(18.40 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Předložený návrh totiž počítá s tím, a řekla to též paní zpravodajka, že takovýto zástupce, který bude zastupovat Českou republiku u mezinárodní organizace, bude v zásadě jmenován ministrem spravedlnosti, a to na návrh nejvyššího státního zástupce. Já chci položit panu ministrovi spravedlnosti otázku, proč byla zvolena právě tato konstrukce, to znamená, proč má být nejvyšší státní zástupce iniciátorem tohoto procesu, když u analogických případů, kdy je dočasně přidělován státní zástupce ke správnímu úřadu nebo organizaci na území České republiky, tak je zákonem upraven jiný režim. To znamená, věc je konzultována s nejvyšším státním zástupcem, či případně je třeba pouze jeho souhlasu, či případně je tato věc realizována na základě jeho žádosti.

To znamená, já dávám ke zvážení, aniž bych chtěl vyloučit významnou roli nejvyššího státního zástupce v onom nominačním či jmenovacím režimu, zda by neměl být paragraf 19a odst. 2 sladěn, to znamená, zda by neměly být v analogických případech, to znamená v případech dočasného přidělení státního zástupce, upraveny analogicky stejné nominační režimy, to znamená, zda by vztah mezi ministrem spravedlnosti a nejvyšším státním zástupcem v rovině podílu na tomto nominačním procesu neměl být analogický.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. Kdo dále se hlásí do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, paní zpravodajky, zdali hodlají vystoupit. Není třeba.

Myslím, že vzhledem k tomu, že nezazněl žádný návrh z úst pana poslance Pospíšila, můžeme přistoupit k návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru.

Hlásí se paní poslankyně Rusová? Ne, ona už hlasuje.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 140 poslanců, pro bylo 119, nikdo proti. Návrh byl přikázán ústavně právnímu výboru.

 

Já děkuji panu ministru Karlu Čermákovi a paní poslankyni Vlastě Parkanové.

Dámy a pánové, dalším z bodů, kterému bychom se měli věnovat, je vládní návrh zákona o správních poplatcích, nicméně jsem toho názoru, že vzhledem k tomu, že je třičtvrtě na sedm, bude lépe, když už tento bod nebudu zahajovat. Ve vašich očích vidím tichý souhlas, takže vám přeji příjemný večer a sejdeme se zítra v devět hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 18.43 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP