(13.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdybyste mi potom ještě dal přesné znění. Aha, to jste mi dal, takže děkuji.

Ještě prosím pana poslance Braného.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, já navrhuji zařadit do jednání naší schůze na závěr prvého čtení jako nový bod "Návrh zákona o nájemném, tisk 714".

Krátké zdůvodnění. Předkladatelem tohoto zákona je kolega Beneš, já a kolegyně Vlčková. Zdůvodnění je v tom, že jsou splněny všechny náležitosti, které jsou pro návrh do programu potřebné, a tento návrh z nám neznámého důvodu - oficiálně není jasné proč - není zařazen na pořad jednání. Jen z tisku víme, že jsou některá jednání, teď začala tripartita, o dalších možných přístupech k tomuto zákonu o nájemném. Ty jsou, když to řeknu velmi nadneseně, hodně v mlhách. Hovoří se o příštím roce a to je ještě otázka, jestli v prvém pololetí.

Tento zákon je velmi nutný a myslím si, že návrh - a teď mi nepřísluší chválit vlastní peří - je již stvořen nebo předložen na základě složitých jednání ve dvou výborech zejména, potom i v podvýborech, které se touto problematikou zabývají, a zohledňuje všechny možné přístupy, které se zatím prodiskutovaly. Proto bych žádal, aby byl zařazen do programu, a žádám o to ctěné poslance a poslankyně. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže na závěr prvních čtení návrh zákona o nájemném, tisk 714. Pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, chtěl bych s ohledem na to, že tady je několik návrhů na předřazení bodů, upozornit, že by měl být jako bod číslo jedna "Návrh na zřízení výboru pro evropské záležitosti a stanovení počtu jeho členů". Já jsem povinen poté vyhlásit lhůty na podávání návrhů, a protože ty lhůty nejsou příliš dlouhé, doporučil bych, aby zůstal jako bod číslo jedna opravdu ten návrh na zřízení výboru pro evropské záležitosti. Jsem připraven vyhlásit lhůtu na podávání návrhů do 19. hodiny dnes, tak abychom mohli splnit potom lhůty pro potřebné provolby.

Dále bych chtěl upozornit na věc týkající se volby člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Protože se jedná o dvoukolovou volbu, doporučuji, aby tato volba - volba je tajná - se uskutečnila ve čtvrtek před polední přestávkou s tím, že případné druhé kolo by se mohlo uskutečnit v pátek. Pokud bychom nechali tuto volbu na pátek, mohli bychom se dostat do problému, že by nemohlo z časových důvodů proběhnout druhé kolo. Čili navrhuji, aby první kolo volby proběhlo ve čtvrtek před polední přestávkou. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zároveň tady zazněl apel pana poslance Hojdy na to, aby jako první bod zůstala ta volba evropského výboru. To by mělo proběhnout poměrně rychle. To by byla vlastně asi… Jestli by byli třeba paní poslankyně Vojtilová i pan poslanec Vidím ochotni svůj návrh směřovat jako bod, který by byl až za bodem "ustanovení výboru pro evropské záležitosti"? (Ano.) Není v tom problém. Ještě se ptám pana poslance Vidíma, jestli by se akceptovalo to, že by dnes prvním bodem byl bod "volba a ustanovení výboru pro evropské záležitosti", který proběhne rychle, a ten váš by byl až po paní poslankyni Vojtilové jako další. Není s tím problém? (Není.) Takže předtím bychom vyslyšeli to, co tady navrhoval pan poslanec Hojda.

Hlásí se pan poslanec Exner, pak ještě pan poslanec Zgarba. Takže dávám slovo panu poslanci Exnerovi.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dámy a pánové, my jsme odhlasovali při prvním hlasování k programu to, že v úterý a ve středu budeme projednávat druhá čtení a ve čtvrtek dopoledne první čtení. Chtěl bych si vyjasnit, jestli se to týká zákonů i smluv a dohod. Pokud by se jich to netýkalo, tak za prvé navrhuji, aby pokud v úterý a ve středu bude druhé čtení zákonů vyčerpáno, pokračovalo se druhým čtením dohod. A podobně ve čtvrtek, pokud by první čtení zákonů dopoledne bylo vyčerpáno, aby pokračovalo prvním čtením smluv a dohod. A dále, pokud by neplatilo to, že jsme odhlasovali oboje - zákony i smlouvy - abychom ponechali bod číslo 24 mezi body 23 a 25, protože to k sobě věcně patří. Jde o smlouvu, která má předcházet zákonu, který potvrzuje tuto smlouvu do našeho právního řádu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím si, že nemusí být problém s tím prvním návrhem, že by po projednání zákonů - a je to tak myšleno a není snad třeba o tom hlasovat - jsme v tom zajedno.

A ten druhý návrh. Vy chcete, aby bod 24 zůstal mezi body 23 a 25. Někdo snad navrhoval vyřazení bodu 24? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pokud jen vyložíte, že se to tak myslí, tak stačí a nemusí se o ničem hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se ale ptám - někdo navrhoval vyřazení bodu 24?

 

Poslanec Václav Exner: Nikdo nenavrhoval vyřazení žádného z těch bodů, o kterých jsem se zmínil, ale bylo řečeno, že v úterý a ve středu se budou projednávat druhá čtení. Pokud by se to týkalo jen zákonů, potom by se to netýkalo této smlouvy. Je výklad ten, že se to týká zákonů i dohod, potom není třeba nic měnit, ale je potřeba to říci, abychom se potom nemuseli dohadovat během schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže dohoda je, že bod 24 se bude projednávat mezi body 23 a 25. Je to jasné, nemusíme o tom hlasovat.

Ještě prosím pana poslance Zgarbu.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl změnu programu v bodě č. 26, což je návrh zákona o zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy, sněmovní tisk č. 26. Navrhuji ho zařadit jako další bod po již navržených pevně zařazených bodech na dnešek. Důvod je, že předkladatel i zpravodaj zítra nebudou přítomni jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže je to první bod po dnes pevně zařazených bodech, bylo by to druhé čtení bodu 26. Znamenalo by to, že by to byl pátý bod našeho programu dnes. Bod 26 jako pátý bod, pokud to správně počítám, našeho programu.

Ptám se, jestli je ještě nějaký další návrh. Ještě se hlásí… Aha, a paní poslankyni Dundáčkovou jsem pravděpodobně někde ztratil. Prosím pana poslance Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi navrhnout zařazení nového bodu s následujícím názvem: "Volba vedoucího stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy". Tento bod navrhujeme zařadit proto, že zvolením pana poslance do Evropského parlamentu se uvolnila tato funkce a bylo by vhodné zvolit jeho nástupce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Další je paní poslankyně Dundáčková, kterou jsem opomněl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP