(14.20 hodin)
(pokračuje P. Svoboda)

Jsou to lidé ze všech parlamentních stran, kteří díky své několikaleté zkušenosti byli dobře obeznámeni s fungováním evropských institucí, kteří se díky zahraničním služebním cestám mohli do hloubky seznámit se způsobem práce evropských výborů ve starých členských zemích Evropské unie, kteří absolvovali řadu odborných konferencí a seminářů a kteří se spolu se mnou aktivně podíleli na přípravě novely jednacího řádu, která zřídila výbor pro evropské záležitosti. Myslím, že by bylo škoda tyto zkušenosti promarnit.

Po 12. květnu působili ve výboru pro evropské záležitosti krátce ještě někteří poslanci, kteří byli v červnu zvoleni do Evropského parlamentu. Když však odešli, výbor se ocitl ve velmi těžké situaci. Z původních 19 členů zůstalo jen 13. Přes ztížené podmínky se za krátkou dobu své existence - nezapomeňme na parlamentní prázdniny - výbor pro evropské záležitosti sešel již na osmi schůzích a zabýval se tím či oním způsobem desítkami dokumentů Evropské unie. Osm z nich projednal detailně a přijal k nim stanovisko. V jednom případě výbor pro evropské záležitosti postoupil evropskou tematiku k projednání plénu Sněmovny. Šlo o Evropskou radu, která dne 17. a 18. června v Bruselu projednávala návrh evropské ústavní smlouvy. V několika případech postoupil své stanovisko pro informaci odbornému výboru.

Podotýkám, že zároveň s novými úkoly se výbor pro evropské záležitosti věnoval i úkolům starým, tedy normálním úkolům každého stálého výboru Poslanecké sněmovny, legislativní práci, projednávání státního závěrečného účtu atd. Výbor pro evropské záležitosti rovněž navázal slušnou spolupráci s koordinátorem záležitostí Evropské unie, tedy s Ministerstvem zahraničních věcí, dále s Úřadem vlády, jednotlivými resorty a v souladu s novelou jednacího řádu operativně vytváří nové pracovní procedury. Bude při nich stále více spolupracovat i se specializovanými výbory. Počítá rovněž s tím, že bude fungovat i vně vůči českým občanům, kterým by chtěl zprostředkovávat transparentní informace o Evropské unii.

V této souvislosti máme v plánu pořádat semináře i větší konference ke stěžejním evropským tématům a prostřednictvím naší nově koncipované internetové stránky hodláme občanům poskytovat co nejvíce informací. Myslím, že by bylo dobré, aby staronový výbor pro evropské záležitosti navázal na dosavadní zkušenosti. Uvítal bych, kdyby do něj mohly strany nanominovat vedle potřebného počtu nových členů i dosavadní členy. Čeká nás spousta náročná práce a potřebovali bychom zachovat určitou kontinuitu.

Pokud jde o stanovení počtu členů výboru pro evropské záležitosti, moc bych se přimlouval za to, aby byla co největší. Tematika spojená s naším členstvím v Evropské unii je, jak víte, velice široká a zvládnout ji nebude snadné. Proto mi závěrem dovolte, abych navrhl navýšit dosavadní počet členů z 19 alespoň na 21.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Jenom bych požádal pana poslance Svobodu, jestli by se stal zároveň zpravodajem k tomuto bodu.

Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy k tomuto návrhu na řízení výboru pro evropské záležitosti a zároveň k problematice stanovení počtu členů tohoto výboru. To je téma, o kterém bychom se měli ještě nyní bavit. Samotná volba členů proběhne později. Pokud se ale nikdo další nehlásí, tak rozpravu ukončím.

Budeme hlasovat o návrhu, který zazněl a který přednesl poslanec Pavel Svoboda, který navrhl stanovit počet členů výboru pro evropské záležitosti na 21. To je jediný návrh, který v této chvíli tedy máme k dispozici, protože zazněl v rozpravě. Pak vidím jedinou možnost, že budeme hlasovat o návrhu usnesení, které vám jsem schopen přečíst, a zároveň o stanovení počtu členů. Pokud není námitek, tak vám přečtu návrh usnesení a zároveň počet členů a to bude text, o kterém budeme hlasovat.

Slyšte, jak zní tento návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna zřizuje výbor pro evropské záležitosti a stanoví počet jeho členů na 21." Tuto větu bychom měli schválit.

Odhlašuji vás. Prosím, abyste se, kdo máte zájem hlasovat, znovu přihlásili. Hlasujeme o této větě. Vidím, že přicházejí další poslanci, tak vám dám příležitost se ještě přihlásit.

Ještě jednou vás požádám o pozornost a přečtu větu, o které budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna zřizuje výbor pro evropské záležitosti a stanoví počet jeho členů na 21."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, odhlasovat toto usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 27. Přítomno je 162 poslanců, pro hlasovalo 157, proti žádný. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu poslanci Svobodovi. Zhostili jsme se toho, co bylo dnes úkolem rozhodnout.

Pan poslanec Hojda se hlásí o slovo, takže mu ho dávám.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Pane předsedo, s ohledem na to, že jsme stanovili počet a zřízení výboru pro evropské záležitosti, stanovuji lhůtu na podávání návrhů poslaneckými kluby na ustavení tohoto výboru, a to do dnešního dne do 19 hodin. Současně, protože Poslanecká sněmovna schválila zařazení volby vedoucího stálé delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy, rovněž stanovuji lhůtu na podávání návrhů na vedoucího stálé delegace do dnešního dne do 19 hodin. Děkuji. Samozřejmě se předkládají tyto návrhy jako vždy tajemníkovi volební komise. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo.

Můžeme postoupit k tomu, co máme nyní před sebou, a to je série návrhů zákonů ve druhém čtení. Jako první je

 

2.
Vládní návrh zákona o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon)
/sněmovní tisk 682/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento předložený návrh zákona ve druhém čtení uvede ministr obrany Karel Kühnl.

Prosím, pane poslanče, máte ještě slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, v rámci faktické poznámky chci přednést procedurální návrh, kterým navrhuji sloučit rozpravu u tisků 682 a 683.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. O tom můžeme hlasovat ihned. O návrhu sloučit obecnou rozpravu ke sněmovním tiskům 682 a 683 ve druhém čtení budeme hlasovat okamžitě.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro sloučení rozpravy k těmto dvěma tiskům, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 28. Z přítomných 169 pro hlasovalo 111, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní bych požádal pana ministra Karla Kühnla, aby se ujal slova.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vládní návrh branného zákona byl zpracován v souvislosti s vládou schválenou koncepcí reformy ozbrojených sil. Ozbrojené síly - Armáda České republiky má být v době míru plně profesionalizována, a má být tedy doplňována výhradně na základě dobrovolnosti, což znamená v praxi zrušení základní vojenské služby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP