(15.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Opakuji, že místopředseda vlády vám má odpovědět do 30 dní písemně na tuto interpelaci.

Další interpelaci by měla přednést paní poslankyně Alena Páralová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane ministře, dostávám mnoho dopisů na jediné téma. Z jednoho dopisu si dovolím citovat:

"Jsem matkou tří dětí, nejmladší dcera má vrozenou metabolickou poruchu fenylketonurii. Pokud bude dcera dodržovat přísnou dietu, vyroste z ní člověk, který bude moci normálně žít a pracovat. Pokud dietu dodržovat nebude, dojde u ní k těžkému stupni mentální retardace. Dietní potraviny jsou skutečně drahé a v současnosti neexistuje žádná finanční podpora. Do listopadu 2003 fungovala jakási státní dotace ve výši 2 500 Kč. V praxi to fungovalo tak, že pokud jsme si kupovali například dietní mouku, neplatili jsme 120 Kč, ale 49 Kč za kilogram.

Pobírám příspěvek při péči o osobu blízkou. Naše rodina má příjmy těsně nad hodnotou životního minima, proto nemáme nárok na žádný dietní příspěvek. Jsme opravdu v těžké situaci. Prosím, pomozte nám."

Vážený pane ministře, dotace ve výši 2 500 Kč, která byla poskytována Ministerstvem zemědělství, byla zastavena. Úředníci vašeho ministerstva dávají do souvislosti ukončení této dotace s novelou zákona o sociální potřebnosti, která ale nedělala nic jiného, než že zvýšila hodnotu dietního příspěvku pro lidi žijící pod hranicí životního minima. To je nepravdivé a neetické.

Otázka zní: Je vláda připravena udělat něco pro řešení tohoto systému?

Otázka číslo 2: Domníváte se, že problém má řešit Ministerstvo zdravotnictví, nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí? Dáváte přednost řešení, kdy dietní potraviny budou k dispozici v lékárnách na předpis, nebo dáváte přednost řešení, v němž nastavíte parametry sociálního systému tak, aby ti, kteří naši pomoc opravdu potřebují, nestrádali jen z důvodu špatné sociální a zdravotní politiky této vlády?

Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní poslankyně. To je interpelace na Zdeňka Škromacha, ministra a místopředsedu vlády, kterému v této chvíli dávám slovo. Má k dispozici pět minut.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, chtěl bych reagovat na vystoupení paní poslankyně Páralové. Myslím, že tady by bylo docela zajímavé vědět, zda tento postoj je i postojem ODS, nebo jestli je to jenom jednotlivý názor. Zajímalo by mě, kdyby paní poslankyně na to reagovala, protože tady bych chtěl sdělit, že o problematice dotování potravin pro děti trpící fenylketonurií a celiakií a důvodech změn, ke kterým došlo v minulém roce v souvislosti se zrušením státní dotace na vybraný sortiment potravin pro bezlepkovou dietu, jsem již v předchozím období hovořil v odpovědích na dvě interpelace v Poslanecké sněmovně, a to paní poslankyně Dundáčkové a pana poslance Beneše.

Ke změně v poskytování pomoci občanům s diagnózou fenylketonurie a celiakie došlo poslaneckým návrhem podávaným paní poslankyní Alenou Páralovou a dalšími poslanci. Novela zákona č. 482/1992 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů, byla schválena Parlamentem ČR v roce 2003 a nabyla účinnosti od 1. října 2003. Součástí schvalované úpravy byl i návrh vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí upravující diferencované částky, o něž se zvyšuje částka životního minima potřebná k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb. V případě fenylketonurie a celiakie jde o částku nejvyšší, a to 1 800 Kč měsíčně.

Problematika osob trpících uvedenými diagnózami je mi velice blízká. V současné době na Ministerstvu práce a sociálních věcí se účastním jednání pracovní skupiny, která byla k uvedenému účelu ustavena na Ministerstvu zdravotnictví, protože ta problematika samozřejmě souvisí s otázkou zdravotního stavu. Jde o nalezení nejvhodnější cesty pomoci těmto občanům, kteří vybraný sortiment potravin potřebují místo léků ke svému zdravému vývoji. Ministerstvo práce a sociálních věcí i nadále řeší pouze situaci nízkopříjmových rodin s takto postiženými členy a nepředpokládá zavedení specifické dávky pro uvedenou dietu. Podporuje řešení prostřednictvím využití zdravotního pojištění, což myslím, že je právě ta spojitost s oblastí zdravotnictví, popřípadě jinou cestu, která by určitý vybraný sortiment pro tuto skupinu našich občanů cenově zvýhodnila.

Skutečnost, že občané s diagnózou fenylketonurie a celiakie potřebují nákladné dietní stravování, je zohledněna jak při posuzování sociální potřebnosti, tak při rozhodování o výši pomoci. Znamená to, že sociálně potřebným může být uznán občan, jehož příjem přesahuje životní minimum, ale on nemá dostatek prostředků k úhradě odůvodněně zvýšených nákladů, mezi něž bezesporu patří i zvýšené náklady na dietní stravování. Před říjnem 2003 dostávali tito občané formou dotace slevu na ceně vybraného sortimentu potravin ve výši cca 200 Kč měsíčně. V současné době může tato částka činit až 1 800 Kč v hotovosti u nízkopříjmových rodin.

Vztah ke zdravotnímu stavu, k tomu, zda je to léčebná procedura, je věc, která by asi měla být odborně rozhodnuta. Vnímám, že paní poslankyně Páralová kritizuje to, že příspěvek je pouze pro lidi s nízkými příjmy. Je otázkou, jestli stanovisko ODS, které paní poslankyně prezentuje, je takové, že tyto příspěvky by měli dostávat všichni bez ohledu na výši příjmu a stav majetku. To je otázka, která je skutečně dosti zajímavá a je k diskusi.

Pokud jde o stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí a moje osobní stanovisko, myslím, že by se mělo skutečně přihlížet k příjmové úrovni toho kterého zdravotně postiženého, protože si myslím, že to má i svůj sociální rozměr, ale pokud by to byla otázka léčebného procesu, pak je to spíše záležitost zdravotnictví, a myslím, že pokud by skutečně šlo o léčebné procedury nebo léky, pokud by se to dalo považovat za určitý druh příspěvku na léky, pak by tu měly sehrát svoji roli zdravotní pojišťovny a určitě by nějaký příspěvek na tuto dietu měl být.

Je to otázka k diskusi a věřím, že i meziresortně jsme schopni se na tom domluvit. Budu rád, když i paní poslankyně Páralová na tom bude nějakým způsobem participovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je očividné, že paní poslankyně využije minuty, kterou má ještě k dispozici.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane ministře, děkuji za odpověď. Jistě chápete, že mě neuspokojila, protože kdo v tuto chvíli interpeluje - já vás, nebo vy mne? Já jsem se ptala, jak to vy chcete řešit, jak to chce řešit tato vláda. Je mi v tuto chvíli srdečně jedno, zda to budete řešit prostřednictvím zdravotnického systému, nebo sociálního systému, ale ta situace je více než kritická. ODS toto řešení chce podpořit. Jestliže jste nezvedli už více než tři roky dávky životního minima - právě tato paní pobírá příspěvky při péči o osobu blízkou - a jestliže se vymlouváte na poslanecký návrh, kterým jsem zvýšila životní minimum, tak je to od vás nepravdivé a neetické, protože ten, kdo zrušil ty diety, bylo ministerstvo prostřednictvím vyhlášky. U zákona se změnila pouze čísla. To znamená, že je to vina Ministerstva práce a sociálních věcí, které postupuje asociálním způsobem.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla minuta. Nyní pan ministr má k dispozici ještě dvě minuty na odpověď. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP