(17.10 hodin)
(pokračuje Říman)

Je to slib, který je ve zřetelném rozporu se zásadami všeobecně přijatelnými, jak má průhledná, jednoduchá, funkční a efektivní daňová soustava vypadat.

Doufám, že jsem nepominul žádné významné návrhy, které vláda v oblasti týkající se ekonomiky nabízí. Opravdu jich není mnoho a textu v tom programovém prohlášení na toto téma není žádný nadbytek.

Celkově konstatuji, že tři pilíře, na kterých každá výkonná a rostoucí ekonomika stojí, tedy zdravé státní finance, jednoduchý a nelikvidační daňový systém a příznivé prostředí pro vstup do podnikání a podnikání samotné, které jsou v současné době v evidentní krizi - a vláda to ve svém programovém prohlášení, byť zamlženě a mnohde mezi řádky, přiznává -, nejsou návrhem tohoto vládního prohlášení prakticky nijak řešeny, zejména nejdou na kořen věci.

Navíc na kondici naší ekonomiky budou mít klíčový vliv i další plány vlády v oblasti tzv. veřejných služeb, zejména sociální politiky, zdravotnictví, školství, politiky zaměstnanosti, tzv. politiky rodinné a bydlení. Návrhy zde uplatněné vytvářejí akutní hrozbu, že už tak neufinancovatelný rámec veřejných výdajů překročí všechny meze. Dal jsem si tu práci a vypočítal jsem, že v oblastech, které popisují v programovém prohlášení tyto sféry, najdeme přes 30 návrhů - přes 30 návrhů! - které potenciálně zvyšují nároky na veřejné rozpočty, ale pouze jeden - slovy jeden! - který by mohl nároky snížit. Pro vaši informaci, tímto návrhem je závazek, že - cituji: "Ve spolupráci s orgány Evropské unie vláda rozvine systematický boj se zneužíváním sociálních dávek a práce načerno." Konec citátu. Myslím, že mnozí mi jistě dáte za pravdu, že tato věta je možná nešťastně napsána tak, že vzbuzuje podezření, zda i v tomto případě náhodou nepůjde o rostoucí, a nikoli výdajovou položku veřejných rozpočtů.

Vláda tedy nijak nevzala na vědomí, že…

Pane předsedající, poprosil bych vás, abyste vyřídil panu ministru práce a sociálních věcí, aby se zdržel vulgárních poznámek. Děkuji.

Vláda tedy v oblasti veřejných služeb nevzala nijak na vědomí, že se už dnes chová jako nenasytný bumbrlíček, který nemá obdobu dokonce ani v tzv. starých zemích Evropské unie. Sama vláda loni při už zmíněné debatě o takzvané reformě veřejných financí konstatovala, že česká vláda rozhazuje peníze dvakrát intenzivněji než její kolegyně ve starých zemích Evropské unie. Toto rozhazování samozřejmě není zadarmo. To je bohužel samozřejmě vykompenzováno chudobou obyvatel České republiky. Ti totiž na rozdíl od svých dnes již spoluobčanů starých zemí Evropské unie si toho na druhé straně rozhazování vlády mohou koupit dvakrát méně než oni. Obrazně řečeno, zatímco ve starých zemích Evropské unie jezdí vlády v BMW a občané v BMW, tak v České republice jezdí vláda v BMW a občané v trabantech. Vláda svými nápady na další růst veřejného sektoru hodlá zřejmě přestoupit z BMW do rolls-royceů a občanům ordinuje babety.

Nemohu si odpustit poznámku, o které jsem hovořit nechtěl, ale která se stala velmi oblíbenou v kruzích sociální demokracie. Dnes odpoledne ji pan novopečený premiér, jak jsem si všiml, převzal od starého premiéra, který jí strašil občany, totiž poznámku mou, kterou jsem učinil ve svém programovém materiálu, o tzv. privatizaci vězeňství. Jestliže pan bývalý předseda vlády Špidla a pan současný předseda vlády Gross používají tzv. privatizaci vězeňství za ten hlavní strašák směrem k občanům, toho, co všechno by v oblasti veřejných služeb ODS udělala, tak to svědčí o jediném - že jak bývalý pan ministerský předseda, tak současný nevědí o moderních trendech ve světě a v Evropě vůbec nic. Já mu jen doporučím, aby si zajel na jednu ze svých prvních služebních cest do Velké Británie a aby se zeptal svého ideologického guru, jak jsem se dočetl v kterýchsi novinách, pana britského ministerského předsedy Blaira, co to ta privatizace vězeňství je. Tolik na margo partnerství soukromého a veřejného sektoru, o kterém i tato vláda hovoří.

Celkově mi nezbývá, než závěrem konstatovat, že programové prohlášení vlády zásadně trpí absencí koncepčních závazků jdoucích na jádro problému dnešní české společnosti. Tedy zejména jde o tyto okruhy:

Koncept celkové konsolidace veřejných financí, zahrnuje v to i reformy penzí, zdravotnictví a školství.

Za druhé, závazek, že příjmy z privatizace nebudou používány ke krytí běžného hospodaření, a to včetně dotací mimorozpočtovým fondům. Dnes učiněný závazek premiéra Grosse, že příjmy z privatizace ČEZ budou používány jen a pouze jako transformační polštář případné důchodové reformy, je legrační, protože jedněmi ústy říká pan premiér to a druhými ústy říká tato vláda to, že s ČEZ se v jejím funkčním období, co se týče privatizace, nehne. Pakliže vláda hodlá privatizovat jiné firmy než ČEZ, např. Český Telecom, a nepoužít je na financování důchodového účtu, pak takovýto závazek směrem k ČEZ, který byl tímto způsobem učiněn, je čisté pokrytectví.

Za třetí, závazek, že dojde k zásadnímu zjednodušení daňového systému a postupnému snižování daňové kvóty.

Za čtvrté, alespoň nástin, jak vláda hodlá odstraňovat administrativní bariéry podnikání, tedy které předpisy budou přezkoumány, jaký má vláda pohled na regulační úřady atd. atd. Jedna věta o zvýšení smluvní volnosti v případě pracovněprávních vztahů je skutečně, vezmeme-li v úvahu obrovský rozměr této oblasti, málo.

Závěrem budiž konstatováno, že návrh prohlášení nevzbuzuje naději, že by postoj této vlády k ekonomice byl alespoň částečně racionálnější než za vlády předešlé. Občané nemají žádnou perspektivu, že by ubylo něco z armády nezaměstnaných, nemají žádnou perspektivu, že by jejich životní úroveň se mohla přibližovat nějakým tempem úrovni průměru zemí Evropské unie.

Tady mi odpusťte další poznámku na téma dnešní debaty. Jestliže pan ministerský předseda se vysmívá názoru ODS, že by česká ekonomika mohla růst tempem 6 i 7 % ročně, a nazývá takovéto úvahy jako nesmysl, pak tím také zároveň říká: Odsuzuji vás, vážení občané, k věčné chudobě, k věčnému, trvalému, markantnímu zaostávání za zeměmi Evropské unie. A bude to tak, pokud my budeme vládnout, navždy, protože růst o 6 či 7 % je v našich očích nesmyslem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP