(16.30 hodin)
(pokračuje Maštálka)

Pokud vím, po jeho odchodu nebyly z rozsáhlého nálezu vyvozeny žádné konkrétní důsledky, natožpak trestněprávní.

Poměrně zevrubný výklad pana ministra o zdravotním pojištění byl nejen nezajímavý, ale i věcně podle mého názoru nesprávný. Tak tedy současný stav známe. To, co nás zajímá, jsou záměry pana ministra. Z vystoupení pana ministra jsme se sice dozvěděli málo o zdravotnictví, ale poměrně hodně o panu ministrovi. Pan ministr bude jistě souhlasit, že nepotřebuje k řešení situace kývaly, neboť jeho stín zcela jistě kývá přesněji.

Za náš klub mohu slíbit, že racionální a koncepční kroky podpoříme. Bude to kropotlivá práce a rozhodně bude méně vidět než sťaté hlavy na mediálních kůlech, ale je třeba ji udělat v zájmu zdravotnictví, a především v zájmu našich občanů.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM i ministra zdravotnictví.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Maštálkovi. Dále konstatuji, že pan ministr souhlasil s tím, že slyšel sdělení, která prostřednictvím řídícího mu pan kolega Maštálka říkal.

Nyní je do rozpravy řádně přihlášen pan poslanec Milan Cabrnoch. Připraví se pan poslanec Miroslav Ouzký. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, obávám se, že moje vystoupení nebude mít tak otcovský, téměř až soudružský charakter jako vystoupení mého předřečníka.

Své vystoupení, které je reakcí na zprávu ministra zdravotnictví, budu pro stručnost a přehlednost strukturovat do jednotlivých, více či méně na sobě nezávislých bodů.

Úvodem mi dovolte konstatovat, abych upozornil Poslaneckou sněmovnu, že jsem zaujatý. Jsem totiž pacientem, jsem pojištěncem Všeobecné zdravotní pojišťovny, jsem lékařem, byť v tuto chvíli ne aktivně, jsem také členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, jak jistě všichni víte, zvoleným touto Poslaneckou sněmovnou spolu s některými mými kolegyněmi a kolegy a zastupuji zde zájmy pojištěnců.

Záměry ministra zdravotnictví, které nám představil, jsou sice mediálně zajímavé, ale uprostřed volebního období a bez dalších změn ve vládě a v jejím programovém prohlášení jsou tyto záměry věcně nepodstatné. Nedávná historie nám ukázala, že tato vláda není schopna problémy zdravotnictví řešit, že rezignovala na skutečné změny a na rozvoj zdravotnictví. Všichni víme, že místopředsedkyně české sociální demokracie paní Marie Součková měla také své záměry ve zdravotnictví, také se je několikrát pokusila vládě předložit. A jediným výsledkem bylo její odvolání. Své záměry nechť pan ministr předloží vládě, které je čerstvým členem. Vláda nechť jeho záměry projedná a předloží parlamentu a české veřejnosti jako své plány v celé oblasti zdravotnictví.

Za posledních šest let jsme ve sněmovně od vlády jediný rozumný návrh směřující ke koncepčnímu řešení zdravotnictví neviděli. Podnikat personální útoky a systémové experimenty bezkoncepčně, tedy bez toho, aby alespoň vláda svoji koncepci projednala a zveřejnila ji, pokládám za hrubě neodpovědné. Žádám pana ministra zdravotnictví, aby se zdržel systémových zásahů do zdravotnictví předtím, než vláda jeho záměry projedná a schválí. Nechci se totiž dočkat situace, kdy premiér bude opět po několika měsících dávat od chyb svého ministra ruce pryč a odvádět pozornost od své odpovědnosti jeho výměnou.

Dámy a pánové, zásadně nesouhlasím s tím, aby si vláda vzala ve zdravotnictví dalších pět měsíců na rozmyšlenou. Řešení problémů ve zdravotnictví je úkolem celé vlády, a ne jednoho jejího člena, té vlády, která tak ráda, když se jí to hodí, zdůrazňuje kolektivnost svého rozhodování a své odpovědnosti. Vláda se nezměnila, nezměnilo se ani její programové prohlášení, a není tedy důvod k tomu, odkládat řešení o pět měsíců. Pan Jozef Kubinyi je již dva roky poslancem vládní strany. Je dlouhou dobu předsedou zdravotní komise vládní strany. Byl blízkým spolupracovníkem a jistě i poradcem předchozí ministryně, která je místopředsedkyní této vládní strany. Působil v klíčové strategické funkci v exekutivě na Ministerstvu zdravotnictví. Je bezpochyby spoluautorem koncepčních návrhů, které Marie Součková opakovaně vládě předkládala. Neznám žádný důvod, který by opravňoval vládu z důvodu výměny Součkové za Kubinyiho, žádat po společnosti toleranci dalších měsíců nicnedělání a přešlapování na místě. Požadujeme okamžité předložení vládní koncepce, se kterou se vláda hodlá řídit ve zdravotnictví, a důrazně žádáme, aby se do doby předložení této koncepce jak ministr, tak vláda zdrželi dalších nekoncepčních kroků.

Vítám, dámy a pánové, že se ministr zdravotnictví tak otevřeně pustil do hodnocení zdravotního pojištění. Není na nás, na poslancích opozice, abychom hájili jednu zdravotní pojišťovnu proti ostatním, i když na ni ministr vlády zaútočí. Konstatuji, že stav, ve kterém se celé zdravotní pojištění nachází, je přímým důsledkem nekoncepčních zásahů ministrů sociální demokracie a jejich vlád. Pokud ministr volá po změně smluvní politiky zdravotních pojišťoven, musím zde připomenout, že zásadní proces v tomto směru bylo výběrové řízení realizované v roce 1997 a první polovině 1998 v souladu s platným zákonem. Nebyl to nikdo jiný než ministr sociální demokracie Ivan David, který výsledky výběrových řízení zpochybnil a zabránil tak jejich promítnutí do praxe. Jeho nástupce ministr Fišer dokonce překvapoval svými názory na potřebné zvýšení kapacit akutní lůžkové péče. Dovolte mi ještě připomenout v této souvislosti již pouze komickou změnu názoru ministryně Součkové, která navrhla nejprve redukci dětských lůžek v Praze, a po mediálním útoku náhle k všeobecnému překvapení a obveselení zjistila, že jich naopak ještě několik chybí.

Pokus přenést odpovědnost na někoho jiného a očistit vládu výměnou ministra sociálním demokratům nemůže vyjít a také nevyjde. Každý to prokoukne.

Ministr ve svém vystoupení zaútočil osobně na dva poslance této sněmovny. Tento útok já pokládám za nekorektní a nepřijatelný. Jistě není náhodou, že ministr ve sněmovně opakuje slova již vícekrát účelově použitá představiteli lékařské komory. Je pro mne těžko přijatelné, že slova zájmové skupiny pronikají na půdu parlamentu prostřednictvím poslance, ba co hůř - poslance a člena vlády současně. Prohlašuji zde důrazně, že jsem se nikdy ani jednou jako člen správní rady nezúčastnil rozhodování o podpoře vznikajících zdravotních knížek na internetu. Členství v radě tohoto projektu je čestnou funkcí a smyslem této rady je průhlednost celé aktivity směrem k odborné i směrem k politické veřejnosti. Členy této rady jsou například děkan lékařské fakulty, představitelé organizací lékařů, pacientů, komor, ale i úředníci ministerstev, například nedávno odvolaný první náměstek ministryně zdravotnictví a bývalý poslanec ČSSD doktor Čevela, náměstkyně ministra informatiky paní Ing. Dana Bérová a do nedávné doby byla členkou této rady i předsedkyně zdravotního výboru sněmovny paní docentka Emmerová, která je veřejně známá jako propagátorka zdravotních knížek pacientů. A já si jí za to vážím. V případě zájmu bude jistě i pan doktor Kubinyi v radě projektu srdečně vítán.

Pan poslanec Kubinyi osočil své kolegy poslance z toho, že prodávají svoji loajalitu. Já se proti tomuto osočení důrazně ohrazuji. Je to bezprecedentní útok na ústavní činitele a jejich nezávislost. Ujišťuji vás, že moje loajalita na prodej není. Chci vám doložit, a promiňte mi, že s tím sněmovnu troch zdržím, jak povrchní a nesmyslný tento útok je, a očekávám omluvu pana poslance Kubinyiho.

Předložím teď sněmovně přehled hlasování sněmovny o zdravotně pojistných plánech a výročních zprávách Všeobecné zdravotní pojišťovny za roky, kdy jsem já členem Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP