(17.30 hodin)
(pokračuje Mlynář)

Nicméně ne všem spamům lze takto zabránit, i přes tyto filtry spamová pošta proniká.

Dnešní situace v České republice - právně je stěžovatel nebo příjemce takové pošty nyní bez šance, protože živnostenské úřady skutečně nemají žádný nástroj, jak by mohly zasahovat. Mohou totiž uplatnit pouze obecné ustanovení zákona o reklamě, které dnes existuje, ale které je, mírně řečeno, v této věci bezzubé. Náš návrh nového zákona dává v tomto směru možnosti Úřadu na ochranu osobních údajů dohledat a podle dikce zákona potrestat toho, kdo je rozesílatelem takovéto spamové služby.

Znovu bych zdůraznil, že jakkoliv je důležité, aby byla u nás právní úprava v tomto směru přijata, je to jen kamínek v mozaice řešení celého problému. Určitě nesdílím představu, že tím jedním zákonem se celá věc vyřeší. Je to prostě problém, který je třeba, jak jsem již uvedl, řešit kombinací mnoha nástrojů, a zákon je jenom jedním z nich. Ale v té oblasti, na kterou se pan poslanec Novotný ptal, to znamená v možnosti využít nějaké státní orgány, ať už živnostenské úřady, nebo Úřad na ochranu osobních údajů, k potrestání těch, kteří zneužívají sítě internet k takovéto reklamě, ten zákon tuto možnost přinese.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Ještě omluvím nepřítomnost z jednání na této části interpelací paní ministryně Buzkové, která se písemně omluvila, a já jsem tu omluvu dostala na stůl.

Nyní prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Lucie Talmanová, která bude interpelovat pana ministra Josefa Kubinyiho. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, v říjnu 2001 byla v Obchodním věstníku zveřejněna veřejná obchodní soutěž s názvem Vývoj a ověřovací provoz klasifikačního systému diagnostických skupin v České republice, veřejnosti spíše známá jako projekt DRG. Tento projekt stál 90 mil. Kč a trval 25 měsíců. V listopadu 2001 byl vybrán Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví jako nejvěrohodnější uchazeč pro jeho realizaci.

Cílem tohoto projektu bylo podle dokumentace v první etapě vybrat vhodný systém DRG a zajistit licenci k užívání, vyvinout původní grouper, vytvořit referenční databázi, vytvořit metodiky, datové rozhraní a proškolit nemocnice, provádět analýzy a vyhodnotit informaci z referenční databáze. Ve druhé etapě provést pilotní projekt a ve třetí etapě spustit rutinní provoz.

Třetí etapa se nekonala vůbec. Druhá etapa nemá žádný praktický výsledek, byly pouze provedeny audity nemocnic. Bez naplnění druhé a třetí etapy je plnění úkolů z první etapy, vytvoření referenční databáze, zcela zbytné. Samotný vývoj vlastního grouperu byl nadbytečný, protože již byl v té době k dispozici, a to zdarma. Šlo tedy o nehospodárné zacházení se svěřenými prostředky.

Konzumovatelnými výsledky projektu DRG jsou pouze metodiky, datové rozhraní, výběr vhodného DRG a školení. K analýze a vyhodnocování informací z referenční databáze vůbec nedošlo. Projekt DRG skončil a nemá žádné smysluplné pokračování. Referenční databáze je ve správě IPVZ, která ale nemá žádnou potřebnou infrastrukturu pro práci s ní. Ministerstvo zdravotnictví tedy zbytečně utratilo 90 mil. Kč a spolu s prostředky PHARE více než 130 mil. Kč.

Vážený pane ministře, jste spokojen s výsledkem tohoto projektu, a kdo je za tento stav na Ministerstvu zdravotnictví odpovědný?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Lucii Talmanové. Prosím o odpověď ministra zdravotnictví Josefa Kubinyiho.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já mám informace, které se poněkud liší od toho, co jsme slyšeli od kolegyně Talmanové. Časový vývoj projektu DRG podle toho, co o něm vím já, a podle toho, jak je datován: Veřejná zakázka "Vývoj a ověřovací provoz klasifikačního systému diagnostických skupin v ČR" je rozdělen do tří základních etap. První etapa veřejné zakázky zahrnovala: přípravu projektového záměru, analýzu systému DRG, zabezpečení systémového software /licence ORACLE pro referenční databázi/, technické zabezpečení /server s příslušenstvím/, organizační zajištění projektu.

Druhá etapa měla dvě fáze, z nichž první zahrnovala: zajištění know-how pro vývoj české verze DRG, návrh definičního systému české verze DRG, implementaci základní verze referenční databáze s nutnou funkcionalitou, metodickou přípravu pro pilotní fázi, výběr subjektů pro pilotní projekt dle metodiky, analýzu a návrh referenční databáze, naplnění referenční databáze testovacími daty ze tří vybraných nemocnic a jedné zdravotní pojišťovny a ověření funkčnosti, vytvoření koordinačního pracoviště.

Druhá fáze druhé etapy zahrnovala: vytvoření distribuční verze grouperu pro stanovený rozsah případů, analýzu stanoveného rozsahu případů z klinického a nákladového hlediska s využitím dat projektu PMS 2000, dat zdravotních pojišťoven a dat poskytnutých firmou 3M, vytvoření číselníku stanoveného rozsahu případů včetně relativních vah pro účely zavedení částečného financování lůžkových zdravotnických zařízení, zahájení pilotního projektu DRG.

Třetí etapa v současnosti probíhá, je poslední a zahrnuje následující činnosti: vývoj referenční databáze - doplnění funkčnosti, portál bezpečného přístupu - vyhodnocování systému, posílení HW+SW Národního referenčního centra, dokončení pilotního projektu, zahájení ověřovacího provozu.

První i druhá etapa projektu byly dokončeny, třetí etapa měla být dokončena do konce roku 2003. K časovému posunu došlo jednak z důvodu nedostatku finančních prostředků - na projekt bylo uvolněno zhruba 50 % plánovaných výdajů - v důsledku kterého bylo nutno projekt významně omezit, a jednak z důvodu některých realizačních problémů, které se vyskytly v poslední dokončovací etapě a které jsou postupně odstraňovány.

Vzhledem k tomu, že i při 50% výši uvolněných finančních prostředků se podařilo vytvořit funkční referenční databázi včetně zabezpečení, zajistit know-how systému IR-DRG, založit Národní referenční centrum včetně personálního i technického vybavení, realizovat pilotní projekt s 20 zdravotnickými zařízeními a všemi devíti zdravotními pojišťovnami, zahájit ověřovací provoz na dalších patnácti zdravotnických zařízeních, vytvořit druhou verzi grouperu včetně distribuční na několika platformách, zajistit bezplatnou distribuci grouperu i definičního manuálu zdravotnickým zařízením a zdravotním pojišťovnám, vytvořit první a druhou verzi číselníku případů včetně relativních vah a nezbytných metodik, lze celkově nad výsledkem projektu vyjádřit uspokojení.

O úspěšnosti celého projektu svědčí i fakt, že způsob úhrady s použitím systému DRG ve smluvních dodatcích například s VZP, s využitím výsledků projektu /grouper, číselník případů, relativní váhy a metodiky/ využilo v prvním pololetí 2004 zhruba 40 lůžkových zařízení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Ptám se paní poslankyně, zda má doplňující dotaz. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, obávám se, že ti, kteří vám připravovali podklady pro odpověď na dnešní interpelace, vás bezpochyby o některých údajích, finančních záležitostech a hodnocení výsledků projektu DRG informovali mylně, protože ta problematika je velmi složitá. Já si dovolím vám ji předložit formou písemné interpelace.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Můžeme přistoupit k interpelaci šesté, ale pro omluvenou nepřítomnost pana místopředsedy Ivana Langera tato interpelace neproběhne. Sedmým vylosovaným tedy je pan poslanec Miroslav Beneš, který bude interpelovat místopředsedu vlády Stanislava Grosse ve věci kriminalizace starostů. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji. Vážený pane ministře, dámy a pánové, na rovinu říkám, že coby primátor jsem se setkal s tím, kdy političtí rivalové se snažili zviditelnit na mé osobě. Na rovinu říkám, že jsem musel vysvětlovat věci, které mi připadaly tak samozřejmé, že vůbec mě nenapadlo, že by je někdo mohl zpochybnit. Na rovinu říkám, že všechny své spory jsem vyhrál. Dokonce se mi moji političtí rivalové - o kterých říkám, že se snažili své "nulství" zviditelnit na někom, kdo je viditelný - museli omluvit.

Musím se ale přiznat, že to lze přirovnat k tomu, když vy, pane ministře, zdůvodňujete svoje příjmy nebo příjmy své manželky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP