(10.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Máme zde tři návrhy na přikázání - rozpočtovému výboru, výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání rozpočtovému výboru. Zahájil jsem hlasování číslo 64. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 183 poslanců pro 173, proti dva. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem. 65. Kdo souhlasí s přikázáním výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí? Kdo je proti?

Z přítomných 183 pro návrh 115, proti šest. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji hlasování číslo 66. Kdo je pro, přikázat tento návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu? Kdo je proti?

Z přítomných 183 pro návrh 111, proti 19. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o zkrácení lhůty. Vzhledem k tomu, že pan ministr navrhl zkrácení lhůty pouze o 30 dnů, ono veto, které jsem četl, není možné uplatnit.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty k projednávání o 30 dnů. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 67. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 183 pro návrh 92, proti 82.

 

Vyčkám chvíli na kontrolu výsledku hlasování a poté vyhlásím výsledek.

Z výrazu tváře některých kolegů soudím, že přijde zpochybnění.

Ještě sděluji, že pan poslanec Oldřich Vojíř má náhradní kartu č. 19.

Ptám se, jestli někdo bude zpochybňovat výsledek hlasování, či nikoliv. Žádné zpochybnění nevidím.

Konstatuji, že tento návrh jsme přikázali k projednání třem výborům, lhůtu k projednání jsme zkrátili o 30 dnů. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb.,
o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh
a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb.
/sněmovní tisk 741/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministryně zdravotnictví paní Milada Emmerová. Prosím! (Velký hluk v jednací síni.)

A dříve, než paní ministryně tento návrh uvede, prosím všechny kolegy a kolegyně o klid v jednacím sále, buď o zaujetí svých míst, nebo opuštění tohoto prostoru.

Ještě chviličku paní ministryně. (- ) Prosím!

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní. Dovolte mi, abych stručně uvedla vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů.

Předkládaný návrh zákona má odstranit kromě nedostatků technického charakteru v souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, i nedostatky zásadní, a to zohlednění platnosti nařízení Komise ES č. 2032/2003, ve kterém je upravena doba, do kdy je možno uvádět na trh identifikované účinné látky ve stanovených typech biocidních přípravků bez povolení Ministerstva zdravotnictví.

Počínaje 1. lednem 2003 bylo nutné při aplikaci zákona č. 120/2002 Sb. využít ustanovení § 108 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Docházelo tak k některým nepříliš srozumitelným formulacím zákona č. 120/2002 Sb. a tento nedostatek je navrhovanou novelou zákona č. 120/2002 Sb. odstraněn.

Po přistoupení České republiky k Evropské unii je dovoz zboží z ostatních členských států Evropské unie bezcelní. Povolení k uvedení biocidního přípravku na trh v jednotlivých státech Evropské unie je i nadále nutné získat v každém členském státu zvlášť. Obdobně je nutné provést oznámení účinné látky na trh v každém členském státu samostatně a stejně tak v České republice. Z těchto důvodů je nezbytné upřesnit některá ustanovení zákona.

Nařízením Komise ES č. 2032/2003 je stanoveno jiné datum než v § 35 odst. 3 písm. b) zákona č. 120/2002 Sb., do kterého je možné uvádět na trh biocidní přípravky obsahující tzv. identifikované účinné látky bez povolení. Navrhovanou novelou se zmíněné lhůty platné v České republice a v Evropské unii sjednocují.

Předkládaný návrh zákona byl dne 9. června 2004 projednán vládou České republiky, upraven podle vzešlých připomínek a takto upravený návrh je předkládán do dalšího legislativního projednání orgánům Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, věřím, že po mém vysvětlení potřebnosti přijetí navrhované právní úpravy, jejíž důležitost je dána přistoupením České republiky k Evropské unii, návrh podpoříte při jeho dalším legislativním projednávání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní ministryně. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní kolegyně Lucie Talmanová.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane místopředsedo, paní ministryně, dámy a pánové. Pevně věřím, že stručností své zpravodajské zprávy nezklamu přítomné znalce biocidních přípravků.

Novela zákona o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh reaguje jednak na naše povinnosti vyplývající z přistoupení k Evropské unii a současně odstraňuje některé nedostatky vyplývající z dvouleté praxe aplikací tohoto zákona. Neobsahuje žádné zásadní nedostatky, které by byly důvodem k jejímu zamítnutí v prvním čtení. Proto doporučuji zabývat se jí nadále. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za stručnost, výstižnost, výživnost…

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Nikdo se také nehlásí. Obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? (Nikdo.) Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

Odhlásím vás, abych nikoho nemusel přivolávat. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP