(Jednání pokračovalo v 17.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: 17.40 hodin. Pan ministr zde. Pokračuji v projednávání sněmovního tisku 629, a to přednesením úvodního slova ministrem financí.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, navrhovaná nová zákonná právní úprava správních poplatků je nezbytná proto, že zahrnuje komplexně všechny oblasti veřejné správy. Dotýká se nejen obyvatel České republiky, ale i cizinců na území českého státu, včetně podnikatelských aktivit fyzických a právnických osob. Dosavadní úprava správních poplatků je zatím stále roztříštěna v cca 65 právních normách.

Návrh zákona byl projednán podrobně v rozpočtovém výboru. Výbor doporučil Sněmovně, aby s návrhem vyjádřila souhlas. Musím říci, že pozměňovací návrhy, které jsou obsaženy v usnesení rozpočtového výboru, jsou návrhy, se kterými vyslovilo Ministerstvo financí jako zástupce předkladatele svůj souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 629/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan kolega Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, jak již bylo řečeno, rozpočtový výbor se návrhem zákona zabýval na své schůzi ve středu 8. 9. Po zajímavé rozpravě přijal několik pozměňovacích návrhů, které jsou obsaženy ve sněmovním tisku 629/1, jak již bylo řečeno panem místopředsedou. V tuto chvíli bych jenom řekl, že se ještě přihlásím s jedním pozměňovacím návrhem v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu k tomuto návrhu. Do obecné rozpravy se nikdo nehlásí, proto obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Jako prvnímu uděluji slovo panu poslanci Macháčkovi, poté paní kolegyni Šojdrové a třetím přihlášeným je pan poslanec Šustr.

 

Poslanec Antonín Macháček: Kolegyně a kolegové, jak jsem avizoval, dovolím si ještě načíst jeden pozměňovací návrh. Na základě kontroly materiálů, které byly projednávány v rozpočtovém výboru, došlo k jednomu drobnému opomenutí vzhledem k tomu, že byly v tu chvíli k dispozici dva texty, a tudíž se stalo, že jeden pozměňovací návrh z daného konečného textu usnesení rozpočtového výboru vypadl.

Takže bych si dovolil načíst tento drobný pozměňovací návrh, který by byl vztažen ke sněmovnímu tisku 629/1, kde za stávající položku 13 by se zařadila nová položka 14. Ve znění: 14. položka 139b) zní: "přijetí návrhu na zrušení nebo prohlášení neplatnosti ochranné známky", což by z mé strany bylo v tuto chvíli všechno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní kolegyně Šojdrová, připraví se pan poslanec Šustr.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane místopředsedo, omlouvám se. Hlásím se k bodu č. 12. Jestli jsem tam napsala č. 11, tak se hlásím do podrobné rozpravy k bodu 12.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, dobře. Nyní má tedy slovo pan kolega Šustr. Připraví se kolegové Miroslav Svoboda a Miloš Patera.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si přednést tento pozměňovací návrh k vládnímu návrhu o správních poplatcích, tisk 629.

Položka 21 - povolování loterií a jiných podobných her podle zákona č. 202/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů:

a) vydání povolení peněžité nebo věcné loterie podle § 2 písm. a) zákona, okamžité loterie podle § 2 písm. d) zákona a tomboly podle § 2 písm. b) zákona 10 %, nejméně 200 korun, nejvýše 10 milionů korun,

b) vydání povolení číselné loterie podle § 2 písm. c) zákona, sázkové hry podle § 2 písm. f) zákona, sázkové hry podle § 2 písm. h) zákona, sázkové hry podle § 2 písm. j) zákona, sázkové hry podle § 2 písm. k) zákona nebo loterie a jiné podobné hry podle § 50 odst. 3 zákona za každý rok 10 %, nejméně 1500 korun, nejvýše 10 milionů korun,

c) vydání povolení k provozování sázkových her podle § 2 písm. e) zákona za každý výherní hrací přístroj nejdéle na tři měsíce v kalendářním roce 10 tisíc, nejdéle na 6 měsíců v kalendářním roce 16 tisíc, nejdéle na jeden kalendářní rok 30 tisíc,

d) vydání povolení k provozování sázkové hry podle § 2 písm. g) zákona nebo sázkové hry podle § 2 písm. i) zákona za každý rok 10 %, nejméně 1500 korun,

e) vydání povolení změny stálého umístění výherního hracího přístroje podle § 19 odst. 4 zákona 1000 korun,

f) změna povolení při výměně výherního hracího přístroje za stejný model v důsledku prokázaného zničení požárem nebo jinou živelní pohromou podle § 19 odst. 4 zákona 2000 korun.

Poznámka. Za prvé. Základem poplatku podle písm. a) této položky, pokud jde o peněžité, věcné nebo okamžité stírací loterie, je rozdíl mezi úhrnnou cenou vydávané emise losů a předpokládanými vyplácenými výhrami. Základem poplatku, pokud jde o tomboly, je úhrnná cena vydaných losů.

Za druhé. Základem poplatku podle písm. b) a d) této položky je rozdíl mezi vsazenými částkami a výhrami vyplacenými sázejícím.

Za třetí. Poplatek podle písm. b) a d) této položky vyměřuje územní finanční orgán s přihlédnutím k podmínkám uvedeným ve vydaném povolení.

Děkuji vám za pozornost.

(Velmi špatně srozumitelné.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan kolega Miroslav Svoboda. Připraví se Miloš Patera.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážené dámy a pánové, vážená vládo, vážený pane předsedající, dovolte, abych přednesl tři pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 629.

Za prvé. V části 4 sazebníku v položce 67 na straně 53 vypustit v obou odrážkách písmene a) slova "analogového".

Za druhé. Zařadit do sazebníku v části 8 novou položku včetně poznámky, která zní: Položka 108: a) podání námitky proti výši vyúčtování ceny za poskytnutou telekomunikační službu Kč 100, b) podání návrhu na zaplacení dlužných částek za poskytnutou telekomunikační službu Kč 100.

Poznámka. Poplatek podle písm. a) této položky se nevybere v případě, že výše účtu nepřesáhne 700 Kč.

Za třetí. Text poznámky pod čarou č. 66 změnit takto: § 54 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Patera.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte i mně, abych načetl pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 629 - zákon o správních poplatcích. Jedná se o změnu sazebníku část 1 položka 12.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP