(Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat. Přestávka určená pro jednání klubu sociální demokracie uplynula. Já ještě jednou zopakuji, že se budeme zabývat bodem 38, kterým je

 

38.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb.,
o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků
členských států Evropské unie a o změně některých zákonů
(zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění zákona č. 96/2004 Sb.
/sněmovní tisk 749/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas už v prvém čtení. Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, páni poslanci, paní poslankyně, dovolte, abych uvedl návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004, o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů, zákon o uznávání odborné kvalifikace, ve znění zákona č. 96/2004 Sb., v zastoupení paní ministryně Buzkové, která je na oficiální návštěvě v zahraničí a byla řádně omluvena.

Tady bych chtěl jen upozornit, že tento tisk by měl být projednán v prvém čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu. Jedná se víceméně o technickou normu, která by neměla být žádným problémem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vladimír Koníček. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, věřím, že projednávání tohoto zákona bude trvat kratší dobu, než byla přestávka v projednávání předcházejícím. Mohu jen potvrdit slova pana místopředsedy vlády, že se jedná o technickou normu, která zabrání tomu, abychom museli zákon č. 18/2004 Sb. novelizovat dva- až třikrát do roka. Novela vlastně umožní, aby se součástí zákona stala příloha C směrnice Rady v plném znění, a věřím tedy, že budeme v jednání pokračovat tak, aby s návrhem zákona mohla Sněmovna vyslovit souhlas už v prvém čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se tedy, zda se do obecné rozpravy hlásí někdo z místa. Vidím pana poslance Davida Šeicha. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jde skutečně o technickou normu. V tom obsahu vládního návrhu zákona není žádný problém, ale přesto musím přičinit jednu poznámku.

Není to tak dlouho, co jsme v této Poslanecké sněmovně projednávali zákon o uznávání odborných kvalifikací. Byl tu velký tlak na rychlost projednání, tento zákon byl kladen jako jeden z výrazných kroků, které je nutné učinit ještě před vstupem České republiky do Evropské unie. Musím se zeptat, jestli vláda v době, kdy tento návrh předkládala, nevěděla to, co lidé, kteří se problematikou Evropské unie zabývají, by vědět měli, a to že příloha, která popisuje konkrétní profese, konkrétní povolání, kterých se tento zákon týká, je normou technickou, která se v institucích Evropské unie mění poměrně operativně, a z tohoto důvodu není možné tyto konkrétní profese obsáhnout přímo do návrhu zákona, ale je třeba je regulovat poměrně operativnějším nástrojem, kterým jsou vyhlášky. Myslím, že tehdy byl velký tlak na rychlost tohoto schvalovacího procesu. Kolega Bartoš upozorňoval na skutečnost, že tento návrh není dostatečně dobře připravený, a naopak předkladatel pan ministr Škromach velmi silně argumentoval, že v tomto návrhu nejsou žádné problémy a návrh je dobře připravený.

Jen bych si dovolil v tomto směru vznést otázku, kolik dalších kostlivců ve skříni v rámci rychlého přijímání spousty zákonů v rámci tzv. evropských novel nás ještě čeká, protože to je základní násobilka, že takovéto věci jsou měněny operativně a není možné je obsáhnout přímo do zákona. Myslím, že to mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí vědět, a každopádně Ministerstvo školství, myslím, tyto informace také má, a rozhodně je to podivuhodné, že tuto informaci předkladatel neměl v době předkládání, a tak záhy, tak brzy po přijetí návrhu zákona je nucen předkládat novelu. Myslím, že je zajímavá otázka, kolik dalších kostlivců ve skříni v důsledku neznalosti evropské problematiky vládou nás ještě čeká.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím. Pokud pan zpravodaj či pan ministr nechtějí vystoupit, tak nyní rozhodneme podle § 90 odstavec 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Pokusím se vás všechny přivolat a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 749 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Prosím, aby se všichni, kteří chtějí hlasovat, dostavili do jednacího sálu. Na žádost z pléna vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Ještě jednou zopakuji návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 749 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 154 poslanců 117 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana zpravodaje. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, v rámci podrobné rozpravy bych chtěl uplatnit opravu legislativně technické chyby, protože přílohy číslo 1 až 4 jsou v zákoně č. 18 označeny příloha číslo 1 k zákonu č. 18/2004 Sb. atd., takže podávám tento návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP