(10.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Můžeme zahájit dle schváleného pořadu bod č. 56, kterým je

 

56.
Návrh na zřízení výboru pro evropské záležitosti

 

Tento návrh uvede a odůvodní předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Já vás prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova.

Ale ještě se hlásí pan poslanec Karel Vymětal, tuším, že nebude spokojen s naším postupem, protože tam bude jistá formální překážka. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Paní předsedající, pokud mé záznamy jsou správné, tak sněmovna už odhlasovala, že se dnes bude projednávat bod 43, to je smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, a rovněž jsme už odhlasovali, že budeme projednávat bod 67, to je smlouva o Evropském hospodářském prostoru. Takže nevidím, proč bychom neměli právě teď projednávat pevně zařazené body, a teprve potom můžeme projednávat další body.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já se vám omluvím, pane poslanče, protože opravdu tady pečlivě čtu z přípravy, kterou jsem dostala, a ani jeden z těchto bodů zde uveden není. Navrhuji, abychom přerušili nyní na pět minut schůzi, a já si musím ověřit u organizačního útvaru, co platí, co bylo odhlasováno a co nebylo. (Připomínky z pléna.)

Myslím, že pan poslanec má sám pochybnosti. Ještě jednou máte slovo. Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Omlouvám se, je to zařazeno na čtvrtek příští týden. Velice se omlouvám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže berete zpět svoje zpochybnění. V tom případě nebudu vyhlašovat žádnou přestávku a budeme se věnovat bodu č. 56. Já opět poprosím pana předsedu Poslanecké sněmovny, aby tento bod uvedl.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, projednávání tohoto bodu souvisí se skutečností, že 1. května se Česká republika stala členem Evropské unie a v naší sněmovně musí vzniknout příslušný výbor pro evropské záležitosti, protože mimo jiné se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve kterém jsme už také rozhodli o tom, že tento výbor zřídíme, a je nezbytné, aby sněmovna toto zřízení schválila.

Omlouvám se ale, že v této chvíli za sebou ještě nemáme dostatečně debatu o tom, jak by měl onen výbor pro evropské záležitosti přesně vypadat. Je také pravda, že máme před sebou volby do Evropského parlamentu, a to jsou volby, které mohou mít také vliv na složení toho výboru pro evropské záležitosti.

Já připomenu, že na poradě grémia v úterý tento týden jsme se dohodli, že bychom se v úterý příští týden v rámci porady grémia zabývali tím, jakým způsobem vytvoříme ten výbor pro evropské záležitosti. Je možné, že do té doby, do voleb do Evropského parlamentu, se můžeme rozhodnout pro nějaké provizorní řešení, protože ten výbor by rozhodně měl existovat co nejdřív, ale zdá se mi, že v této chvíli není jasné, na čem se přesně můžeme dohodnout.

Já bych chtěl potom v obecné rozpravě navrhnout, abychom projednávání tohoto bodu v této chvíli přerušili - nebo abychom to přerušili v průběhu obecné rozpravy, absolvovali v úterý tu diskusi se zástupci všech politických klubů, která by byla o tom našem postupu, o tom, jak budeme skládat ten výbor a kdy ho definitivně ustavíme, a eventuálně jak potom vyřešíme ten problém, jak bude výbor fungovat od této chvíle do toho okamžiku po volbách, kdy budeme mít k dispozici výsledky voleb a budeme vědět, kdo ve sněmovně zůstane a kdo ne.

Takže opakuji - v obecné rozpravě bych navrhl přerušení rozpravy a vrátit se k tomu bodu až po té diskusi, kterou učiníme v úterý příští týden se zástupci všech politických klubů. Zatím děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Je zde avízo o tom, že ji přerušíme před jejím ukončením. Nemám ovšem žádnou písemnou přihlášku, proto má opět slovo předseda sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jak jsem avizoval, navrhuji přerušit rozpravu - teď nevím, jestli do středy, nebo do čtvrtka. Přerušit rozpravu do středy příštího týdne, pak tento bod nějak zařadíme.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Do středy 12. 5. Tak by zněl návrh, o němž budeme hlasovat. (Předseda sněmovny souhlasí.) Zeptám se, zda se chce ještě někdo jiný v této chvíli zúčastnit obecné rozpravy. Není tomu tak, proto budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Zaorálka o přerušení tohoto bodu v obecné rozpravě, a to do středy 12. 5.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 100. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování číslo 100 skončilo. Přítomno bylo 118, pro bylo 99, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Proto se bodem 56 budeme zabývat ve středu 12. 5. Děkuji panu předsedovi.

A nyní si potřebuji ujasnit, zda můžeme projednávat další zprávy. Dostávám zprávu, že můžeme. Proto zahajuji projednávání bodu č. 58. Ale ještě se hlásí pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych rád zareagoval na dotaz paní předsedající, zda je možné projednávat další zprávy. Bod 59, kterým je Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států od 1. října do konce prosince loňského roku, dosud nebyl mým výborem projednán, a proto je v tuto chvíli sněmovnou neprojednatelný. Neočekával jsem tak rychlý průběh jednání sněmovny. Výbor se bude tímto bodem zabývat až příští úterý. Čili bod 59 není možné projednávat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, já jsem avizovala, že začneme projednávat bod 58. V tuto chvíli zde máme zprávu o tom, že výbor neprojednal dosud bod 59. K této poznámce pana poslance Jana Vidíma se vrátíme poté, co projednáme bod číslo 58. Bodem číslo 58 je

 

58.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně
za období říjen - prosinec 2003
/sněmovní tisk 600/

 

Místo omluveného ministra obrany se slova ujme místopředseda vlády Stanislav Gross a předložený tisk uvede. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já bych jen velmi stručně uvedl tento materiál, který je předkládán na základě usnesení vlády z 25. února 2003, na jehož základě se předkládá materiál, který obsahuje přehled o provedených cvičeních se zahraničními partnery jak na území České republiky, tak i mimo území České republiky. Tento materiál obsahuje tato cvičení za období říjen až prosinec loňského roku. V uvedeném období byla vojenská cvičení realizována podle plánu schváleného usnesením vlády 9. prosince 2002 a dále 1. dodatku, který byl schválen 23. 4. 2003, a 2. dodatku, který byl schválen 16. 7. 2003.

Pokud jde o konkrétní cvičení, tak snad jenom stručná rekapitulace. Na území České republiky se ve sledovaném období uskutečnilo jedno takovéto cvičení, mimo území České republiky se v tomto sledovaném období uskutečnilo pět cvičení. Ve dnech 29. 9. až 3. 10. se ještě uskutečnilo ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště cvičení mechanizovaného praporu armády Belgického království. Snad je také důležité zmínit, že vzhledem k mezinárodně bezpečnostní situaci bylo i několik cvičení, která byla původně plánována, zrušeno.

Paní kolegyně, páni kolegové, myslím si, že je možno v tuto chvíli vzít tuto informaci na vědomí, a také bych to sněmovně doporučoval a požádal ji o to. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Informaci projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 600/1 a prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Miloš Titz.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP