(17.00 hodin)
(pokračuje Kučera)

Vysvětlil jsem zde také, že ve svých důsledcích tento návrh nemůže vést ke stabilizaci českých zemědělců na obhospodařované půdě, ale naopak téměř k násilnému nucenému výprodeji české půdy cizozemcům.

Vysvětlil jsem, že hlavním, ne-li jediným důvodem, proč to vlastně ministr Palas předložil, je snaha ochránit čerpání zemědělských dotací stávajícími právnickými osobami. Je to snaha zákonem zajistit, aby o dnešní zvýšené dotace nepřišly tím, že by na půdě mohl a chtěl hospodařit někdo jiný, a tím pádem by tyto dotace mohl čerpat opravdu někdo jiný. Jde sice "jen o několik miliard" korun ročně, ale já si myslím, že i těch několik miliard korun dotací každým rokem představuje moc ubohé a nízké důvody k tomu, abychom pošlapávali ústavu, abychom pošlapávali vlastnické právo a rovnost občanů před zákonem. Myslím si, že rozpor s ústavním právem a ochranou vlastnictví je v tomto případě zcela jasný, stejně tak jako retrospektivnost účinků novely a stejně tak jako vytváření právní nejistoty občanů a snižování jejich důvěry ve stát a právo touto novelou.

Bohužel je také jasné, že zájem na odhlasování této novely od komunistů a sociálních demokratů je velký. Je také tím pádem jasné, že úcta k ústavě a základním demokratickým principům u těchto lidí je téměř nulová. A je také ale jasné, dámy a pánové, že ODS bude ústavní právo a základní principy demokracie dále trvale hájit takovým způsobem, jako to činila dodnes.

Proto mi dovolte říci, jaký bude pravděpodobný podrobný scénář, který lze v nejbližší době v souvislosti s touto problematikou pravděpodobně očekávat. Levice si odhlasuje tuto zrůdnou a hrůznou novelu. Možná se nám několikrát vrátí zpátky do sněmovny, jako to bylo u zákona o zemědělství. Nakonec ji prohlasuje definitivním způsobem a ODS podá stížnost Ústavnímu soudu, a Ústavní soud ji o několik týdnů či měsíců později zruší. Vrátíme se tak do původního stavu, ale ne do zcela původního stavu. Bude podstatně vyšší nejistota lidí, podstatně vyšší nedůvěra našich občanů ve stát a právní zřízení tohoto státu.

Prosím, dámy a pánové, opravdu vás prosím, zvažte proto své hlasování, jestli vám takovéto pošlapávání práv a takovéto vytváření turbulencí ve vědomí a důvěře našich lidí ve stát opravdu za to stojí.

Já se připojuji k návrhu na zamítnutí, který už zde přednesli moji kolegové.

Jen na závěr bych chtěl podotknout. Mým původním a budoucím zaměstnáním je ovocnařina, to znamená pěstování ovoce. A protože půdu nevlastním, tak je to závislost na dobrých nájemních vztazích se skutečnými vlastníky zemědělské půdy. Mám půdu pronajatou na 15 let vždy tak, jak to dotační podmínky vyžadují a jak to životnost sadu, který vysázím na pronajaté půdě, vyžaduje. Navrhovatelé zde při prvním čtení zdůvodňovali dalekosáhle, že prakticky by novela měla takovémuto hospodaření pomáhat. Já ale dobře vím, že by mne a další seriózní zemědělské podnikatele mohla z půdy vyhnat, a tím pádem zničit.

Dámy a pánové, ještě jednou vás prosím, připojte se k zamítnutí této novely. Nedá se vylepšit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Hovořit bude pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Já použiji část vystoupení pana poslance Kučery a řeknu jen jedno: vystupuji k tomu doopravdy už dostatečně dlouho. Myslím, že skutečně dostatečně dlouho k tomu vystupoval.

Řekl bych mu, že i on se podílel na některých legislativních krocích, a nechci mu přát nic špatného. Ale když si přečte Hospodářské noviny z minulého týdne - a on má také dlouhodobou smlouvu na své sady, protože řekl, že nemá žádnou vlastní půdu - tak pozemkovými úpravami o tuto půdu může přijít, protože u podniku Strachotín, který vysázel vinohrady, pozemkovými úpravami všechny smlouvy byly zrušeny a tento podnik na hektar ztratil půl milionu. To je také naše práce, včetně kolegy Kučery. Já si myslím, že tomu bychom měli zabránit, tady těmto postupům vlastníků, což je zcela jasný postup, dokladovatelný postup, je to okrádání našich občanů.

Druhá věc - a už se nebudu zabývat kolegou Kučerou, když tak ať mi odpoví, jak tomu zabránit, jestli se může na jedné straně krást a na druhé straně ne - já sem tady neslyšel - kolegové se obhajují tím, že to protiústavní - ale já nevím, v čem je to protiústavní. Prostě každý zákon má nějakou účinnost od nějakého data, samozřejmě spousta zákonů omezuje občana v něčem - ať je to vybírání daní atd. Takže když tato Poslanecká sněmovna a samozřejmě i Senát něco přijmou a podepíše to prezident, tak občané jsou povinni takový zákon akceptovat.

Pokud se týče toho, co tady řekl kolega Šeich z hlediska restitucí, ať mi řekne, co v tomto zákoně se týká restitucí. Tady není ani čárka o restitucích. Restituce mohou dále probíhat a myslím si, že probíhají a tato novela absolutně tomu nebrání. A jestli brání, tak ať mi řekne v čem, a ne mně, ale této Poslanecké sněmovně, v čem to je.

A třetí věc, ve které se kolega Šeich rovněž mýlí, je, že tato novela nemá absolutně nic společného s prodejem půdy cizincům. Který paragraf, co brání v tomto zákoně, v této novele prodeji půdy cizincům? Já si myslím, že nic, ten prodej může nadále probíhat, a není v tom žádné omezení.

Takže nemylme veřejnost, říkejme jenom pravdu, snažme se stabilizovat zemědělství. Dělejme něco pro to, aby naši zemědělci mohli podnikat, aby zemědělství bylo stabilním prostředím podnikatelským a aby podniky nebyly jako v posledním období jenom ve ztrátě. A to, doufám, moji kolegové nechtějí zpochybnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Hlásí se pan poslanec Kučera, před ním ale ještě pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, v řadě argumentů lze souhlasit s tím, co tady řekl předřečník. Já musím říci, že poslanci zvolení za KSČM vždycky, od počátku, co se týká podnikání v zemědělství, co se týká stabilizace resortu jako takového, vystupovali i praktickými činy a konali vše pro to, aby stabilita našeho zemědělství jako jednoho z rozhodujících faktorů nejen v ekonomice, ale vůbec v existenci a fungování venkova mohla spolupůsobit. Tato aktivita poslanců za KSČM vždycky byla pro resort zemědělství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP