(10.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokud stahuje svoji přihlášku, vyčerpali jsme všechny písemně přihlášené poslance. Má někdo zájem z místa o vystoupení? Pokud tomu tak není, končím obecnou rozpravu. (Upozornění z lavic.)

Pardon, ještě pan profesor Jičínský se hlásí z místa. Prosím, pane profesore.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, kolegové, kolegyně, jenom krátkou poznámku ke kolegovi Mládkovi. Samozřejmě že určité věci vzhledem k tomu, že společenský vývoj probíhá rychle, nejsou tak jednoznačně prověřeny, ale toto jsou všechno velmi složité procesy, kdy žádné jednoznačné důkazy neexistují. Prostě pro různá tvrzení lze nacházet důkazy obojí.

Ale když on hovořil o tom, že má pochybnosti, zda by tato úprava k něčemu pozitivnímu přispěla, tak chci říci, že odstranění trestního postihu homosexuality nepochybně pozitivní bylo. A toto podle mého soudu je jenom něco, co navazuje na určitý krok společnosti, uznání tohoto rozdílu, který je dán přírodou. A setkávám se tu se složitým vztahem příroda - kultura, který právo nějak upravuje. A v tomto směru tyto právní instituce s průběhem kulturního vývoje se mění a toto je myslím uznání změny jistých kulturních stanovisek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě se přihlásila paní poslankyně Anna Čurdová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu velice krátká.

Velice často se tady hovořilo o manželství, a manželství jako vztah dvou lidí, ale my bychom si měli uvědomit, že i lesbické páry, tzn. gayové a lesbické ženy, prožívají podobné citové vztahy, tak jako muž a žena. Registrované partnerství v žádném případě není manželstvím, ačkoliv citové vztahy mezi těmito páry existují a nemůžeme jim je zakázat.

Také se říká, že gayové a lesbické ženy prý žádný zákon nepotřebují, protože si své věci mohou vyřizovat ve stávajícím občanském zákoníku. (V místnosti je značný hluk.) A ten, kdo to říká, neřekl nikdy jak a jakým způsobem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, já vás zase přeruším a zase požádám sněmovnu o klid. Tentokrát zejména kolegy z klubu ODS a pana kolegu Mládka a Kalouska, jestli by to mohli řešit jinde. Děkuji. Pokračujte.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Chtěla bych říci, že respektuji samozřejmě názory jak paní kolegyně Parkanové, tak pana poslance Mládka, ale také mám právo tady říci svůj názor, vážení kolegové.

Domnívám se, že tady jednáme také o důstojnosti těchto lidí, protože pokud tento zákon bude schválen, tak budou moci tyto páry konečně normálně žít jako sebevědomí a plnoprávní lidé, které nikdo neodsouvá na okraj společnosti a kteří berou za své povinnost a odpovědnost jeden za druhého. A o tom bychom se tady měli bavit, hlavně o té odpovědnosti, kterou máme my všichni.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Anně Čurdové. Pokud už nikdo nemá zájem vystoupit v obecné rozpravě, rozpravu končím.

Náhradní karta číslo 31 je paní kolegyně Talmanové.

Ptám se paní navrhovatelky, jestli má zájem o závěrečné slovo. Ano. Zástupce navrhovatelů paní Taťána Fischerová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji všem. Já jsem jenom chtěla v závěru poděkovat za velmi kvalitní diskusi. Děkuji všem, kdo přispěli. Děkuji paní kolegyni Vlastě Parkanové za její velice zajímavý příspěvek. Musím říct, že v analýze rozpadu rodin se v mnohém shodujeme. Jenom bych chtěla podotknout, že si nemyslím, že po doznění jakéhosi nadšení a lásky, kdy nastává jakási smlouva o péči o děti, jde jenom o ty děti, neboť se berou i staré páry, berou se lidé bezdětní. A myslím si, že jde spíš o nástup nějaké moudrosti, nebo mělo by jít o nástup moudrosti, kdy lidé se rozhodnou, že si budou pomáhat v těžkostech života a že při sobě budou stát. A tento argument je pro mne velmi významný pro podporu toho zákona.

Pokud jde o pana Mládka, chtěla bych říci, že nemyslím, že tento zákon umožní nárůst homosexuálních partnerů a registrovaného partnerství, protože homosexualita byla vyškrtnuta jako nemoc ze seznamu ve Světové zdravotnické organizaci. A těžko by se našel někdo, kdo by jen tak se chtěl přihlásit k tomu, že rozmnoží řady gayů a lesbiček. Nemyslím si také, že je to kamínek, který rozloží manželství, protože krize manželství je krize moderní doby. Myslím si, že je právě dobré podporovat každé soužití lidské a každou snahu o pomoc jednoho druhému.

Moc vám děkuji a prosím ty, kdo nemají s tímto zákonem problém, aby jej podpořili a propustili do dalšího čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní Taťáně Fischerové. Se závěrečným slovem paní zpravodajka Zuzka Rujbrová. Prosím, máš slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, mně nezbývá než konstatovat, že rozpravě vystoupilo deset poslankyň a poslanců, z toho pan kolega Jičínský opakovaně. Sedm poslankyň a poslanců se vyslovilo ve prospěch propuštění návrhu zákona do dalšího čtení, stanovisko tří bylo odmítavé.

Budeme muset hlasovat o dvou návrzích, které v rozpravě zazněly, a to o návrhu paní poslankyně Parkanové na zamítnutí návrhu zákona a o návrhu pana poslance Plevy na vrácení návrhu zákona k přepracování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji Zuzce Rujbrové. Ještě před hlasováním předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, já si dovolím požádat vás o přestávku na jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL v trvání 30 minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, bylo to avizováno. Vyhlašuji přestávku do 10.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP