(11.40 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Myslím si, že to bude bezpodmínečně nutné, a právě i z těch důvodů, o kterých hovořil on.

To, co tady říkal kolega Vojíř, o té složitosti a víceméně provázanosti i na návrh zákona o obnovitelných zdrojích, které teď paralelně řešíme jak v hospodářském výboru, tak na našem výboru, je celkem opodstatněné a ty vztahy tam jsou. A není to jenom otázka definice a vůbec celého systému podpory energie z obnovitelných zdrojů, ale samozřejmě je to i otázka tepla, která se tam projevuje, aspoň v naší novele. Je to otázka i vzájemných vztahů jednotlivých subjektů, které vstupují do těchto záležitostí. A zrovna tak, jako je podmíněno projednávání tohoto zákona projednáváním zákona energetického, což bylo samozřejmě opodstatněné a mělo hlavu a patu, tak stejně tak si myslím, že by oba dva výbory měly i nad novelou energetického zákona přemýšlet, protože samozřejmě těch vztahů a vzájemných souvislostí je tam podstatně více.

A myslím si a domnívám se, že i když, jak tady bylo řečeno, jsou určité skupiny, a bude jich skutečně nemálo, které budou chtít svými pozměňovacími návrhy buď pozměnit návrh ku svému prospěchu, ať už to bude opodstatněné, nebo neopodstatněné, to si netroufám teď říci, ale v každém případě těchto snah bude hodně, ale v každém případě bude dobře, pokud tyto snahy budou skutečně projednány na jednáních výborů, a to ať už hospodářského, popř. našeho pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Protože pokud toto bude projednáno, a koneckonců je tady i žádost na prodloužení doby, za kterou se přimlouvám, tak čím více to bude prodiskutováno a zlikvidováno, resp. odpovězeno na tyto dotazy, tím menší nebezpečí hrozí od té lidové tvořivosti, která někdy, nedej bože, se stane tady na plénu. A to, že je to velmi důležitý zákon, který se potom dotkne všech oblastí naší činnosti, to nemusím zdůrazňovat, to je jasné.

Spíše si dovolím přimluvit se u vás o to, abyste přece jenom zvedli ruku pro to, aby skutečně tuto novelu, tento zákon, projednával i výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Rudolfu Tomíčkovi, který byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Já se ptám, zda se někdo další hlásí. Protože nikoho nevidím, tak obecnou rozpravu končím.

Protože nepadl žádný návrh, mám na mysli na vrácení či na zamítnutí, o kterém bychom hlasovali, a já závěrečná slova samozřejmě dám hned předtím, než přistoupíme k hlasování o přikázání výboru a o prodloužení lhůty k projednávání. Vystoupí pan ministr a poté pan zpravodaj se svými závěrečnými slovy.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, především mi dovolte, abych poděkoval těm, kteří vystoupili k tomuto zákonu, a to jak zpravodaji, tak ostatním vystupujícím, za jejich fundované vystoupení, a je to alespoň důkaz toho, že část poslanců této Poslanecké sněmovny považuje tento zákon za skutečně velmi důležitý.

On je důležitější, než by se mohlo zdát podle zájmu Poslanecké sněmovny, protože se skutečně bude dotýkat všech občanů České republiky, všech podnikatelů, výrobců, distributorů energie, obchodníků s energiemi, a tedy já bych si troufl říci, že je důležitější než zákon o DPH. Nicméně podle zájmu sněmovny by se mohlo zdát, že tomu tak není.

Já jsem připraven na diskusi, která se povede na hospodářském výboru, a těším se ni a chci říci, že jsem připraven diskutovat o všech námětech, které zazní, které mohou přispět k tomu, aby tento zákon byl východiskem pro dobrou cenu elektrické energie do budoucna, stabilní dodávky elektrické energie a plynu do budoucna a aby vyhovoval jak prostředí podnikatelskému, tak domácností. Ta diskuse ovšem musí být vedena v koridoru, který bych se pokusil některými parametry vymezit. Dovedu si představit, že na jedné straně budeme diskutovat a bude vymezena národním zájmem České republiky, na druhé straně závazky vyplývajícími z našeho členství v Evropské unii. Nemá smysl, abychom vedli diskusi, která bude mimo tento rámec. Dále si dovedu představit diskusi, která povede k tomu, aby tato novela byla ve prospěch podnikatelského a investičního prostředí v České republice, a to jak odběratelů, tak výrobců, distributorů i obchodníků, a aby byla ve prospěch domácností, tedy občanů České republiky.

Kombinace projednávání energetického zákona s projednáváním zákona o obnovitelných zdrojích, resp. výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů, tuto kombinaci považuji za správnou. Řekl jsem to již při projednávání zákona o výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Dovedu si představit, že některé části, některé pasáže tohoto zákona se promítnou do zákona energetického. Nemám s tím žádný problém a doufám, že sladění a harmonizace projednávání přispěje ke kvalitě obou těchto projednávaných norem.

Ještě bych se měl vyjádřit k návrhu na prodloužení lhůty o dvacet dnů. Vzhledem k tomu, že tato norma je opravdu velmi komplikovaná a velmi složitá a že stojím o to, aby z Poslanecké sněmovny vyšlo to nejlepší, čeho jsme schopni společnou prací, společným projednáváním, společnou úvahou, tak souhlasím s tím, aby lhůta byla prodloužena o dvacet dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. A nyní se slova ujme pan zpravodaj.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, já snad na závěr vyjádřím rovněž přesvědčení o tom, že se pokusíme nalézt optimální pozici v novele energetického zákona a že rovněž najdeme určité optimální nastavení a definování podmínek pro podporu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie.

Zároveň chci deklarovat, že když se projednával původní energetický zákon, tak na hospodářském výboru byl přijat určitý princip, kdy jak výrobci, tak spotřebitelé, ať už se jednalo o spotřebitele v podobě výrobních podniků, ať už se jednalo o spotřebitele typu obce a ať už se jednalo o spotřebitele malé, drobné, tak jsme vždy tyto jejich požadavky a pohledy na energetický zákon soustředili. Žádný z těch jejich návrhů jsme předem nehodili do koše, vzali jsme je, posoudili jsme je, porovnali samozřejmě s tím, do jaké míry jsou i např. kompatibilní jak s evropským právem, jak tady bylo řečeno, tak ale např. i s některými ustanoveními zákonů České republiky již platnými. Chci tady upozornit, že bych se velmi nerad dopustil toho, že bychom třeba v tomto zákoně určitým způsobem definovali nebo redefinovali dokonce některé oblasti, které jsou nadefinovány v jiném zákoně. Teď naznačuji třeba stavební zákon apod., protože tam některé věci mohou kolidovat.

(Předsedající utišuje přítomné zvoncem.)

Chci tady právě vyjádřit vůli, že hospodářský výbor skutečně opět vyslechne všechny strany, které jsou závislé na dobře nastaveném energetickém zákoně, a samozřejmě že poté většina v této sněmovně rozhodne, jak bude vypadat finálně to znění. To je vždycky tak, je to demokratický proces a jinak tomu být nemůže. Neboli znamená, že samozřejmě někdo bude uspokojen plně, někdo dílče a někdo možná vůbec. Prostě taková je realita.

Já bych opravdu preferoval, nemám nic proti tomu, jestliže sněmovna rozhodne, že to budou projednávat dva výbory, ale přece jenom bych se trošičku klonil k tomu, kdyby spíše tuto základní normu projednával pouze hospodářský výbor. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu zpravodajovi a nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Všechny vás odhlašuji a prosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP