(10.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Pane ministře, máte k dispozici vestu, která má za sebou test střelnou zbraní, který jasně ukazuje, že platí-li podmínky, které jste stanovil v soutěži, je-li toto vesta, kterou policie vybrala, potom není něco v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Otevírám rozpravu. Slovo má místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, začnu od konce. Pan místopředseda Langer řekl: buďto to není ta vesta, která vyhrála, nebo nesplňuje podmínky. Pane místopředsedo, prostřednictvím paní předsedající bych vám řekl, že je třetí varianta - že tomu vůbec nerozumíte, a ta je pravdivá z jednoho prostého důvodu. Prosím, půjčte mi vestu.

První, na co bych se zeptal - o jakou jde vestu. Výběrové řízení bylo vypisováno na tři druhy vest - TBO 3, TBO 2, TBO 7. Důležité je především vidět, jaká je odpověď na tuto otázku.

Druhá věc je jednoduchá. Myslel jsem, že s tím budu mít více práce, že budete uvádět přesnější argumenty. Týká se toho, že tvrdíte, že vesta chrání pouze v těchto místech vepředu a vzadu, což je štít 25 x 30 cm, ale ti, co vám psali interpelaci, zapomněli na jednu podstatnou věc - že chrání, je neprůstřelná a odolná proti noži ve všech normách i ta část, kde není keramická deska. Jinými slovy - keramická deska je pouze doplněk a vložka, která má podle ČSN odolávat pro střelby podle normy TBO 3, což je větší ráže, a zbytek bez vložky chrání podle normy TBO 2. Mám tady autorizované zkušební certifikáty TBO 2, kterými byly testovány části bez keramické vložky, a to různými náboji z různé vzdálenosti, a to také certifikátem na tzv. TON 3, protože normy TBO jsou na střelnou zbraň, normy TON jsou na bodnou zbraň. I bez keramické vložky tato vesta po celém svém obvodu chrání osobu, která ji nosí, proti noži a chrání i bez keramické vložky podle normy TBO 2. S keramickou vložkou chrání i pro střelbu podle normy TBO 3.

Podle výběrového řízení se musíme spolehnout na certifikáty, které dává uznávaná akreditovaná zkušebna, nicméně jelikož jde o prostředek, který chrání život policistů, nespoléháme se jen na tyto certifikáty, ale děláme i své vlastní testy. Testy budeme dělat ve Vojenském ústavu ve Slavičíně, kde už proti noži byly testy s úspěchem po celém obvodu provedeny. Zkoušky podle normy TBO 3 budou teprve prováděny.

Nachystal jsem si spoustu věcí, protože jsem si myslel, že interpelace bude zajímavější a propracovanější. Snad bych to ukončil jednou věcí.

Použil jste tady větu, že podle vašeho názoru tato vesta nesplňuje zadání. Zde by stálo za to položit si jednu otázku: kdo je v tomto státě autoritou, která říká, že něco splňuje, nebo nesplňuje zadání výběrového řízení? Autoritou je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tento úřad dvakrát tuto věc posuzoval a dvakrát konstatoval, že postup Ministerstva vnitra byl správný. Řeknu proč.

Mrzí mě, když opoziční poslanci nasedají na lobbing soukromých firem, které neuspějí ve výběrovém řízení, a dělají tady lobbing pro soukromé firmy. To považuji v demokratickém státě za nepřijatelné. Ten, za koho místopředseda Langer touto interpelací oroduje, je firma, která se ucházela o dodání těchto neprůstřelných vest a dala si zajímavou podmínku, která odporovala výběrovému řízení, protože jsme požadovali desetiletou záruční lhůtu pro tyto vesty, resp. desetiletou životnost. Firma, za kterou tady pan místopředseda Langer oroduje, je firma, která sice řekla, že deset let zajišťuje životnost, ale podmínila to tím, že se vesty nebudou často nosit. Odmítám kupovat vesty pro policisty, kterým mají chránit život, když firma řekne, že zaručuje desetiletou životnost, ale nesmí se moc nosit. Kdybych od takovéto firmy vzal vesty, právem mě tady budete kritizovat. To neudělám, protože policisty na životě ohrožovat nenechám. Chci, aby vesty měly garantovanou životnost deset let. U této vesty to máme, proběhnou ještě nezávislé zkoušky ve Vojenském ústavu ve Slavičíně. Soutěž i podle opakovaného rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je soutěž, která byla naprosto v pořádku. Kdybychom tuto firmu nevyloučili, když tuto životnost podmínila tím, že je nebudeme moci používat, nedovedu si představit, co byste se mnou udělali.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jedno pravidlo z politiky, které mě naučil pan ministr vnitra, zní: když nevíš kudy kam, obviň svého soupeře z nekompetentnosti, neznalosti a hlouposti. Vzhledem k tomu, jak často pan ministr obviňuje své politické soupeře z nekompetentnosti, neznalosti a hlouposti, je jasné, jak často sám neví kudy kam. To je první poznámka.

Druhá poznámka. Pane ministře, nemusíme se navzájem zkoušet ze znalosti příslušných norem ČSN. Samozřejmě vím, a je to napsáno v těchto zadávacích podmínkách, jaké má mít předepsané odolnosti TBO 3 CZ podle ČSN 395360. Stejně tak by mě zajímalo, kdybych zkoušel já vás jako ministra vnitra, který je zodpovědný za policii, jestli vám říká něco euronormstandard EN1063, protože to je norma EU, která v těchto věcech také platí. Pochybuji, že byste byl schopen na to odpovědět.

Podstata je ale velmi jednoduchá. Na straně tři zadávací dokumentace je jasně napsáno: chráněná plocha se požaduje i v bocích uživatele po celém obvodu horní části trupu v čelním, bočním a zadním profilu a částečně v přední a zadní části ramen. Zadání jasně popisuje, kde všude má vesta obsahovat předepsané odolnosti TBO 3 CZ podle této normy.

Jestli tvrdíte, že jsem hloupý, jestliže dokonce tvrdíte, že lobbuji za nějakou firmu, což je nehorázné obvinění, žádám vás, abyste se omluvil, protože jsem jednoznačně řekl, že o to mi nejde, že mi jde o to, že když je něco vybráno, ať to splňuje podmínky, podle kterých to má být vybráno, a ať je to také pro policisty co nejlevnější. Jestliže tvrdíte, že tato vesta splňuje tyto normy, oblečte si ji a nechte na sebe zejména z boku vystřelit. Tady máte výsledky testu. Jsem zvědav, co budete dělat s kulkou v ledvinách.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, odpovím klidně na otázku, co je to euronorm. To jsou evropské normy, které znamenají minimální standardy, a česká norma je přísnější než evropské normy. Jsem rád, že česká norma je přísnější, že vesty pro policisty podle našich norem musí splňovat ještě větší požadavky než např. v Německu. To je pravda.

Rozumím tomu, že se některým výrobcům nelíbí, že podle této evropské normy mohou dodávat do Portugalska, Německa nebo někam jinam vesty, které chrání trochu méně. Tam to stačí. Ale u nás to nestačí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP