(17.00 hodin)
(pokračuje Mallotová)

Je proto v zájmu České republiky, abychom tuto dohodu schválili. Doporučuji, aby tento návrh prošel do druhého čtení a aby byl přikázán zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Mallotové. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Závěrečná slova, předpokládám, nezazní.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor stejně jako zpravodajka navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Já se ptám, zdali má někdo jiný návrh.

 

Ne-li, tak zahajuji hlasování pořadové číslo 213. Kdo souhlasí s tím, aby návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji.Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo. Hlasovalo 126 poslanců, pro bylo 104, nikdo proti. Takže návrh jsme přikázali zahraničnímu výboru.

 

Já děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce. Končím prvé čtení tohoto návrhu.

 

Dámy a pánové, přistoupíme k dalšímu bloku, tím jsou třetí čtení. Takže gong, který teď slyší ti, kteří jsou mimo jednací síň, je má přivést do sněmovní síně, protože zahajuji třetí čtení projednávání bodu

 

79.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 556/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka a zpravodaj rozpočtového výboru a jeho předseda poslanec Miroslav Kalousek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 556/2.

Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám, ale rozpravu ukončím až poté, co se dostaví zpravodaj. (Čeká se na příchod poslance Kalouska. Po svém příchodu sděluje, že si nepřeje vystoupit.)

Dámy a pánové, pokud není zájem vystoupit v rozpravě ve třetím čtení, zdá se, že není, tak rozpravu kočím a ptám se pana ministra, zdali hodlá přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Takže hovoří místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych chtěl poděkovat za projednání této novely zákona o rozpočtových pravidlech na půdě Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi, abych se velmi stručně vyjádřil k předneseným pozměňovacím návrhům. Chtěl bych říci, že mohu vyjádřit svůj souhlas k pozměňovacím návrhům, které jsou uvedeny pod písmenem A, rovněž tak s návrhem, který je uveden pod písmenem B. Pokud jde o návrh, který je přednesen pod písmenem C pana poslance Doležala, chtěl bych říci, že mohu vyjádřit kladné stanovisko k variantě číslo jedna, která je součástí tohoto pozměňovacího návrhu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře, a prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova i svých zpravodajských povinností.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Máme před sebou tisk 556/2. Obsahuje v části A návrhy rozpočtového výboru, potom v části B obsahuje návrhy přednesené ve druhém čtení panem poslancem Krausem, které jsou pozměňujícími návrhy k usnesení rozpočtového výboru, a pak v části C máme návrhy pana poslance Doležala.

Já navrhuji, abychom nejprve hlasovali o části B en bloc, potom o části A a potom o variantách v části C, kdy logika velí hlasovat nejprve o variantě dvě, poté o variantě jedna. Poté o návrhu zákona jako o celku. Tolik můj návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane zpravodaji. Hlásí se pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Já bych poprosil pana zpravodaje, aby nechal zvlášť hlasovat o pozměňovacím návrhu A15.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Další náměty pro postup při hlasování nejsou. Přece jenom se jedná o mírnou úpravu posloupnosti, takže raději podrobím návrh pana zpravodaje obohacený o návrh pana poslance Kocourka vašemu hlasování.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já samozřejmě akceptuji návrh pana kolegy Kocourka.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, předpokládám. Ono ostatně nic jiného ani nezbývá. (Slabý smích v sále.)

 

A v hlasování pořadové číslo 214, které jsem zahájil, se ptám, kdo souhlasí s postupem, tak jak ho navrhl pan zpravodaj, s tou změnou, kterou navrhl pan poslanec Kocourek, ať zvedne ruku, stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 172 poslanců, pro bylo 168, nikdo proti.

 

Takže se budeme řídit podle schváleného postupu.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Podle něj, pane předsedající, budeme nyní hlasovat o návrzích obsažených pod písmenem B pana poslance Krause. Zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře? (Souhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 215. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 175 poslanců, 125 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nyní budeme hlasovat o návrhu pod bodem A15. Zpravodaj doporučuje. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 216. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 176 hlasujících bylo 92 pro, 82 proti, takže návrh byl přijat.

 

Vyčkáme kontroly.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Zatímco bude pan kolega Pleva kontrolovat, tak si dovolím avizovat, že budeme hlasovat nyní o návrhu rozpočtového výboru pod písmenem A ve znění již schválených pozměňujících návrhů k tomuto návrhu pana poslance Krause. A zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně Horníková má cosi na srdci, takže jí umožníme, aby předstoupila před sněmovnu.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, já se nesmírně omlouvám za minulé hlasování. Hlasovala jsem ne, a na sjetině mám ano. Děkuji celé sněmovně za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tuto námitku podrobíme hlasování. Kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování pořadové číslo 217, které jsem zahájil. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 175 poslanců, pro bylo 157, proti byli dva, takže námitka byla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP