Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. května 2004 v 9.00 hodin

Přítomno: 151 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane místopředsedo vlády. Srdečně vás vítám na druhém jednacím dnu 31. schůze Poslanecké sněmovny a dovolte, abych zahájil dnešní jednání.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili číslo náhradní karty a sdělili mi případné další skutečnosti. Oldřich Vojíř má náhradní kartu číslo 10.

Nyní vám řeknu, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti - ano, pan kolega Schling, má číslo náhradní karty 11.

Z poslanců jsou na dnešní jednání omluveni poslanci Jan Kavan - na soudním jednání, Miloš Kužvart - návštěva lékaře, na dopoledne paní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Takto se budou postupně omlouvat předseda a místopředsedové sněmovny pro uctění obětí Pražského povstání na Staroměstské radnici. Paní místopředsedkyně Němcová a další na ostatních oslavách. Pan poslanec Petr Pleva - pro nemoc od 4. 5., stejně tak pan poslanec Miloslav Vlček z důvodu hospitalizace. Pro jednání plenárního zasedání Evropského parlamentu jsou omluveni všichni naši jmenovaní europoslanci: Milan Ekert, Vilém Holáň, Kateřina Konečná, Petr Lachnit, Vladimír Laštůvka, Jiří Maštálka, Miroslav Ouzký, Libor Rouček, Pavel Svoboda, Helena Mallotová, Petr Šulák a Jan Zahradil.

Z členů vlády se na dobu od 11.30 do 13.30 omlouvá pan předseda vlády Vladimír Špidla. Pavel Dostál - k podání svědecké výpovědi u Městského soudu v Praze, pan ministr Kubinyi - účast na schůzi výboru pro zdravotnictví a sociální politiku v Senátu na dnešní dopoledne. Pan poslanec Pavel Němec je na pracovní cestě ve Spojených arabských emirátech, pan Cyril Svoboda v dlouhodobé pracovní neschopnosti a pan ministr Zdeněk Škromach na zahraniční pracovní cestě. To jsou všechny omluvy, které jsem písemně obdržel k zahájení schůze.

Budeme toto dopoledne pokračovat body 19 a 13 a potom podle schváleného pořadu schůze. Nyní tedy máte možnost se zabývat pořadem schůze. Hlásí se pan poslanec Jan Mládek. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Navrhuji zařadit jako dodatečný bod do programu v druhém čtení ke schválení, k vyslovení souhlasu s Dodatkovým protokolem mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými k Dohodě mezi Spojenými státy americkými a Českou a Slovenskou Federativní Republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic. Včera jsme schválili zkrácení lhůty a dneska bych rád navrhl tento bod jako bod třetí dnešního jednání po dvou pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jako třetí bod - ano. Paní poslankyně Šedivá - ještě předtím, než vám dám slovo, pan poslanec Koníček má náhradní kartu číslo 13. Prosím, paní poslankyně Šedivá.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Ráda bych požádala ctěnou sněmovnu za nepřítomného poslance Miloše Kužvarta o přeřazení bodu číslo 27, což je sněmovní tisk 647 o právu na informace o životním prostředí, jehož je Miloš Kužvart zpravodajem, o přeřazení na konec prvních čtení z důvodu momentální nepřítomnosti zpravodaje ve sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Takže na konec prvních čtení - ano. Pan poslanec Jaromír Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení kolegové, milé kolegyně, dovolte mi, abych na základě informace, kterou jsme obdrželi od pana předsedajícího, to znamená o nepřítomnosti pana kolegy Kavana, navrhl přeřazení bodu číslo 36, to je sněmovní tisk 627, jehož zpravodajem je Jan Kavan, na pátek jako první bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pátek první bod. To je složité. Můžeme se dohodnout o tom, že by to bylo také na konec prvých čtení.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: V tom případě na konec prvních čtení, ale ne dříve než v pátek ráno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, takto - na konec první čtení, nejdříve v pátek ráno. Jsou tady tři návrhy - nejdříve návrh pana poslance Jana Mládka, to znamená, že by to byla mezinárodní pomoc při správě daní, bod číslo 23 - ano? A hned jako třetí bod dnešního jednání po dvou prvních bodech - ano, pane kolego? Dobře. Požádám sněmovnu o klid. Budeme procedurálně rozhodovat o třech návrzích, které přednesli kolegové podle novely jednacího řádu, takže ve lhůtě. Měli bychom rozhodnout hlasováním.

 

Nyní budeme hlasovat o tom, že bod číslo 23 bude třetím bodem dnešního dopoledního jednání. Všichni rozuměli, o čem se bude hlasovat?

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 42 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 113 pro 84, proti 7. Návrh byl přijat. Bod číslo 23 je třetím bodem dnešního dopoledního jednání.

 

Další návrh předložila paní poslankyně Šedivá, s tím, že bod číslo 27 bude přeřazen na konec prvých čtení. Jde o bod "právo na informace o životním prostředí" - z důvodu omluvy pana zpravodaje. Je to zpravodaj v prvém čtení, museli bychom hlasovat o jeho změně.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 43. Kdo souhlasí s přeřazením bodu 27 na konec prvých čtení? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 43 z přítomných 122 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslední návrh předložil pan poslanec Jaromír Kohlíček s tím, že navrhuje bod 36 zařadit na konec prvých čtení, nejdříve však v pátek jako první bod jednání - na tento pátek.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 44 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 44 z přítomných 124 pro 79, proti 8. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP