(11.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Pan poslanec Ladislav Urban navrhl, aby tento tisk projednával i výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Nejdříve budeme tedy hlasovat o přikázání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 54 z přítomných 122 poslanců 115 hlasovalo pro, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 121 poslanců 59 hlasovalo pro návrh, proti 33. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o prodloužení lhůty k projednávání. Pan poslanec Ladislav Urban navrhl, aby lhůta byla prodloužena o 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 56 z přítomných 122 poslanců 114 hlasovalo pro návrh, proti byl jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru a lhůta k projednávání prodloužena o 20 dnů. Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu budeme projednávat, je bod

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 189/1999 Sb.,
o nouzových zásobách ropy, o řešení stavů ropné nouze a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o nouzových zásobách ropy)
/sněmovní tisk 642/ - prvé čtení

 

Úvodem vám oznamuji, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu ve výborech o 40 dnů. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, současná platná úprava nouzových zásob ropy podle zákona č. 189/1999 Sb. je v zásadě v souladu s předpisy Evropské unie, které ukládají členským státům povinnost udržovat minimální zásoby ropy a ropných produktů, které stanoví opatření ke zmírnění následků potíží v zásobování ropou a ropnými produkty. Jak vyplývá z poslední monitorovací zprávy Evropské komise, je rámcová i prováděcí legislativa v této oblasti v souladu s platnou evropskou legislativou. Přesto při prověřování stavu transpozice těchto směrnic Evropských společenství bylo zjištěno, že zákon z roku 1999 nezabezpečuje přesně to, čeho by mělo být předpisy ES dosaženo. Proto byl vypracován návrh novely, jehož hlavním cílem je provést některé formální změny v platné právní úpravě tak, aby legislativa České republiky byla plně sladěna s předpisy Evropské unie.

V rámci předkládané novely se jedná zejména o upřesnění každoroční povinnosti přepočítávat povinné zásoby ropy, precizaci druhů zásob, které se do nouzových zásob ropy nezapočítávají. Dále o doplnění náležitostí dohody o skladování nouzových zásob ropy na území jiného členského státu, tedy oblasti, které upravuje směrnice Rady č. 98/93/ES ze dne 14. prosince 1998, která byla přijata v době, kdy zákon č. 189/1999 Sb. byl v legislativním procesu, a proto tuto materii nemohl obsahovat.

Navrhovaná právní úprava nemá finanční dopad na státní rozpočet ani na veřejné rozpočty, hospodářské subjekty, ani na sociální dopady či účinky na životní prostředí.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vás požádat o propuštění této novely do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, bylo řečeno panem ministrem za vládu, že předložený návrh novely zákona o nouzových zásobách ropy je závazná směrnice Rady Evropy. Já si myslím, že nejdůležitější je, že vlastně touto novelou se zabezpečí ropná bezpečnost naší republiky, v tomto případě sice ve vazbě na směrnici Rady Evropských společenství, ale je to v pořádku, republika to potřebuje.

V té novele jsou uvedeny věci, které se týkají postupného dosažení předepsané výše nouzových zásob ropy, možností skladování za stanovených podmínek našich zásob v zahraničí a zahraničních zásob u nás, náležitosti smluv o tom, povinné informační toky a k tomu i povinnosti a pravomoci Správy státních hmotných rezerv. V souvislosti s tím novela také obsahuje upřesnění ve vazbě na živnostenský zákon, který se zpřesňuje a je správně v novele uveden. Takže věcně myslím, že není problém s tímto zákonem.

Problém je s termíny, protože první termín se navrhuje v novele zákona 1. srpna letošního roku, stejně jako platnost tohoto zákona, této novely. Slyšel jsem, že paní předsedající četla žádost předsedy vlády, aby se zkrátila lhůta na 20 dnů. Já si myslím, že to je zbytečné zkrácení této lhůty. Je třeba, abychom to na červnové schůzi, a bylo by nejlépe zkraje té červnové schůze, projednali ve druhém a následně ve třetím čtení. A protože bude zahájena 14. června, tak stačí zkrácení o 30 dnů, což tedy v rozpravě navrhnu.

Já sám doporučuji podporu tohoto návrhu zákona. Přikázáno bude zřejmě hospodářskému výboru a budu navrhovat zkrácení lhůty. Tolik ve zpravodajské zprávě.

Dámy a pánové, dovolte mi ještě jednu poznámku procedurální v souvislosti s tímto zákonem. Organizační výbor ve svém usnesení z 61. schůze z 22. dubna určil zpravodajem pro první čtení tohoto sněmovního tisku poslance Karla Vymětala. Není poprvé, kdy s Karlem Vymětalem nikdo o této věci nemluvil, nikdo se ho nezeptal "přijímáš? nepřijímáš?". Je to velice zvláštní, je to opakovaná situace, a proto o ní mluvím už zde veřejně. Přece není možné, aby nějaký orgán sněmovny rozhodl o nějakém poslanci bez toho poslance. Bez toho, aniž by mu kdokoliv řekl "uvažujeme o tom, chtěli bychom, co na to říkáš". Já to považuji za nepřijatelné a myslím si, že takovou demokracii bychom si představovat neměli.

Upozorňuji na to, že se může následně stát situace, kdy organizační výbor takto rozhodne a poslanec následně Poslanecké sněmovně oznámí od tohoto pultíku, že zpravodajství nepřijímá. A potom si to bude muset někdo řešit. Takže já bych chtěl poprosit, aby si to organizační výbor prověřil, předseda sněmovny. Přece není možné, aby takto bylo postupováno při stanovování zpravodajů pro jednotlivé sněmovní tisky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, nicméně pan zpravodaj avizoval, že v obecné rozpravě vystoupí. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já jenom zopakuji, dámy a pánové. Navrhuji zkrácení lhůty u tohoto tisku pro jednání výborů o 30 dnů, tedy na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda pan ministr či pan zpravodaj chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Budeme se tedy nyní zabývat návrhem na přikázání a návrhem na zkrácení lhůty k projednávání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP