(16.50 hodin)
(pokračuje Kavan)

Uvedený rozpor předkládací zprávy s ústavou nelze řešit jiným způsobem než upravit napadené znění usnesením této sněmovny. V tomto směru se proto domnívám, že by se tímto rozporem měl zabývat ústavněprávní výbor sněmovny a pak předložit své stanovisko ve druhém čtení.

Očekával jsem, že předkládací zpráva zmíní, byť stručně, nejen argumenty protivelrybářských zemí, ale i provelrybářských zemí, i když uznávám, že to není naprosto nutné pro přijetí úmluvy. Jak proti-, tak provelrybářské státy uznávají, že řada kytovců je dnes ohroženým druhem. Nejznámějším je plejtvák obrovský neboli modrá velryba, což je největší živočich, který se kdy na zemi vyskytoval. Stavy těchto velryb se kriticky snižovaly až do dnešních asi 2000 kusů, je tedy zcela pochopitelné a všemi přijato, že tyto ohrožené druhy je třeba chránit. Na druhé straně Japonci argumentují tím, že například plejtvák malý se velmi rozmnožil a jen v Atlantickém oceánu je těchto velryb dnes asi 760 tisíc. Podle tohoto argumentu již ohrožují ekologickou rovnováhu, neboť konzumují potravu, o niž připravují právě ty ohrožené druhy.

Plejtvák obrovský spotřebuje denně 3 až 5 tun zooplanktonu, což odpovídá váze průměrného slona. Během sezóny jde o 450 až 750 tun potravy. Japonci, kde lov velryb má tradici delší než dva tisíce let, proto žádají o povolení omezeného, regulovaného lovu, například plejtváka malého, v jejich teritoriálních vodách a tvrdí, že by tím dokonce přispěli k přežití velkých ohrožených plejtváků.

Celkově je na světě více než 10 mil. velryb, které spotřebují asi 500 mil. tun potravy ve všech oceánech. A jenom pro srovnání - lidé spotřebují asi 90 mil. tun mořské potravy.

Argumenty pro a proti úpravě moratoria na lov veškerých velryb, které je v platnosti od roku 1982, bude posuzovat vědecký výbor Mezinárodní velrybářské komise. Komise rozhoduje hlasováním a obě strany se snaží získat co největší počet hlasů přesvědčováním dalších států, aby se připojily k této úmluvě. Česká republika, pokud vím, byla o to požádána Spojenými státy americkými a Velkou Británií, což jsou státy, které lovily velryby po druhé světové válce, ale přestaly, když se tento lov pro ně stal ekonomicky nerentabilním. Proti lovu velryb je dnes jak Evropská unie, tak Evropský parlament.

Závěrem, jak řekl pan ministr, připomínám, že příspěvek České republiky bude činit asi 740 tisíc Kč, ale když přistoupíme ve druhé polovině finančního roku, bude náš příspěvek poloviční.

Doporučuji propustit návrh do druhého čtení a doporučuji přikázat jej ústavněprávnímu výboru a výboru zahraničnímu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kavanovi. Hlásí se paní poslankyně Zuzka Rujbrová. Otevírám obecnou rozpravu a dávám jí slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás touto cestou informovala, že Poslanecká sněmovna obdržela na petiční výbor výzvu politickým činitelům České republiky, nazvanou "Dejte svůj hlas velrybám". Předpokládám, že někteří z vás obdrželi text této výzvy, kterou nám zaslala Greenpeace a která obsahuje 21 tisíc podpisů.

Pro ty z vás, kteří jste neměli možnost se s touto výzvou seznámit, poukazuji na skutečnost, že pisatelé po nás požadují, abychom vstoupili do Mezinárodní velrybářské komise, a pomohli tak odvrátit hrozbu vyhynutí velryb. Poukazuje se zde, že právě Mezinárodní velrybářská komise jako hlavní světový orgán se v této chvíli zabývá otázkami spojenými s lovem a ochranou velryb, sdružuje 51 zemí, mezi nimi je i několik vnitrozemských států. Cílem této akce je docílit určité převahy ochránců kytovců, když ve výzvě se poukazuje na skutečnost, že Japonsko se snaží získat do komise nové členské státy, které pak hlasují proti opatřením na ochranu velryb. Jsme vyzýváni, abychom nedopustili, aby další generace mohly velryby vidět jen v dobových dokumentárních snímcích.

Tolik pro vaše rozhodování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru, poslanec Kavan navrhuje rovněž postoupit tento návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Jsou nějaké další návrhy?

Odhlásím vás a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 211 a táži se, kdo souhlasí s tím, abychom tuto úmluvu přikázali k projednání výboru zahraničnímu. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 114 poslanců, 103 bylo pro, nikdo proti, takže tento návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 212, které jsem zahájil, se ptám, kdo souhlasí s tím, abychom tuto úmluvu přikázali k projednání výboru ústavně právnímu. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 119 poslanců, pro bylo 50, proti 32 poslanců. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přesto mohu konstatovat, že jsme ukončili zdárně první čtení tohoto materiálu. Děkuji panu ministru Ambrozkovi i panu zpravodaji Kavanovi.

 

Poslední bod z bloku smluv je

 

77.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Návrh na ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky
a Švýcarskou spolkovou radou o vzájemném zrušení vízové povinnosti
/sněmovní tisk 696/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, tento návrh je naprosto bezproblémový. Je to návrh na ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a Švýcarskou spolkovou radou o vzájemném zrušení vízové povinnosti. To neznamená, že by se nyní nově rušila vízová povinnost mezi Českou republikou a Švýcarskou konfederací, ale jde o to, že chceme umožnit, aby občané České republiky mohli cestovat do Švýcarské konfederace pouze s občanským průkazem a naopak aby občané Švýcarské konfederace mohli se svým platným domovským průkazem cestovat na území České republiky. Tím zkrátka vedle pasů je možné používat i náhradní cestovní doklady jak České republiky, tak Švýcarské konfederace.

Je to příspěvek k tomu, aby naši občané mohli volně cestovat po Evropě, tedy i do Švýcarska, které je s námi spojeno jedním Evropským hospodářským prostorem. Doufám, že tento návrh nenarazí na odpor, protože je to návrh veskrze pozitivní, který usnadní život jak našim občanům, tak občanům Švýcarské konfederace.

Je to smlouva prezidentská, proto je třeba vyslovení souhlasu Parlamentu České republiky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Svobodovi a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro první čtení paní poslankyně Helena Mallotová.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Jak již bylo řečeno, dohoda, kterou máme před sebou, rozšiřuje podmínky bezvízového styku o možnost cestovat na území státu druhé strany i držitelům platných českých občanských průkazů, kteří jsou starší 18 let, čímž se vyrovnává disproporce vzniklá po 1. květnu 2004, kdy byla Česká republika povinna jako členský stát Evropské unie akceptovat švýcarské a lichtenštejnské identifikační karty, zatímco druhá strana obdobnou povinnost neměla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP