Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. května 2004 v 9.03 hodin

Přítomno: 124 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, s jistou dávkou smutku ze včerejšího večera vás dnes ráno vítám v Poslanecké sněmovně. Sport je sport, život je život. Uvidíme, jak si to dnes rozdá opozice s vládou. Prostřednictvím písemných interpelací zjistíme, zda tu bude remíza, zda nerozhodnou nakonec samostatné nájezdy.

Zahajuji třetí jednací den 31. schůze. Máme projednávat jako první bod dvanácti odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z tohoto důvodu požádali o zařazení na pořad schůze. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a sněmovna k ní nezaujme stanovisko, ani o ní dále nejedná."

S procedurálními návrhy - dáma má přednost, prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, ráda bych vás požádala o změnu programu dnešního dne v tom směru, že na pořadu schůze je mimo jiné projednání Souhrnné zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2003, bod č. 60, sněmovní tisk 614. Pan JUDr. Otakar Motejl, který s projednáním této zprávy samozřejmě počítá a počítá i se svojí účastí ve sněmovně, je dnes přítomen v Praze a jinak, pokud se nedohodneme na pevném zařazení bodu programu, bude nucen vlastně denně dojíždět do Prahy. Ráda bych vás požádala, abychom zařadili projednání této zprávy dnes pevně na 14.00 hodin, tak abychom mohli tento bod projednat a umožnit ombudsmanovi jeho další působení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem tak rozechvělý ze včerejška, že si myslím, že to je hlasovatelné.

Pan kolega Jan Mládek má slovo.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl přeřazení bodu č. 43, Vládní návrh, kterým se Parlamentu České republiky předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích ze dne 29. října 1992, sněmovní tisk 578. Zdůvodnění je takové: Tuto smlouvu musí ještě projednat zahraniční výbor, který tak učiní 11. května v 19.15 hodin. Poté tato ctěná sněmovna musí mít 24 hodin na prostudování závěru rozpočtového výboru. Navrhuji tudíž zařazení tohoto bodu jako pevného bodu č. 2 na čtvrtek 13. května 2004. To je jeden procedurální návrh.

A druhým návrhem je zařazení bodu Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky Dohoda o účasti České republiky a všech zemí Evropské unie na Smlouvě s Evropským sdružením volného obchodu, sněmovní tisk 557. U tohoto tisku jsme zkrátili dobu projednávání, ale rovněž ho bude muset ještě projednat rozpočtový výbor dne 11. května. Navrhuji tudíž zařazení tohoto bodu jako pevného bodu č. 3 na čtvrtek 13. května 2004. Jsem si samozřejmě vědom i určitého problému, který může vzniknout z toho, že jestli tato sněmovna bude pilná a ukončí jednání o ostatních bodech dříve, ale předpokládám, že toto všechno vyřeší k všeobecné spokojenosti organizační výbor, dojde-li k této situaci.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chci se jen ujistit, pane poslanče, zda máme splněné lhůty pro zařazení tohoto bodu. (Posl. Mládek: Máme.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Všechno je procedurálně v pořádku, dobře. Vy tedy navrhujete zařadit tisk 578 napevno jako druhý bod a zařadit nový bod na jednání pléna, a to tisk 557 jako třetí bod.

Pan ministr Jozef Kubinyi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, mám procedurální návrh. Navazuji na to, o čem jsme jednali na začátku schůze v úterý, kde byl zařazen můj nový bod, který se týká zdravotnictví a stavu veřejného zdravotního pojištění. Myslím, že to tehdy nebylo dokončeno v tom smyslu, jak to požadoval právě pan místopředseda Ivan Langer, s tím, že se mělo tenkrát hlasovat o tom, jestli má být, nebo nemá být písemně předložen materiál.

Myslím si, že došlo k nedorozumění, a navrhuji proto následující řešení: Může se bod pevně zařadit na příští týden, protože byl požadavek, aby byly známy 48 hodin předtím nějaké mé materiály písemné, takže to dávám k úvaze panu místopředsedovi. Může to být v pátek nebo kterýkoliv jiný den příští týden. Byl bych schopen v úterý nebo ve středu písemně tyto materiály předložit. Jinak tady budu celý týden, takže je mi jedno, kdy tento bod bude projednáván. Ale chci sdělit, že nový bod má dvě části. Jednak je to "Zdravotnictví a úmysly ministra zdravotnictví a otázka koncepce". Tuto část bych podal ústně. A druhou část, která se týká stavu veřejného zdravotního pojištění a týká se stavu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, bych předložil písemně, protože tento materiál je poměrně obsáhlý a jsem schopen ho dát asi v úterý nebo ve středu příští týden. Mám ho v podstatě hotový, jenom ho již dolaďuji. Předložil bych to v písemné podobě a nemusel bych to tady celé číst a může se k tomu jenom vést diskuse. Toto dávám jako procedurální návrh, abych to mohl předložit tímto způsobem. Ale pokud byste trvali na tom, že to má být 48 hodin předtím, tak bych žádal, aby tento bod byl pevně zařazen na pátek příští týden, což asi vychází podle toho, že je to na konci zpráv, tedy jako poslední bod tohoto pléna sněmovny.

Nechávám na panu místopředsedovi, aby to nějak "zúřadoval" podle svých představ. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP