(11.40 hodin)
(pokračuje Koníček)

V článku I bod 4 se za slova "příloha číslo 1" vkládají slova "k zákonu číslo 18/2004 Sb.". V článku I bod 5 se za slova "příloha číslo 1" vkládají slova "k zákonu číslo 18/2004 Sb.", aby to bylo v souladu s platným zněním zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím. Pro pořádek se zeptám, zda pan zpravodaj a pan navrhovatel chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Nejdříve přistoupíme k hlasování o návrhu, který přednesl pan zpravodaj v podrobné rozpravě. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili znovu svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem, který přednesl pan zpravodaj, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 151 poslanců bylo 120 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona. Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění zákona č. 96/2004 Sb., podle sněmovního tisku 749, ve znění schválené úpravy."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 71 z přítomných 156 poslanců bylo 123 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi vlády i panu zpravodaji a končím projednávání bodu 38.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu budeme projednávat, je

 

39.
Vládní návrh zákona, jímž se provádí režim Evropských společenství
pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití
/sněmovní tisk 750/ - prvé čtení podle § 90 odstavec 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych z pověření vlády odůvodnil návrh zákona, jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití.

Předmětem navržené právní úpravy je kontrola vývozu zboží a technologií dvojího užití. Jedná se o zboží, které je určeno pro civilní účely, ale může být použito i pro účely vojenské nebo k výrobě zbraní hromadného ničení. Cílem kontroly je omezit dostupnost strategických materiálů a technologií pro vývoj zbraní hromadného ničení a předcházet nežádoucímu vyzbrojování rizikových oblastí.

Režim kontroly vývozu zboží dvojího použití je v Evropské unii stanoven nařízením Rady. Národní právní úprava může mít pouze prováděcí charakter a může obsahovat jenom ty prvky kontroly, k nimž jsou jednotlivé členské státy přímo zmocněny. Členstvím České republiky v Evropské unii vyvstala nutnost se tomuto požadavku přizpůsobit, a proto je předkládán tento návrh.

V souladu s režimem Evropské unie bude podléhat kontrolám jen vývoz zboží dvojího užití. Jeho dovoz již kontrole podléhat nebude. Proto se stávající povinnosti na úseku dovozu zboží dvojího užití ruší. Povolení je vyžadováno pro vývoz do třetích zemí a jen ve výjimečných případech pro přepravu tohoto zboží uvnitř Společenství. Celý kontrolní systém lze po vstupu do Evropské unie hodnotit jako uvolnění obchodů s členskými státy, ale ve vztahu ke třetím zemím zůstává ve své podstatě nezměněn.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je naším aktuálním úkolem upravit postupy platné z nařízení Rady Evropských společenství, které se vztahují na Českou republiku. Proto doporučuji vyslovit s předloženým návrhem zákona souhlas již v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Antonín Sýkora.

 

Poslanec Antonín Sýkora: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, ke kontrole vývozu zboží a technologií dvojího použití, tj. zboží, které je určeno pro civilní využití, ale je využitelné i pro výrobu konvenčních zbraní nebo zbraní hromadného ničení, se Česká republika zavazuje jako člen nesmluvních mezinárodních uskupení působících v této oblasti, tj. Wassenaarské ujednání, Skupina jaderných dodavatelů, Australská skupina a Kontrolní režim raketových technologií. Členy těchto uskupení jsou i členské státy Evropské unie. Tyto své závazky plnila a zároveň svou právní úpravu těchto kontrol maximálně přiblížila legislativě Evropských společenství v souladu se zákonem 27/1997 Sb., ve znění zákona 204/2002 Sb. Evropské společenství provádí tyto kontroly nařízením Rady Evropského společenství číslo 1334/2000 v platném znění, dále jen dle nařízení Rady, přímo použitelným ve všech členských státech.

Po vstupu České republiky do Evropské unie tak vznikla situace, kdy se ustanovení unijního a národního předpisu překrývají. Proto byl vypracován nový zákon, který bude mít ve vztahu k unijnímu předpisu prováděcí charakter. Bude zajišťovat ty prvky kontrol, které členským státům nařízení Rady ukládá nebo ke kterým je zmocňuje.

Kontrola vývozu byla a bude i nadále založena na principu, že vývoz zboží dvojího použití je možný pouze na základě povolení. Přijetím nového zákona dojde oproti současnému systému k těmto změnám:

1. bude zrušena kontrola dovozu zboží a technologií dvojího použití do České republiky;

2. bude zrušena povinnost vývozce žádat v některých případech o předběžný souhlas k jednání se zahraničním partnerem;

3. budou zrušeny dosavadní vyhlášky a budou nahrazeny novými předpisy k provedení zákona ve smyslu předloženého návrhu;

4. seznam kontrolovaného zboží dvojího použití se bude řídit nařízením Rady.

Samotným vstupem České republiky do Evropské unie došlo k těmto změnám:

1. Na vývozy určitého zboží dvojího použití do určitých zemí se vztahuje všeobecné vývozní povolení společenství, které umožňuje vývozy bez individuálního povolovacího řízení.

2. Na transfery většiny zboží dvojího použití uvnitř Evropské unie se povolovací řízení nevztahuje.

3. Vývozem se rozumí vývoz do třetích zemí mimo Evropskou unii.

Vážení kolegové, žádost o vyslovení souhlasu s návrhem zákona již v prvém čtení v souladu se zákonem č. 90/1995 je odůvodněna snahou odstranit co nejrychleji ty prvky současného zákona, zejména kontrolu dovozu a povinnost žádat o předběžný souhlas k jednání, které jsou nad rámec nařízení Rady, a ty, které jsou s nařízením Rady duplicitní, zejména zásady vývozních kontrol a seznam zboží a technologií dvojího použití.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP