(13.50 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, možná že si někteří z vás stejně jako já všimli, že zkrácení programu ze 141 neprojednatelných bodů na 90 bylo sice rozumným, nicméně krokem, který znamenal, že byla vyškrtnuta většina poslaneckých návrhů zákonů. Nevím, podle jakého klíče se tak stalo. Myslím si, že není správné, že byly zařazeny pouze vládní návrhy zákonů, zejména v prvém čtení, a ty poslanecké byly odsunuty, aniž by s předkladateli o tom kdokoliv jednal.

Chci vás poprosit, abyste zvážili zařazení alespoň jednoho poslaneckého návrhu, a to tisku číslo 634, který byl zařazen jako bod 84 původního návrhu programu této schůze. Podotýkám, že to není jediný návrh, jehož jsem spolupředkladatelkou, nicméně je to jediný, který si podle mého názoru zaslouží, aby konečně projednán byl, protože byl předložen Parlamentu již v dubnu letošního roku - máme září, říjen, příští schůze bude pravděpodobně listopadová. Myslím, že to je velmi krátká novela, kterou můžeme projednat i při této schůzi.

Prosím tedy, aby byl jako poslední bod prvého čtení zařazen tisk 634 - návrh poslanců Evy Dundáčkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kam zařadit, prosím?

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Jako poslední bod prvých čtení, pane předsedo, protože se jedná o prvé čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím, mám to. Jen odpovím na to, jak vznikl tento pořad. To byla dohoda na organizačním výboru, takže program vznikl tímto způsobem.

Mezitím jsem dostal informaci k návrhu pana poslance Zgarby, že návrh nelze takto dnes hlasovat, protože usnesení zemědělského výboru bylo předáno teprve dnes odpoledne. Lhůta uplyne až zítra odpoledne. Takovou mám informaci. Znamenalo by to, že to nemůžeme vzhledem k tomu, že se nedodrží lhůta, projednávat dnes. Návrh není takto hlasovatelný. - Pan poslanec Zgarba tedy stahuje bod 26.

Má ještě někdo něco? Pokud ne, měli bychom hlasovat. Zazvoním a zagonguji.

 

Budeme nejdříve hlasovat o návrhu, který jsem přednesl já. To byl návrh, aby bod 14 návrhu pořadu - energetický zákon - byl projednán ve středu 22. 9. jako první bod odpoledne. Vlastně jde o pevné zařazení projednání energetického zákona, o kterém budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 6 bylo přítomno 188, pro hlasovalo 135, proti 1. Takže tento návrh byl přijat. To bylo pevné zařazení energetického zákona.

 

Pan místopředseda Filip navrhoval, abychom bod 10, sněmovní tisk 637, zařadili na konec druhých čtení. Můžeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 7. Přítomno 188, pro hlasovalo 133, proti 3. Takže návrh pana místopředsedy Filipa byl přijat.

 

Další návrh byl návrh pana poslance Stanislava Fischera, který navrhoval zařadit nový bod do programu 35. schůze. Je to zpráva vlády České republiky o odpovědnosti příslušných státních orgánů a pověřených osob za škody způsobené povodní v srpnu 2002. Pan poslanec Fischer navrhoval zařadit na konec bloku zpráv. Je to tak? Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení na konec bloku zpráv, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 8. Přítomno 188, pro hlasovalo 61, proti 11. Tento nový bod zařazen nebyl.

 

Návrh pana poslance Votavy, který navrhoval, aby bod 23 byl zařazen jako předposlední bod bloku druhých čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 9. Přítomno 189, pro hlasovalo 128, proti 12. Návrh pana poslance Votavy byl přijat.

 

Návrh paní poslankyně Vojtilové se týkal bodu 37, tisk 684, abychom to zařadili na začátek bloku zákonů ve druhém čtení. Domluvili jsme, že bychom nechali jako první bod o ustanovení výboru pro evropské záležitosti, takže toto by byl de facto druhý bod dnešního programu. Nyní bychom hlasovali o návrhu paní poslankyně Vojtilové, že bod 37 bude druhý po evropských záležitostech.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 10 z přítomných 188 pro hlasovalo 113, proti 8, takže návrh byl přijat. Bod byl takto zařazen.

 

Další byl pan poslanec Vidím. Nejdříve navrhl, abychom vyřadili body 30, 31 a 32. To je první hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení bodu 30, 31 a 32, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 11, z přítomných 189 pro hlasovalo 177, proti 1, takže tento návrh byl přijat.

 

Dále bychom hlasovali o tom, že body 33 a 34 zařadíme před paní poslankyni Vojtilovou, ale po výboru pro evropské záležitosti. Je to jasné.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 12. Z přítomných 189 pro hlasovalo 163, proti 3, takže tento návrh byl přijat.

 

Další byl návrh pana poslance Waltra Bartoše, který navrhoval zařazení nového bodu - stanovisko vlády ke zprávě OECD ke vzdělávání. Navrhoval stanovisko do bloku zpráv na závěr. Můžeme takto hlasovat? Dobře. Je jasné, o čem hlasujeme? Návrh pana poslance Bartoše - stanovisko vlády ke zprávě OECD ke vzdělávání na konec bloku zpráv.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 13. Přítomno 189, pro hlasovalo 67, proti 28. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP