(17.30 hodin)
(pokračuje P. Němec)

Přestože jsou tyto dva sněmovní tisky pochopitelně formálně projednávány jako dva oddělené body, úzce s nimi souvisí a já bych to jenom avizoval, protože v případě následujícího bodu bych své úvodní slovo zúžil skutečně jenom na formální minimum z hlediska efektivity práce Poslanecké sněmovny.

Nyní k vlastnímu návrhu zákona o evropské společnosti a o zapojení zaměstnanců evropské společnosti. Tímto zákonem český právní řád adaptuje nařízení Rady o statutu evropské společnosti a zároveň se transponuje směrnice Rady, kterou se deponuje statut evropské společnosti s ohledem na zapojení zaměstnanců.

Evropská společnost je přeshraniční kooperace, která úzce navazuje na akciové právo členských států, ale podléhá národnímu akciovému právu jenom subsidiárně. Smyslem právní úpravy evropské společnosti je přizpůsobit struktury výrobních kapacit, tedy organizačních forem obchodní společnosti, rozměrům Evropských společenství. Navrhovaná právní úprava vypracovaná na základě výše zmíněných právních aktů společenství by měla umožnit vytvořit a řídit společnost evropského rozměru bez překážek vyplývajících z rozdílů a z omezeného územního vnitrostátního práva společnosti.

Evropskou společnost bude možné vytvořit buď fúzí akciových společností na základě národního práva založením holdingové společnosti či založením dceřiné společnosti ve formě evropské společnosti, nebo přeměnou stávající akciové společnosti na evropskou společnost.

I v tomto případě bych vás, vážené dámy a pánové, odkázal na zdůvodnění, které přednesl můj předchůdce v rámci prvého čtení, a chtěl bych opět poděkovat ústavněprávnímu výboru a navrhnout Poslanecké sněmovně, aby Poslanecká sněmovna schválila projednávaný návrh ve znění pozměňovacích návrhů přednesených ústavněprávním výborem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 691/1. Prosím, aby se slova ujal kolega Jiří Pospíšil coby zpravodaj ústavněprávního výboru.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl stručnou zpravodajskou zprávu. Ústavněprávní výbor projednal na své 46. schůzi dne 9. září 2004 návrh zákona o evropské společnosti a vyslovil svůj názor tak, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila, a to ve znění změn a doplňků přijatých ústavněprávním výborem.

V tuto chvíli, dámy a pánové, nebudu podrobně hovořit o těchto změnách a doplňcích. Budu konstatovat tolik, že se jedná o určitá drobná ustanovení, která zpřesňují určité procesy, které probíhají uvnitř evropské společnosti, týkají se jejího založení, a dále pak jsou zpřesněny některé vztahy mezi monistickou a dualistickou obchodní společností, resp. jsou zde obsažena pravidla, jak se bude postupovat v případě, kdy evropská společnost bude mít monistickou podobu a bude se řídit podle platného českého práva, které počítá s dualistickou obchodní společností, to znamená, jak se tato transformace z monistické na dualistickou společnost bude realizovat. Dále pak je zde upraven § 17, který obsahuje úpravu ochrany menšinových akcionářů a věřitelů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Také do této rozpravy se nikdo nehlásí, proto i podrobnou rozpravu končím a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Dalším bodem je vládní návrh zákona o zajištění právní pomoci v přeshraničních sporech v rámci Evropské unie, sněmovní tisk 690, druhé čtení. I tento návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, dodržím svůj slib, který jsem dal, že vás nebudu zdržovat dlouhým úvodním slovem. Tento zákon souvisí s předchozím projednávaným bodem. I zde doporučuji schválit návrh zákona ve znění usnesení ústavněprávního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: 690/1 bylo projednáno? Omlouvám se za nedorozumění, které vzniklo díky předání řízení od kolegy Kasala mé osobě. Nicméně pan ministr spravedlnosti se vyjádřil zcela jednoznačně i k jiným návrhům zákona. Předpokládám, že jeho vyjádření k bodu

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o evropské společnosti
/sněmovní tisk 692/ - druhé čtení

 

platí tak jako předtím. Děkuji. I tento návrh jsme ve druhém čtení přikázali ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 692/1. Prosím ještě jednou pana kolegu Pospíšila, aby nás informoval jako zpravodaj ústavněprávního výboru o jeho jednání.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Dámy a pánové, moje zpráva ke sněmovnímu tisku 692 bude v zásadě analogická, jako byla k tisku 691. Ústavněprávní výbor opět na 46. schůzi dne 9. září 2004 projednal tento návrh zákona, sněmovní tisk 692, a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila, a to ve znění změn a doplňků přijatých ústavněprávním výborem. Dámy a pánové, tolik stručná zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, a proto ji končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Také nevidím žádnou přihlášku, proto končím i podrobnou rozpravu. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu, kterým je

 

11.
Vládní návrh zákona o správních poplatcích
/sněmovní tisk 629/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by tento návrh měl uvést ministr financí Bohuslav Sobotka. Pan ministr se nám někam zatoulal, takže přerušuji jednání do 17.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.38 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP