(11.00 hodin)

Poslanec Miloš Titz: Vážená paní předsedající, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, výbor pro obranu a bezpečnost na své poslední schůzi projednal Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období říjen - prosinec 2003, sněmovní tisk 600. Po odůvodnění náměstkem ministra, po zpravodajské zprávě poslance Titze a po diskusi doporučuje tuto informaci přijmout a pověřuje zpravodaje výboru, aby toto oznámil sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní písemnou přihlášku. Ptám se na vaši přihlášku z místa? Neregistruji žádnou takovou, proto tuto rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Ani do ní nemám písemnou přihlášku, proto se vás opět ptám, zda chce někdo v rámci podrobné rozpravy vystoupit. Nevidím takovou přihlášku, proto končím i tuto rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na usnesení, tak jak je obsažen v usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. O tomto návrhu budeme za malou chvíli hlasovat.

Návrh bude znít takto: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období říjen - prosinec 2003, sněmovní tisk 600."

Mám žádost o odhlášení, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se opět přihlásili.

 

Můžeme zahájit hlasování pořadové číslo 101. Ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení, tak jak nám je navrhuje výbor pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 101 přítomno 98, pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat, tedy usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu 58, sněmovního tisku 600.

 

Dalším bodem, který můžeme nyní projednávat, je bod

 

61.
Doplnění výročních finančních zpráv politických stran
a politických hnutí za rok 2000, 2001 a 2002

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru č. 364 z jeho 27. schůze dne 20. dubna tohoto roku. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Antonína Macháčka, aby toto usnesení uvedl.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi jenom stručnou úvodní zprávu k tomuto materiálu, který byl všem rozdán do lavic, takže ho máte k dispozici.

Podvýbor pro kontrolu se dodanými finančními zprávami jednotlivých politických stran a hnutí zabýval na své dubnové schůzi. Musím konstatovat, že takto učinilo šest politických stran a hnutí. Podvýbor pro kontrolu konstatoval, že některé politické strany opravdu dodržely plné znění textu zákona. Bohužel u některých i opakované doplněné zprávy jsou neúplné. Přehled máte ve svém materiálu. Návrh usnesení, který bohužel budu muset přečíst v otevřené rozpravě, si dovolím přečíst, až paní místopředsedkyně otevře rozpravu.

Samozřejmě, že podvýbor pro kontrolu informoval o svých závěrech a svém usnesení rozpočtový výbor, který pak přijal návrh usnesení č. 364, které máte k dispozici, a je tam právě obsažen návrh usnesení pro Poslaneckou sněmovnu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, vám pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní písemnou přihlášku. Slyšela jsem slova pana zpravodaje. Jenom vás chci ujistit o tom, že máme-li písemně předloženo usnesení, není třeba ho přečíst. Já před závěrečným hlasováním celý text tohoto usnesení pro stenozáznam přečtu. Pokud berete tento návrh za svůj, tak můžeme pokračovat.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, já tento návrh velice vřele vítám, protože právě při posledním takovémto čtení mě místopředseda Langer vyzval, abych laskavě toto usnesení celé přečetl, takže já vám velice děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se, zda ještě někdo chce vystoupit ve všeobecné rozpravě. Není tomu tak, proto končím tuto rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení, které zní takto:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

1. konstatuje, že výroční finanční zprávy předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, v platném znění, jsou po doplnění úplné: rok 2001 - Občanská koalice - Politický klub, rok 2002 - Dělnická strana, Humanistická aliance, Občanská koalice - Politický klub a Pravý blok;

2. konstatuje, že výroční finanční zprávy předložené následujícím politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, v platném znění, jsou i po doplnění neúplné: rok 2000 - Strana občanského porozumění, rok 2001 - Strana občanského porozumění, rok 2002 - Československá strana socialistická a Strana občanského porozumění."

To je návrh usnesení, o němž budeme nyní hlasovat.

 

Rozhodovat budeme v hlasování pořadové číslo 102. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 102. Přítomno bylo 106, pro 100, proti nikdo. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu 61 a děkuji panu zpravodaji Antonínu Macháčkovi.

Nyní předám řízení schůze panu předsedovi Zaorálkovi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, bod, který je před námi, je bod

 

62.
Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv politických stran
a politických hnutí za rok 2003

 

My jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru k tomuto bodu č. 363. Takže bych poprosil zpravodaje výboru pana poslance Antonína Macháčka, aby usnesení uvedl.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, podruhé k obdobnému tématu.

Podvýbor pro kontrolu se na svém dubnovém zasedání zabýval výročními finančními zprávami politických stran a hnutí, které byly v termínu či těsně po termínu doručeny Poslanecké sněmovně. Celkem bylo doručeno 65 výročních finančních zpráv, ale současně musím konstatovat, že 39 politických stran a hnutí, které jsou evidovány Ministerstvem vnitra, takto neučinilo. Podtrhuji v termínu, kdy o tom rozhodoval a jednal podvýbor pro kontrolu a následně rozpočtový výbor.

Současně mi dovolte se s vámi podělit o jeden postřeh. Je skutečností, že proti minulému roku se podstatně zlepšila kázeň politických stran a hnutí, které předkládaly zprávy, které plně naplňovaly dikci zákona č. 424. Musím však konstatovat, že přes velmi intenzivní jednání telefonická, osobní, vysvětlovací, zasílání vzorů a podobně řada politických stran a hnutí se jaksi nedokázala vypořádat s tím, co pro řadu i malých stran a malých hnutí nebylo problémem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP