(15.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, teď jste zneužil jednacího řádu, protože nemáte právo v tuto chvíli vystoupit. Pan poslanec Snítilý na rozdíl od pana předsedy Kováčika a pana místopředsedy vlády nemá možnost vystoupit kdykoliv. Já nicméně končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Druhé čtení je skončeno, vystupuje pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS se ohradit proti pokusu pana místopředsedy vlády vykládat sled událostí tak, jak se tady ve skutečnosti odehrály.

Chtěl bych zopakovat, že za prvé - projednávaný návrh je návrh této vlády a této koalice. Za druhé - postup, podle kterého se projednává, je proti vůli opozici prosazený nový způsob našeho jednání. To za druhé. Za třetí, a to bych prosil, aby bylo zaregistrováno - dnešní jednací den je prvním jednacím dnem této Sněmovny, kam moje paměť sahá, kdy byly šmahem rozhodnutím této vládní koalice řeknu militantně odmítnuty všechny poslanecké návrhy opozice a na program zařazeny výlučně návrhy této vlády. Snažit se za těchto okolností svalit vinu za výsledek hlasování na opozici, je, pane místopředsedo vlády, nekonečná drzost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Vystoupí pan místopředseda vlády Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, já myslím, že může pan předseda poslaneckého klubu ODS Tlustý balit tyto věci do jakýchkoliv slov. V podstatě realita je ta, že hlasování opozice - a tady hlasujeme o platech vlastních, o platech poslanců, nehlasujeme o platech nikoho jiného - v podstatě znamená jedno. Můžeme si k tomu najít spoustu záminek, spoustu různých důvodů a podobně, ale výsledek je jednoduchý: nestihnou-li se lhůty, budou další platy v plné výši vyplaceny, to znamená, že poslanci opozice hlasovali s tímto vědomím, s vědomím toho, že pod záminkou - a ta může být jakákoliv, může být i v rámci velkých cílů a velkých zájmů - si hlasovali pro to, aby byly zachovány platy.

Myslím, že to není jenom věc vládní koalice. Je to otázka přístupu celé Poslanecké sněmovny, protože samozřejmě vláda má jiné možnosti. O platech státních zaměstnanců budeme hlasovat zanedlouho v rámci jiného sněmovního tisku a myslím si, že tento postup, tak jak jsme volili, je jednoznačný: poslanci, kteří nepodpořili zkrácení těchto lhůt, jednoznačně hlasovali pro zachování dalšího platu v letošním roce, a zdůrazňuji v letošním roce, v plné výši pro sebe a pro ostatních 200 poslanců.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásil pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane premiére, vážení členové vlády, paní a pánové, nebudu říkat žádná hesla, jenom připomenu, že v roce 1997, necelý rok poté, co jsem nastoupil do Poslanecké sněmovny, jsem na podzim tehdejší vládní koalici vedené ODS navrhl, abychom se nezabývali rokem 1998 v rámci třetího balíčku, ale abychom se začali zabývat seriózně tím, jakým způsobem tuto věc řešit do budoucna, a nesnažili se ve lhůtách, pod tlakem něco rozhodnout. A jestli si nevzala žádná z vláda od roku 1998, ať to byla vláda na půl roku, ať to byla vláda, která nastoupila po červnových volbách v roce 1998, nebo v roce 2002, poučení z toho, že nelze projednávat tento zákon v září, že to vždycky špatně dopadne a že někteří soudci Ústavního soudu toho použijí, abychom prohráli souboj o to, jak se přijímají zákony, tak si myslím, že to není vina opozice, není to vina těch, kteří to navrhovali poctivě v roce 1997. Je to vždycky vina vládní koalice. Proto nechtějte, aby se poslaneckými návrhy řešily platy ústavních činitelů. Jestli chcete, tak my ho samozřejmě předložíme s účinností od roku 2006.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Dámy a pánové, chtěl bych jenom na vysvětlenou k poznámce pana poslance Tlustého říci, že organizační výbor docela zodpovědně se zabýval přípravou programu této schůze, a myslím si, že je třeba, aby jednání organizačního výboru předcházelo jednání v klubech, aby ti, kteří za určitý klub v organizačním výboru zasedají, tam jednali potom s mandátem. Jednání nebylo konfliktní a myslím si, že jsme se na programu napříč politickými stranami, tedy včetně klubu ODS, shodli. Tolik na vysvětlenou.

Před panem poslancem Talířem se ještě přihlásil pan místopředseda vlády a ministr Zdeněk Škromach, chce-li vystoupit.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Já bych jenom možná ještě k upřesnění k tomu, co tady zaznělo předtím. Návrh na zrušení dalších platů u všech včetně ústavních činitelů je předmětem tisku, který budeme ještě na tomto jednání projednávat. Tato norma se týkala pouze jediné věci a to je zrušení dalších platů.

Pokud hovoříme o termínech, tak ty jsou samozřejmě dány činností Poslanecké sněmovny, protože tento návrh byl předložen před poslaneckými prázdninami. Prostor tady byl dostatečný a myslím si, že v termínech to můžeme stihnout, ale samozřejmě pokud tyto termíny zkrátíme.

Myslím si, že rozhodnutí je jasné, jasně zaznělo, a pokud tyto termíny zvládnuty nebudou, což se zdá, že je výrazně ohroženo, pak samozřejmě v tuto chvíli ti, kdo hlasovali proti zkrácení lhůt, hlasovali pro to, abychom si zachovali další platy. Dnes večer bude probíhat jednání vlády se zástupci rozpočtových a příspěvkových organizací a toto vlastně mohl být zdroj financí pro další navýšení dalšího platu v této sféře, ale bohužel tento zdroj zkrátka nebude, protože ho budeme muset vyplatit v rámci ústavních činitelů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď je na řadě pan poslanec Talíř. Faktické poznámky vzhledem k tomu, že neprobíhá rozprava, se nekonají, pane předsedo Kováčiku.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl bych upozornit, že informace, která tady zazněla z úst pana předsedy Tlustého, není pravdivá, protože říkal, že byly vyřazeny z programy všechny opoziční návrhy zákonů, a minimálně zde zůstal návrh kolegy Langera pod bodem číslo 22 a návrhy, které byly… (Hlasy z pléna.) Ano, ale tady zaznělo, že byly vyřazeny všechny zákony, které jsou z opozice.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, pokud chcete vystoupit, hovořit bude ten, kdo má ode mne udělené slovo.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Zákony ve druhém čtení pod body 31 a 32, což jsou opoziční návrhy, byly vyřazeny na žádost předsedy výboru pana Vidíma z opozice.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych poprosit pana místopředsedu vlády, samozřejmě vaším prostřednictvím, pane předsedo -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pana místopředsedu vlády můžete oslovovat přímo a bude to v souladu s jednacím řádem.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Ale já tak učiním rád i vaším prostřednictvím. Chtěl bych pana místopředsedu vlády Škromacha skutečně požádat, a mám ho jinak rád, vážím si ho, je to doopravdy člověk, se kterým leckdy nacházíme mnohé společné řeči, aby tuto Sněmovnu a také prostřednictvím televizních kamer i národ, kterému je ostatně určeno toto divadlo, prosím pěkně nelakoval. To, o čem mluvil ve svém posledním příspěvku, pan předseda rozpočtového výboru Kalousek by zcela jistě označil jako naprosto rozpočtově nevýznamné a operovat s tím jako možným zdrojem pro přidání platů někde jinde je skoro, řekl bych, unfér. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásil ministr financí Bohuslav Sobotka a předseda vlády Stanislav Gross.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Když už je řeč o penězích, dovolte mi, abych se k této stránce předloženého návrhu vyjádřil, protože dopad skutečně není nevýznamný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP