(15.40 hodin)

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře vnitra, dámy a pánové. Vláda České republiky se svým způsobem ocitla v pasti, a bohužel s vládou České republiky se v pasti ocitla i celá naše země. Tato vláda a především pan ministr vnitra totiž dojednali smlouvu, která není v zájmu naší země, není v zájmu občanů České republiky a už vůbec není v zájmu občanů a lidí žijících v pohraničním regionu moravských krajů na hranicích se Slovenskem.

Tuto smlouvu, která je nám předkládána nyní ve druhém čtení, ve skutečnosti nikdo nechce. Nechtějí ji kraje, které leží na hranicích se Slovenskem, a ta usnesení, která tady byla čtena mými předřečníky, jsou naprosto jasná. Tuto smlouvu nechtějí obce v pohraničí. A opět je to dokumentovatelné řadou usnesení obecních zastupitelstev a obecních rad z pohraničních obcí. Tuto smlouvu nechtějí občané, kteří žijí v příhraničních mikroregionech, protože tato smlouva jim v ničem nezlepšuje život, naopak vede ke zbytečné buzeraci jejich každodenních životů a ke zbytečným komplikacím jejich života v tomto regionu, který je často hospodářsky velice málo výkonný, je tam vysoká nezaměstnanost - a teď k tomu stát přidává ještě to, že jim háže klacky pod nohy v každodenním pohybu v prostoru, kde oni jsou po desetiletí zvyklí se volně pohybovat.

Tuto smlouvu ve skutečnosti nechce ani partnerská vláda Slovenské republiky. Z vyjádření představitelů Slovenska je to naprosto zjevné. Oni především v poslední době naprosto otevřeně říkají, že tuto smlouvu dojednali a odsouhlasili pouze na základě tlaku české strany, respektive Ministerstva vnitra. Chtěli partnersky férově vyhovět svým českým partnerům, kteří trvali na dojednání této smlouvy, jejíž počátky jsou ještě v době, kdy mnohé nasvědčovalo tomu, že do Evropské unie vstoupí pouze Česká republika, nikoli Slovensko.

Základní politickou změnu a základní změnu strategické a geopolitické situace ve středoevropském regionu však bohužel naše Ministerstvo vnitra nezaregistrovalo. A tak se dostáváme do absurdní situace, že po vstupu do Evropské unie, jejímž jedním ze základních pilířů a svobod je volný pohyb osob, se volný pohyb osob žijících na česko-slovenském pomezí zhoršuje. A já myslím, že to jenom dokazuje celou absurditu této smlouvy.

Řekl jsem již tady, že tuto smlouvu nechtějí kraje, řekl jsem již tady, že tuto smlouvu nechtějí obce, že ji nechtějí občané, že ji ve skutečnosti nechce ani Slovensko. Jediní, kdo tuto smlouvu chtějí, tak jsou byrokrati pražského Ministerstva vnitra a pan ministr Gross. To jsou jediní, kteří dneska ještě trvají, a z víceméně prestižních důvodů, na tom, aby tato smlouva, která poškodí lidi žijící na tomto pomezí, byla přijata.

Je také zjevné od našeho vstupu do Evropské unie, že není pravda to, čím tady hrozil pan ministr vnitra v době projednávání prvního čtení a v době, kdy se tady projednávaly jednotlivé interpelace na toto téma, a sice že nepřijetí této smlouvy povede k dramatické situaci na česko-slovenské hranici. Ukazuje se, že tato smlouva neplatí, není doposud ratifikována, přesto se na česko-slovenské hranici nic tragického neděje.

Je také zjevné, že kdyby tady byla opravdu vůle tento problém řešit, a řešit ho nikoli na úkor tam žijících občanů, bezesporu by Ministerstvo vnitra našlo cestu, jak se například formou meziresortní dohody se slovenským Ministerstvem vnitra dohodnout na rozumném fungování pohraničního režimu na česko-slovenské hranici.

Je také zjevné, a již jsem to tady jednou uvedl, že je přece naprosto absurdní, a pro nás politiky to musí být varující, že po vstupu do Evropské unie se situace pro občany žijící na česko-slovenském pomezí zhorší přijetím této smlouvy. Já si myslím, že není markantnějšího znaku, markantnějšího dokladu tohoto, že tato smlouva je dojednána špatně.

Myslím si také, že z tohoto pohledu je třeba naprosto otevřeně konstatovat, že Ministerstvo vnitra zaspalo nejen ve vztahu k našim slovenským partnerům při vyjednávání této smlouvy, ale především Ministerstvo vnitra zásadním způsobem selhalo při vyjednávání přístupové smlouvy k Evropské unii, protože tam bylo potřeba dojednat to, že česko-slovenská hranice má svá specifika, že je to hranice v mnoha ohledech uměle vytvořená po rozpadu československé federace, že prostě lidé jsou tady navyklí po desetiletí na jiný režim, a toto všechno mělo být zohledněno a dojednána náležitá výjimka. To, že to Ministerstvo vnitra neudělalo, to, že to Ministerstvo vnitra nedotáhlo do konce, je hrubé selhání Ministerstva vnitra v čele s hlavou tohoto ministerstva, čili s panem Grossem.

Já jsem přesvědčen, že přijetím této smlouvy neuděláme nic dobrého pro Českou republiku. Jsem přesvědčen, že přijetím této smlouvy neuděláme nic dobrého pro lidi žijící v pohraničních regionech, že přijetím této smlouvy neuděláme nic dobrého pro dobré česko-slovenské vztahy. Naopak, všechny tyto věci jenom zkomplikujeme prostě tím, že zavádíme systém byrokratické buzerace obyčejných lidí žijících na pomezí.

Jak jsem již tady řekl, byla přijata náležitá usnesení všech klíčových orgánů veřejné správy z těchto regionů. Byla přijata usnesení krajských rad a krajských zastupitelstev, obecních rad a obecních zastupitelstev. Co je třeba zdůraznit - byla přijata napříč politickými stranami. To znamená, že komunální a regionální politické reprezentace se na odmítání této smlouvy shodují bez ohledu na svou stranickou příslušnost. O to závažnější je, že přesto poslanci a poslankyně z některých vládních stran trvají na tom, aby tato smlouva byla přijata, a především o to závažnější je, že na tom trvá pan ministr vnitra.

Já jsem si například stoprocentně jist, že poslankyně a poslanci za KDU-ČSL z těchto pohraničních regionů pro tuto smlouvu hlasovat nebudou a hlasovat pro ni nechtějí. To, co je tady navrhováno, aby další hlasování a jednání o této smlouvě bylo odročeno, je ta vůbec nejhorší varianta. Je to další bezohlednost vůči lidem, kteří žijí na česko-slovenském pomezí. Protože ten, kdo umí elementární politickou násobilku, ví, že tato smlouva má velmi malou naději, aby byla přijata. Pouze pan ministr vnitra z prestižních důvodů trvá na tom, aby nebyla odmítnuta, aby zůstala viset ve vzduchu jako neprojednaný nebo neodmítnutý nebo neschválený dokument, a tím více komplikovala situaci, protože to nejhorší, co můžeme v této chvíli udělat, je držet v nejistotě lidi, držet v nejistotě obecní zastupitelstva, starosty, držet v nejistotě krajská zastupitelstva, hejtmany a podobně.

Jsem přesvědčen, že tím jediným správným krokem v tuto chvíli je pokračovat v projednávání této smlouvy a neschválit ji. Jsem přesvědčen, že je to dobrý krok pro Českou republiku, že je to dobrý krok pro lidi, kteří žijí na česko-slovenském pomezí, a že je to také dobrý krok pro česko-slovenské vztahy. Děkuji. (Potlesk v pravé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Antolák a pak pan poslanec Ludvík Hovorka. Ještě je přihlášený Antonín Seďa. Prosím, poslanec Antolák.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Mým úkolem je, a rád se toho zhostím, sdělit Poslanecké sněmovně, která již jistě vytušila, že do Poslanecké sněmovny přišla petice, a nejenom jedna. Přišly dvě petice od občanů zmíněné oblasti, které žádají řešení této naléhavé, citlivé záležitosti. Já nebudu dlouho citovat vše, co tady bylo řečeno. Já bych jenom touto cestou chtěl občanům sdělit, že to, co tady bylo přede mnou řečeno, že bylo odpovědí na vaše problémy. A tyto vaše problémy plně chápeme.

Přesto si dovolím z této petice ocitovat jednu větu: "Současný stav je prý diskriminující pro návštěvníky ze zemí Evropské unie, ale připravované změny by mnohem více diskriminovaly občany zde žijící, kterých je zde oproti občanům ze zemí Evropské unie podstatně více, kteří zde každodenně žijí a kteří zde nejezdí pouze na návštěvu." V této oblasti se ozývá stále více hlasů proti připravované úpravě. Na závěr celé petice mi dovolte ještě poslední citaci: "Souhlasíme s tím, že by neměli být diskriminováni občané ze zemí Evropské unie, ale nesouhlasíme s tím, aby to bylo na úkor nás, občanů zde žijících. Určitě se dá nalézt cesta, se kterou budeme spokojeni všichni. Chce to jenom chtít tuto cestu hledat."

Já osobně jako občan žijící v této oblasti, člen krajského zastupitelstva a jako poslanec a člen petičního výboru nemohu tuto smlouvu podpořit.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP