(10.30 hodin)
(pokračuje Gross)

Tím by měly být umožněny některé praktické věci spojené s výstavbou tohoto mostu, protože vždy při takovéto příležitosti je samozřejmě zapotřebí zajistit záležitosti, které se týkají údržby takovéhoto hraničního mostu, správy, financování apod. Právě zajištěním tohoto nového průběhu státní hranice se zjednoduší tyto technické záležitosti a je to relativně obvyklou praxí při podobných příležitostech.

Celkově se jedná o výměnu oddělené plochy na státním území České republiky o 2739 m2 a stejná část území recipročně by měla být vyměněna se Spolkovou republikou Německo.

Návrh ústavního zákona je předkládán z toho důvodu, že je to nezbytnou součástí toho, aby mohla být takováto mezistátní smlouva realizována, protože podle článku 11 Ústavy České republiky území České republiky tvoří nedílný celek a jeho státní hranice mohou být měněny pouze ústavním zákonem.

Pokud jde o formální náležitosti, tak jsem přesvědčen, že návrh tohoto ústavního zákona odpovídá z hlediska obsahu i formy standardním ústavním zvyklostem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo vlády, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jaromír Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážení kolegové, milé kolegyně, dovolte mi, abych přičinil několik poznámek k návrhu velmi jednoduchého ústavního zákona, jehož vládní návrh právě probíráme.

Tento ústavní zákon obsahuje pouze tři články, přičemž jeden z nich je datum účinnosti, jeden z nich je, od kdy nabývá změna státních hranic platnosti, a ten poslední konstatuje to, co nám zde sdělil pan ministr vnitra.

Chtěl bych poněkud zasadit tento ústavní zákon do širšího pohledu našich vztahů s našimi sousedy. Jak jistě víte, máme jak se Spolkovou republikou Německo, tak s Polskem, se Slovenskem i s Rakouskem smlouvy o údržbě pohraničních komunikací. A myslím si, že tento ústavní zákon velmi vhodným způsobem umožňuje aplikaci těchto smluv. Až budeme probírat sněmovní tisk 610, potom vám sdělím proč.

Doporučuji, aby tento ústavní zákon byl projednáván v zahraničním výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otvírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku, ptám se tedy, zda se hlásí do rozpravy někdo z místa. Není tomu tak, končím obecnou rozpravu.

Nezazněl ani návrh na vrácení, ani návrh na zamítnutí. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. K tomuto návrhu se připojuje také zpravodaj k tisku pan poslanec Jaromír Kohlíček.

 

O návrhu na přikázání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 96, které zahajuji, a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 141 poslanců pro 79, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím projednávání sněmovního tisku 609, bodu č. 40.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

41.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Spolkovou republikou Německo o změně průběhu
společných státních hranic v prostoru dálničního mostu
na hraničním přechodu Rozvadov - Waidhaus,
která byla podepsána dne 17. dubna 2003 v Praze
/sněmovní tisk 610/ - prvé čtení

 

Předložený návrh opět uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Dobrý den, paní místopředsedkyně, ještě jednou z tohoto místa. Kolegyně a kolegové, já bych tady jen velmi stručně řekl, že tato smlouva je skutečně ta smlouva, o které jsem hovořil při předkládání předchozího bodu. Jen bych snad řekl, že navazuje na uzavření dvou zásadních hraničních smluv, což je smlouva se Spolkovou republikou Německo o společných státních hranicích z roku 1994 a smlouva o hraničním dokumentárním díle z roku 1999, s tím, že zde se jedná skutečně pouze o velmi dílčí změnu průběhu státních hranic na principu reciprocity.

Myslím si, že nemá víc smysl, abych zde opakoval to, co jsem uváděl u předchozího bodu. Snad jen bych měl sněmovnu ujistit, že majetkové věci jsou vypořádány. Pokud jde o území na české straně, jsou ve vlastnictví České republiky, jsou spravována Pozemkovým fondem České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo vlády. Poprosím i nyní, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jaromír Kohlíček. (Hluk v jednacím sále.)

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Buďte tak laskava, zkuste mi zjednat vhodné prostředí pro projednávání této důležité mezinárodní smlouvy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pokusím se požádat všechny naše kolegy, aby věnovali pozornost právě projednávanému tématu a slovům, která nám chce sdělit zpravodaj k tisku pan poslanec Jaromír Kohlíček. Doufám, že všichni tuto výzvu slyšeli.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji. Vážení kolegové, milé kolegyně, dovolte mi, abych vás seznámil s několika poznámkami ke sněmovnímu tisku 610, což je zákon o změně státní hranice mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo na úseku Rozvadov - Waidhaus. Tento zákon navazuje na ústavní zákon, který jsme probírali v minulém bodu, a domnívám se, že je třeba poněkud šíře zasadit tento zákon do souvislostí.

Konstatoval jsem tady při projednávání minulého bodu, že máme smlouvy o údržbě pohraničních komunikací, a chtěl bych říci, že máme v současné době v platnosti se Spolkovou republikou Německo ještě minimálně jednu smlouvu o výstavbě přeshraničního mostu, je to smlouva o výstavbě mostu na dálnici D8 z české strany a A17 z německé strany v prostoru Krásného lesa, a že tedy můžeme očekávat po dokončení tohoto mostu podobnou proceduru jako v tomto případě.

Kdybyste se podívali laskavě na sněmovní tisk 610, potom v příloze vidíte mapku, kde jsou vyobrazeny původní hranice mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo. Tak jak říkal pan ministr, jde o to, zjednodušit průběh hranice a zejména dosáhnout toho, aby bylo jasně vymezeno, o kterou část vozovky a mostovky se stará která ze smluvních stran.

Sněmovní tisk 610 plně odpovídá požadavkům na takovéto mezinárodní smlouvy. Území více než 2500 m2 z jedné i druhé strany jsou plochou totožná. A proto se domnívám, že mohu pouze doporučit, abychom projednali i tento sněmovní tisk v zahraničním výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otvírám obecnou rozpravu. Opět do ní nemám žádnou přihlášku. Proto se vás zeptám, zda chcete někdo nyní vystoupit. (Nikdo.) Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? (Nikdo.) Není tomu tak.

Před hlasováním vás na vaši žádost ještě všechny odhlásím. Zároveň vás poprosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Budeme hlasovat o návrhu na přikázání k projednání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 97 a táži se, kdo je pro návrh na toto přikázání. Kdo je proti?

Při hlasování s pořadovým číslem 97 bylo přítomno 102 poslanců, pro 99, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím projednávání bodu č. 41, sněmovního tisku 610.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP