(10.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

42.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Protokol k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší
přesahujícím hranice států z roku 1979 k omezování acidifikace, eutrofizace
a přízemního ozonu, podepsaný v Göteborgu dne 1. prosince 1999
/sněmovní tisk 511/ - druhé čtení

 

Prosím, aby tento tisk uvedl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Pan ministr právě vbíhá do jednací síně, takže může tento úkol okamžitě začít plnit. Prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, všechno jsem slyšel na chodbě, takže jsem přišel téměř včas.

V sněmovním tisku 511 se předkládá k vyslovení souhlasu Protokol k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států z roku 1979 k omezování acidifikace, eutrofizace a přízemního ozonu. Protokol i úmluva jsou multilaterálními smluvními akty Evropské hospodářské komise OSN. Protokol má v současné době 31 signatářů a devět smluvních stran, včetně celého Evropského společenství.

Cílem protokolu je dále omezovat emise síry, oxidu dusíku, amoniaku a těkavých organických sloučenin, které jsou výsledkem antropogenních činností.Tyto látky nepříznivě působí na zdraví lidí, přírodní ekosystémy, materiály a zemědělské plodiny v důsledku acidifikace, eutrofizace a přízemního ozonu a jejich dálkového přeshraničního atmosférického přenosu.

Evropské společenství přistoupilo k protokolu 23. června roku 2003. V České republice vstoupila během roku 2003 do účinnosti nová legislativa na ochranu ovzduší, která vytváří právní oporu pro provádění protokolu a zároveň pro implementaci příslušných směrnic EU.

Ratifikace protokolu nevyvolá další zvýšení nákladů provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší proti těm, které musí vynaložit vzhledem k nutnosti plnění stávající legislativy České republiky. Provádění protokolu bude na základě usnesení vlády 1237/1999 zajišťovat ministr životního prostředí ve spolupráci s ministry zahraničních věcí, průmyslu, obchodu, dopravy a zemědělství.

Senát přijal usnesení, kterým dává souhlas k ratifikaci, již 29. ledna 2004. Věřím proto, že se k němu dnes připojí Poslanecká sněmovna.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Vládní návrh projednaly tři výbory, jejichž usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 511/1 až 3. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Kateřinu Konečnou, aby návrh výboru odůvodnila.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych se krátce vyjádřila k projednávanému protokolu. Jak jsem upozorňovala při prvním čtení, může díky tomuto protokolu dojít k tomu, že budou odstřiženy některé průmyslové a zemědělské firmy od možných dotací. Toto jsme si vyjasnili se zástupci Ministerstva životního prostředí, kteří přislíbili rychlou nápravu ve formě zákonů, které toto do jisté míry eliminují. Proto mohu přečíst usnesení zahraničního výboru číslo 120, který doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Protokolu o Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států z roku 1979 k omezování acidifikace, eutrofizace a přízemního ozonu, podepsanou v Göteborgu dne 1. prosince 1999.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím nyní zpravodajku zemědělského výboru paní poslankyni Ludmilu Brynychovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, zemědělský výbor projednal tuto úmluvu na své 29. schůzi 10. března tohoto roku za účasti doktora Tomáše Novotného, náměstka ministra životního prostředí, a po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s touto úmluvou. Máte to ve sněmovním tisku číslo 511/3.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní prosím zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Františka Pelce, aby se ujal slova a informoval nás o jednání jeho výboru.

 

Poslanec František Pelc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, výbor pro regionální rozvoj, životní prostředí a veřejnou správu se podrobně zabýval návrhem předloženým vašemu projednání, který se týká úmluvy o dálkovém znečišťování ovzduší, sněmovní tisk číslo 511. Shledal skutečnost, že Česká republika v rámci již osmi existujících protokolů, které jsou součástí této úmluvy, vykonala obrovský posun a zavázala se k plnění těchto protokolů a že souhlas s touto úmluvou je v intencích dlouhodobé politiky ochrany životního prostředí v České republice.

Víme dobře, že pouze v případě jednoho protokolu může České republice vzniknout určité úskalí s naplňováním, a to je v případě omezování oxidu dusíku. Nicméně tato skutečnost budiž pro nás výzvou, abychom ochranu ovzduší v této části zkvalitnili. Je to pro nás závazek vyplývající z našeho přístupu k ochraně životního prostředí.

Česká republika má dostatečně vyvinuté instrumenty ať už legislativní, nebo ekonomické, aby tuto úmluvu naplňovala. Proto výbor pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí na své 31. schůzi po odůvodnění dr. Ing. Novotného, náměstka ministra životního prostředí, a po zpravodajské zprávě dr. Františka Pelce doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas se sněmovním tiskem číslo 511.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda chce někdo vystoupit v rámci obecné rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem. Toto usnesení zní: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států z roku 1979 k omezování acidifikace, eutrofizace a přízemního ozonu, podepsaného v Göteborgu dne 1. prosince 1999."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 98. Musím prohlásit hlasování za zmatečné, protože je zde návrh na odhlášení. Odhlašuji vás a žádám vás, abyste se zaregistrovali.

Návrh usnesení jsem přečetla.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 99. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 bylo přítomno 106, pro 87, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Tím končí projednávání bodu číslo 42, sněmovní tisk 511. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Ráda bych vás informovala o tom, že se s panem předsedou Poslanecké sněmovny Zaorálkem domlouváme o dalším postupu během schůze, protože všechny kluby dostaly avízo o tom, že třetí čtení nebudou probíhat dnes. Proto se radíme o tom, co je možné v rámci dneška ještě projednat a co možné projednat není.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP