné, jako by české velvyslanectví v Oslu zakázalo norskému ministerstvu financí zveřejňovat nějakou informaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP