(Jednání pokračovalo v 17.41 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přátelé, čas uplynul. Třetí čtení není od toho, abychom si vyjasňovali hlasovatelnost nebo nehlasovatelnost struktury jednotlivých pozměňovacích návrhů. Není-li jasný názor v tuto chvíli… (Vyčkávání, poslanci se domlouvají kolem stolku zpravodajů.)

Tak, já se ptám paní zpravodajky, zdali je hotova na mikrofon říci, že návrh je hlasovatelný. Prosím.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, po dohodě jsme se domluvili, že považujeme pozměňovací návrh B. za nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nehlasovatelný, děkuji. Takže v tuto chvíli můžeme hlasovat o vašem návrhu pod písmenem C. Je tomu tak?

 

Poslankyně Marta Bayerová: Ano, zbývá návrh za C. Souhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Námitku proti mému konstatování, ve kterém jsem souhlasil, že návrh je nehlasovatelný, chce vznést pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, děkuji, pane předsedající, přesně tak. Vznáším námitku. Jsem přesvědčen o tom, že to je hlasovatelné, a žádám, aby o tom rozhodla hlasováním Sněmovna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Vymětala, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování pořadové číslo 231. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 231 končí. Hlasovalo 187 poslanců, pro bylo 41, proti 78. Námitka proti postupu předsedajícího nebyla přijata.

 

A budeme hlasovat o písmenu C, tedy návrhu paní poslankyně Marty Bayerové, za souhlasných stanovisek navrhovatele i zpravodajky.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 232. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování končí. Hlasovalo 180 poslanců, 176 bylo pro, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Mám za to, že mohu přednést návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Michala Haška na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona číslo 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona číslo 10/2001 Sb., a zákona číslo 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 378, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 233. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 180 poslanců, 175 bylo pro, nikdo proti, návrh usnesení byl schválen.

 

Gratuluji panu navrhovateli, děkuji paní zpravodajce. Končím třetí čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

85.
Návrh poslance Tomáše Teplíka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů a o změně
zákona č. 527/1990 Sb., o vynálezech, průmyslových vzorech
a zlepšovacích návrzích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 536/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal navrhovatel poslanec Tomáš Teplík a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Eduard Vávra. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 536/3.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan ministr Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se vyjádřil krátce k pozměňovacímu návrhu pana poslance Böhnische, který je k § 23 odst. 2, týkajícímu se vynětí náhradních dílů k automobilům z ochrany průmyslových vzorů.

Současný zákon o ochraně průmyslových vzorů umožňuje v České republice ochranu vybraných karosářských dílů, skel a vnějších světel k automobilu. Tato situace je pro výrobce automobilů nutná. Umožňuje totiž chránit nemalé investice do vývoje a do výzkumu. Je samozřejmé, že bez odpovídající ochrany by majitelé těchto práv neměli zájem na dalším inovativním vývoji, protože by odpovídajícím způsobem nemohli profitovat z výsledků své práce.

Smyslem navrhované úpravy, tedy úpravy, kterou navrhuje pan poslanec Böhnisch, je odejmout výrobcům motorových vozidel práva k jejich průmyslovému vlastnictví a dát je bezúplatně k dispozici. Jakýkoliv precedens v této oblasti je velmi nebezpečný. Navrhovaná úprava by vytvořila výjimku v ochraně průmyslových práv a tato práva jejich majitelů by popřela. Dává možnost porušovat práva z průmyslového vzoru komukoliv. Výrobci motorových vozidel si průmyslovým vzorem chrání vlastní výsledky designérské práce stejně jako ostatní výrobci z jiných odvětví. Pozměňovacím návrhem by byli originální výrobci motorových vozidel výrazně poškozeni.

Z těchto důvodů s tímto pozměňovacím návrhem zásadně nesouhlasím a doufám, že při hlasování mu nevyslovíte podporu ani vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím. Chci se zeptat pana poslance Teplíka, zdali hodlá vystoupit. Není tomu tak, takže prosím pana poslance Eduarda Vávru, aby nám sdělil svoji představu o zbytku třetího čtení.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji, pane předsedající. Moje úloha je velmi jednoduchá. Tisk 536/3 obsahuje tři pozměňovací návrhy - A, B, C. Navrhuji hlasovat o každém bodu zvlášť, to znamená, budeme hlasovat třikrát a potom závěrečné hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, nejsou-li námitky, budeme se tohoto postupu držet. Budeme tedy v tuto chvíli hlasovat o písmenu A. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla souhlasná.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP