(17.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Za celá ta léta nemůže nikdo ani zprava, ani odkudkoli odjinud vytknout komunistickým poslancům, že házeli klacky pod nohy našemu zemědělství, že způsobili někdy něco, co ztížilo podnikání zemědělců na půdě, co ztížilo jakékoli fungování, ale vždycky jsme se chovali spíše naopak.

Proto mě docela dost zaráží určitý zúžený pohled pana kolegy Kučery na levici jako na nějaký fenomén, který je vyhraněně škodlivý. Zemědělství není ani pravicové, ani levicové. Zemědělství je prostě naše, české, moravské a slezské, a největší škoda, která mu byla způsobena, byla způsobena v době, kdy byly přijímány zákony tzv. transformace a kdy se bez ohledu na to, jestli skutečně bude fungovat resort zemědělství, dlouhodobě upřednostnilo řekněme vyrovnání se s minulostí nedávno minulou, a to ať to stojí, co to stojí. Ale to jsme si tady říkali a vytýkali už mnohokrát.

Já bych v této chvíli chtěl jenom - možná i pro ty, kteří se na nás dívají v noci - upřesnit a i pana Kučeru prostřednictvím předsedajícího odkázat na první čtení tohoto zákona, na vystoupení kolegyně Brynychové z našeho poslaneckého klubu, která zde jasně řekla, že navržený zákon věci neřeší, že navržená novela občanského zákoníku je bezzubým pokusem a že z tohoto důvodu jej prostě podporovat nebudeme. Jestli budeme hlasovat shodně s klubem ODS, nebude to, kolegyně a kolegové, proto, že bychom snad poslechli argumenty pana kolegy Kučery nebo že bychom se snad lekli jeho zvýšeného hlasu, ale prostě proto, že náš pohled je pohledem naprosto racionálním.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Hovořit bude pan poslanec Kučera, připraví se pan poslanec Jan Grůza.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. S velkou radostí sem nepředstupuji, protože myslím, že tato diskuse sklouzla někam, kde její přínos bude rozhodně malý nebo záporný. Několik připomínek ale musím říci.

Pan kolega Skopal se ptal, čím tato novela napomáhá prodeji půdy cizincům. Já jsem si fakt myslel, že jsem to říkal tak dostatečně srozumitelně; pokud ne, tak mu to ještě jednou budu opakovat. Jestliže vlastníky zemědělské půdy donutíme k tomu, že nemohou začít hospodařit, že nemohou ani vypovědět nájem, to znamená ani si jej upravit, dostaneme je do tak zoufalé situace, že jsou ochotni půdu, která pro ně ztrácí jakýkoli význam, prodat za jakoukoli cenu. Dnes to samozřejmě znamená organizovaný výprodej cizozemcům. Snad to již nebudu muset vysvětlovat příště.

Dramaticky zde vysvětloval, že tento zákon by měl zabránit chybám vzniklým při realizaci pozemkových úprav. Pokud by pozemková úprava v dané lokalitě byla dělána tak, jak dělána má být, to znamená, že nejprve dojde ke zmapování terénu a vytyčení neměnných pozemků, tak by k žádnému záboru trvalých kultur nemohlo dojít. Pokud by se strany dohodly, že trvalá držba půdy nasvědčuje tomu, že pozemková úprava by se měla vytvořit jiným způsobem, než odpovídá struktuře stávajících trvalých kultur, tak je zde ještě jeden institut a to je dočasné obhospodařování této půdy vzájemné, to znamená uživatelské, dočasné, do doby životnosti stávajících trvalých kultur. Pozemkové úpravy mají dostatečné množství způsobů, jak tyto věci řešit, a s tímto zákonem to nemá naprosto nic společného a s nějakým okrádáním jedněch nebo druhých osob již vůbec ne.

Donutil mě k mému vystoupení pan poslanec Kováčik, když řekl, že největší škodu na našem zemědělství napáchala transformace po roce 1989. Je to nestydatost, s jakou komunisti vždy a stále vystupují před tento mikrofon, před tento stát. Myslím, že je těžko oddiskutovatelným faktem, že největší škody majetkové, na životech, historické, na morálce, na uvědomění lidí udělali právě komunisté v 50. letech násilnou kolektivizací. Pokud by k ní nedošlo, byli jsme dnes velice blízko nebo ve shodném modelu, jako jsou země Evropské unie. Vůbec bychom se nebavili o takovýchto podřadných normách a naše zemědělství bychom mohli považovat za trvale české a trvale udržitelné. Dnes tomu tak díky komunistům není a já nechápu tu jejich nestoudnost, že stále vždy s takovýmito větami sem před mikrofon předstupují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Hovořit bude pan poslanec Jan Grůza, ale předtím ještě pan poslanec Pavel Kováčik.

Doporučoval bych, pánové, abychom se drželi obecné rozpravy k této normě a neřešili všechny problémy zemědělství za posledních 50. let.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající, budu se vašeho doporučení držet, seč budu schopen. Úplně přesná situace zde totiž byla předtím, než já jsem vystupoval poprvé. Jen bych možná řekl - a stenozáznam dokáže - že jsem nevyprovokoval pana kolegu Kučeru, protože jste řekl, když jste mě povolával, nebo těsně předtím, než jste mě povolal k mikrofonu: vystupovat bude pan kolega Kučera, ale předtím ještě pan kolega Kováčik. Takže nebyla to žádná provokace, pane kolego Kučero prostřednictvím pana předsedajícího.

Nicméně snad bych jen upozornil na jednu věcnou podstatu. Všechny restituční procesy, které probíhaly v této republice po roce 1989, šly tzv. proti státu. Pouze restituční procesy v zemědělství šly proti družstvům. Tolik k té věcné podstatě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Jan Grůza. Předtím informace - pan místopředseda Ivan Langer má náhradní kartu číslo 12.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, zaznívá k této velmi jednoduché novele až příliš mnoho slov. Dle mých názorů to, že pro komunistické poslance tato novela je příliš jednoduchá, zatímco pro poslance ODS je tato norma příliš složitá a neopravitelná, mně signalizuje, že je to norma přesně taková, jakou by tato sněmovna měla po určitých úpravách přijmout. A je to jakýsi rozumný konsensus, ke kterému můžeme dojít.

I já jsem signalizoval, že v této normě vidím určité prvky neústavnosti, které chci odstranit svým pozměňovacím návrhem. Zatím k dohodě v zemědělském výboru nedošlo, a proto nebylo přijato žádné usnesení. Nicméně v podrobné rozpravě tento pozměňovací návrh přednesu a pevně věřím, že sněmovna si bude vědoma své odpovědnosti a tento můj návrh přijme, tak aby mohla být norma přijata sněmovnou. Je to také podmínka, o přijetí tohoto mého pozměňovacího návrhu opírá klub KDU-ČSL podporu návrhu zákona jako celku. Znovu to opakuji.

Prvky retroaktivity nechci rozebírat, právníci se dohadují, jestli je to retroaktivita pasivní, či aktivní, či jiná. Já to nechci rozebírat. Domnívám se, že skutečně k ohrožení vlastnického práva zde dochází. To, o čem hovořil kolega Kučera, že by mělo dojít k ohrožení prodejů půdy, zase pokud já vím, chce napravit kolega Zgarba svým pozměňovacím návrhem, aby v případě prodejů půdy byl ukončen tento pětiletý výpovědní prvek. To znamená, že i toto lze odstranit pozměňovacím návrhem, který by měl zaznít v podrobné rozpravě.

Proto vás žádám, abychom propustili návrh zákona do podrobné rozpravy a dokázali předkládat pozměňovací návrhy, které napraví některé chyby ve stávajícím zákoně. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Grůzovi. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra Sobotky, zda hodlá využít svého práva na závěr obecné rozpravy vystoupit. Tutéž příležitost dám panu zpravodaji Jiřímu Hanušovi a pokusím se přivolat všechny ty, kteří budou chtít hlasovat o návrhu na zamítnutí, který v obecné rozpravě zazněl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP