Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
7. května 2004 v 8.59 hodin

Přítomno: 146 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chci říci vážení členové vlády, ale to v tuto chvíli nemám komu říci. Nicméně zahajuji čtvrtý jednací den 31. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás vítám a prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami a oznámili mi, pokud někdo z vás žádá o vydání náhradní karty.

Pan poslanec Vladimír Koníček má náhradní kartu č. 13 a pan poslanec Martin Říman náhradní kartu č. 5.

Nejprve k omluvám. Sděluji vám, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na dnešním jednání tito poslanci: Václav Exner - zahraniční cesta, Pavel Hojda -rodinné důvody, Petr Pleva - nemoc, Jiří Pospíšil - osobní důvody, Iva Šedivá - rodinné důvody, Miloslav Vlček - hospitalizace. Z členů vlády se omlouvají Vladimír Špidla, který je na jednání na Vojenském velitelství Olomouc, Miroslav Kostelka - návštěva olomoucké posádky, Pavel Němec - pracovní cesta do Spojených arabských emirátů, Bohuslav Sobotka - zdravotní důvody), Cyril Svoboda - dlouhodobá pracovní neschopnost, Zdeněk Škromach - zahraniční pracovní cesta. Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip se omlouvá z dnešního dopoledního jednání mezi 9.30 a 11. hodinou, protože z pověření vedení Poslanecké sněmovny se zúčastní pietního aktu v Olšanech. To jsou omluvy, které jsem dostala v tuto chvíli.

Ještě bych organizačně vás ráda upozornila, že zítra, 8. května, je v Poslanecké sněmovně den otevřených dveří, a proto prosím, abyste si odpoledne, až budete odcházet, uklidili své stolky, tak aby nedošlo k nějakým nepříjemným událostem.

Budeme pokračovat dnes v projednávání dalších bodů podle schváleného pořadu schůze. Na úvod vám řeknu, s čím můžete počítat, co bychom teoreticky mohli během dopoledního jednání zvládnout.

Nejprve zahájíme rozprojednaným bodem č. 39 - vládní návrh zákona o registračních pokladnách - který byl včera přerušen. Budeme pokračovat bodem č. 27 - vládní návrh zákona o informacích o životním prostředí, prvé čtení; dále bodem č. 36 - vládní návrh zákona o některých opatřeních ve vztahu k Irácké republice, prvé čtení; dále to bude bod č. 40 - vládní návrh ústavního zákona o změně státních hranic se Spolkovou republikou Německo, prvé čtení; dále bod č. 41, 42 a 56. Toto jsou body, které podle schváleného pořadu schůze jsou před námi a kterým se budeme věnovat v nejbližší době.

 

Ale nejprve, tak jak jsem avizovala, se budeme zabývat bodem

 

39.
Vládní návrh zákona o registračních pokladnách
/sněmovní tisk 644/ - prvé čtení

 

Jsme stále v prvém čtení, jsme v přerušené obecné rozpravě. Mám zde nyní jednu písemnou přihlášku do této obecné rozpravy, a to od pana poslance Oldřicha Němce. Rozhlížím se, ale zdá se mi, že zde pan poslanec Oldřich Němec není.

Nyní si zde upřesňujeme, jak probíhala včerejší rozprava, u které jsem nebyla. A teď dostávám zprávu, že jsme přerušili obecnou rozpravu ve chvíli, kdy hovořil pan poslanec Michal Doktor. Ten by měl tedy v obecné rozpravě dnes vystoupit jako první, nicméně ani jeho zde nevidím. Proto prosím kolegy z Občanské demokratické strany, někoho z předsednictva klubu, aby zajistili přítomnost pana poslance. Po něm by měl vystoupit pan poslanec Vladimír Doležal, po něm pan poslanec Oldřich Němec - ale dostávám avízo od předsedy klubu ČSSD, že dnes zde nebude, čili jeho přihláška propadne.

Poprosím vás o chvilku shovívavosti, protože podle zprávy, kterou jsem dostala, pan poslanec Michal Doktor se za malou chvíli objeví. Do té doby prosím, abychom na něj počkali.

Tato situace je snadno řešitelná, může vystoupit další řečník a pan poslanec Michal Doktor se může přihlásit do rozpravy, jakmile vstoupí do jednací síně. Ale nemáme zde ani předkladatele, tj. pana ministra Sobotku. Poprosím někoho z vlády, aby oznámil, kdo bude pana ministra zastupovat. Pan ministr Sobotka je řádně omluven ze zdravotních důvodů. Proto by se někdo jeho role v této opravdu napínavé otázce registračních pokladen měl ujmout.

Pan ministr Milan Urban kývá, že na sebe toto břímě v tuto chvíli bere.

Kolegyně a kolegové, navrhnu vám, abychom nyní pozvali k řečnickému pultu pana poslance Vladimíra Doležala, a pan poslanec Michal Doktor, až se dostaví do sněmovny, se bude muset řádně přihlásit znovu o slovo.

Prosím, slovo má nyní v obecné rozpravě pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní předsedající. Musím konstatovat, že jsem konsternován vývojem projednávání tak důležité normy, kterou vláda prezentuje ve všech médiích jako další část reformy veřejných financí. Otázkou je to, že z vlády jsou tady - abych neurazil - tři členové, ale s registračními pokladnami příliš spojeni nejsou. Není tady ani premiér, ani ministr financí. A musím konstatovat, že je to asi opravdu velice důležitá a kvalitní norma, když toto zastoupení je tak "silné". Ale nechť…

Měl jsem totiž na úvod svého vystoupení jeden návrh a ten jsem chtěl navrhnout panu ministru financí, že bychom mohli udělat jednu obyčejnou věc, a myslím si, že bych dokázal přesvědčit i své kolegy z Občanské demokratické strany, že bychom třeba schválili usnesení, že sociální demokracie splnila jeden ze svých předvolebních slibů, ale neprojednávali bychom už tuto normu, poněvadž ji považuji za zcela zbytečnou. Bohužel panu ministrovi jej říci nemohu, tak aspoň pan ministr průmyslu a obchodu Milan Urban mu určitě tento návrh přednese. Myslím si, že výsledek by byl stejný a nezaplevelovali bychom legislativu tohoto státu normou, která stejně žádný užitek a výsledek nepřinese.

Ale nechť, pojďme teď vážně k předloženému návrhu zákona o registračních pokladnách.

Jak zde již včera zaznělo výčtem od mého kolegy Michala Doktora, je to již několikátá verze předložená Poslanecké sněmovně. (Velký hluk v jednací síni.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče, že vás přerušuji. Chci požádat, vzhledem k tématu si myslím, že zcela oprávněně, o klid v jednací síni.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Musím konstatovat, paní předsedající, že poté co Český rozhlas sdělil, že pro tuto normu budou hlasovat i poslanci Komunistické strany Čech a Moravy, tak je vidět, že zájem vládní koalice a kolegů poslanců je skoro nulový, to znamená, jestli bychom neměli upravit jednací řád, že pokud média sdělí, že v podstatě zákon projde, jestli má cenu ho vůbec ještě projednávat.

První návrh, který předložila sociálně demokratická vláda, byl velmi podrobný. Zahrnoval detailně povinnosti všech zúčastněných stran, včetně popisu registračních pokladen, vybavených fiskální pamětí a vyčíslením nároků na daňovou správu.

Návrh zákona, který je předkládán do prvního čtení, je však velmi stručný a neobsahuje žádnou z těchto věcí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP