(18.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Je proto zajištěna rovnost subjektů při stejném druhu činnosti.

Další diskutovanou otázkou je možný souběh poskytování nejrůznějších služeb a maloobchodního prodeje. Předložený návrh vychází z jednoznačně prokazatelného povolení k výkonu maloobchodního prodeje nebo hostinské činnosti v živnostenském oprávnění.

Chtěl bych připomenout, že rovněž pojem maloobchod, kterým se vymezuje v návrhu zákona okruh osob povinných evidovat platby v hotovosti, je zaveden stejně jako pojem hostinská činnost zákonem o živnostenském podnikání. Ustanovením § 33 citovaného zákona se za maloobchod považuje obchodní činnost spočívající v nákupu zboží za účelem jeho prodeje přímému spotřebiteli. Pokud je v zákonu použit pojem paragon, jedná se o běžně mnoho let používaný tiskopis pro podnikatele, který je v souladu s překladem podle slovníku cizích slov používán jako pokladní blok nebo účtenka. Tuto účtenku používá každý podnikatel, když má na žádost zákazníka vydat potvrzení o prodeji v maloobchodu nebo o poskytnuté službě.

Je všeobecně známo, že většina subjektů podnikajících v maloobchodě a pohostinství již registrační pokladny používá jak pro vlastní evidenci, tak i pro kontrolu svého personálu. Toto účelné zavedení registračních pokladen ve většině případů vzniklo jako dobrovolné využití technických stále se rozvíjejících prostředků, které vytváří i dojem kvality obchodníka. Pokud u některých subjektů k tomuto samovolnému zavedení nedošlo, budou tímto zákonem k tomuto postupu dovedeny. Z tohoto důvodu jsou minimalizovány i technické požadavky na kvalitu registrační pokladny tak, aby co nejvíce dosud běžně používaných pokladen vyhovovalo i dikci zákona. Pokud jde o pokladny, které nebudou vyhovovat dikci zákona, je navrženo určité přechodné období, ve kterém by se daňové subjekty měly vypořádat s touto povinností.

Cílem tohoto opatření je tedy dosáhnout omezení daňových úniků, ke kterým dochází zejména v oblasti krácení tržeb v maloobchodě a pohostinství.

Dovoluji si požádat Poslaneckou sněmovnu, aby tento návrh zákona propustila do dalšího projednávání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Bohuslavu Sobotkovi za úvodní slovo. A nyní žádám o zpravodajskou zprávu pana poslance Michala Doktora. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážené kolegyně a kolegové, pane ministře, členové vlády, předem avizuji, že své role zpravodaje rozpočtového výboru se zhostím vysloveně v obecné rovině, neb si myslím, že je velmi komplikované odlišovat postoj zpravodaje od názorů osobních. Nedovedu si představit, že bych měl vést nějakou zřetelnou dělicí čáru mezi svými odbornými názory na tuto věc a mezi tím, co zde navrhla vláda.

Proto dovolte, abych nám všem připomněl, že je to v relativně velmi krátké době už čtvrtý pokus, který nabízí Poslanecké sněmovně návrh zákona, jehož ambicí je zavést povinnost užívání registračních pokladen. Existují v zásadě pouze dvě možné a myslitelné metody - tou první je daleko výraznější technické pojetí, daleko větší soustředění se na úroveň zpracování dat a užívání technických prostředků a technických výdobytků, a tou druhou formou je spíše administrativní. Myslím si, že je užitečné připomenout Poslanecké sněmovně, že každý ze tří poslaneckých návrhů, resp. každý ze tří návrhů, které jsme v minulosti projednávali a zamítli, užíval některou z těchto metod, případně tyto metody kombinoval. Návrh sněmovního tisku 644, tak jak jej budeme projednávat, je svým způsobem velmi unikátní metodou.

Tím, že se zároveň hlásím na úvod do obecné rozpravy, si ponechám jak svůj odborný pohled na věc, tak i některé výtky týkající se kvality předlohy, nejasnosti navrhovaných pojmů a myslím si zřetelných souvislostí, které povedou k tomu, že bude-li přijat zákon, tak jak je navržen, bude více nejasných věcí, přibude právní nejistoty, než že by přibylo výběru daní a právní jistoty jak plátců daní, tak správce daně, tedy státu.

Myslím si, že tímto jsem svou zpravodajskou roli naplnil, a jak jsem uvedl, hlásím se na úvod obecné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji.

Chci vám oznámit další postup jednání Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že do rozpravy k tomuto bodu jsou přihlášeni poslanci ve větším počtu, navrhuji, abychom tento bod přerušili před zahájením obecné rozpravy, s tím, že bychom vedli rozpravu po projednání pevně zařazeného bodu, kterými jsou odpovědi na písemné interpelace zítra dopoledne. Tímto bodem bychom zítra začali odpovědi na písemné interpelace, tak jak jsou zařazeny, včetně prohlasování odložených písemných interpelací na čtvrtek příští týden.

Zároveň sděluji, že organizační výbor byl seznámen s rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny, že na čtvrtek příští týden předseda Poslanecké sněmovny svolal 32. schůzi na požadavek více než 40 poslanců.

Dovolte mi, abych vám popřál hezký večer, dnešní jednací den ukončil, přerušil schůzi do zítřka do 9 hodin ráno. Zahájíme odpověďmi na písemné interpelaci a poté zahájíme obecnou rozpravu k bodu č. 39. Děkuji vám a přeji příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 18.37 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP