(15.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Nejsou-li námitky proti výsledku hlasování - jsou námitky. Hlásí se pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážený pane předsedo, já mám na sjetině křížek, a hlasoval jsem pro, takže prosím o zpochybnění tohoto hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, dovolte mi vyslovit hrubou nespokojenost s postupem, který tady uplatňujeme. Při tom prvním zpochybnění hlasování - tak jak činím ostatně vždycky - jsem toto zpochybnění podpořil, hlasoval jsem pro. Toto už je, nemýlím-li se, třetí hlasování jenom o zpochybnění. Já v tuto chvíli vyzývám klub sociální demokracie, potažmo celou vládní koalici, aby si vzali přestávku a pokusili se srovnat krok ve vlastních řadách, protože se zbytečně zdržujeme od další práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já bych vám rád dal za pravdu, ale nemohu, protože probíhá hlasování a bývá zvykem, že uprostřed hlasování se prostě přestávky na klub neberou. Byť to myslíte sebelépe, já vám prostě vyhovět nemohu. Jediné, co v rámci zaběhnutých zvyklostí mohu udělat, je to, že ještě jednou zazvoním, odhlásím vás a poprosím o novou registraci. Pak dám hlasovat o námitce pana poslance Cyrila Svobody k hlasování pořadové číslo 34. Jste všichni přihlášeni?

(V sále je velký hluk.)

Já bych prosil, dámy a pánové, abyste se v souladu s jednacím řádem každý posadil na vámi přidělené místo. Nezahájím hlasování, dokud nebudou všichni na svých místech.

Jsou všichni připraveni k hlasování?

 

Kdo souhlasí s námitkou poslance Cyrila Svobody, ať to dá najevo tím, že zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování pořadové číslo 35. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro bylo 92, proti 75. Tato námitka byla přijata.

 

Teď budeme hlasovat o námitce pana poslance Šustra. (Hluk a smích v sále.) Nedá se nic jiného dělat než postupovat tímto způsobem.

 

Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Šustra, ať to dá najevo tím, že zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování pořadové číslo 36, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 182 hlasujících bylo pro 90, proti 76.

 

Pan poslanec Kratochvíle se hlásí o slovo. Dámy a pánové, já bych vás opravdu vážně prosil, abyste se všichni posadili, ale teď už to myslím vážně.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, omlouvám se. Jsem tady nově a bohužel jsem asi špatně zmáčkl tlačítko "ano". Byl jsem pro a zpochybňuji tímto hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Kratochvíle zpochybňuje hlasování. Jsou všichni připraveni hlasovat? Dobře.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 37. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Kratochvíle, ať to dá najevo tím, že zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 185 hlasujících bylo pro 94, proti 59. Tato námitka byla přijata.

 

Nyní bychom hlasovali o námitce pana poslance Ladislava Šustra. Zahajuji hlasování pořadové číslo 38. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Šustra, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 185 hlasujících hlasovalo pro 92, proti 76.

 

Hlásí se místopředseda vlády pan Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já myslím, že ta úsměvná hříčka, která tady teď proběhla, může mít samozřejmě své dopady. Já myslím, že každý poslanec hlasoval dle svého svědomí, a já věřím, že veřejnost to správně pochopí, protože nezkrácení této lhůty může mít za důsledek to, že tento zákon nevyjde v patřičném čase ve Sbírce zákonů, a to bude mít za důsledek, že všem ústavním činitelům bude vyplacen 14. plat v patřičné výši.

Čili páni poslanci a paní poslankyně, kteří v této chvíli tady laškovali a nehlasovali pro zkrácení lhůty, v podstatě - aby to bylo veřejnosti jasné - hlasovali pro zachování svého dalšího 14. platu v plné výši. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Kováčik a je také přihlášen pan poslanec Snítilý.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, pro ty, kteří pomaleji chápou, upřesňuji, že právě to, o čem mluvil pan ministr Škromach, to nebezpečí, že příslušného cíle tohoto zákona nebude dosaženo, bylo smyslem mého apelu na to, aby se vládní koalice dala dohromady, protože ty chyby v hlasování nebyly u opozice, ty byly u vládní koalice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se při námitkách zdržel hlasování ne proto, že by mi záleželo na mém 14. platu. Kdyby nepadl pozměňující návrh na odsunutí účinnosti zvýšení platů pro policii, pro hasiče, atd., tak bych hlasoval pro zrušení všech 13. a 14. platů v celém tomto státě. Kdyby ten návrh nepadl, hlasoval bych pro. Takto hlasovat nemohu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP